Малки хитринки за здрави великденски яйца
11 Април 2014, Петък, 18:04 ч.
Автор: Флагман.бгНе ги варете, а ги оставете със водата след като заврат
Идва Великден и особено ако има деца в къщата, пада голяма забава, а и се боядисват повечко яйца. Децата обожават тази задача.
Но винаги се ядосваме, когато се чупят яйца, или не знаем точно колко време да ги варим, за да сме сигурни, че са сварени добре.
Трябва да се знае, че терминът "твърдо сварени яйца" не е съвсем коректен. Яйцате не бива да се преваряват.
Има няколко хитринки и съвета, които трябва да запомним, за да имаме винаги хубаво сварени яйца, без да са гумени и да се белят трудно.
1.Сложете яйцата на един ред в по-дълбока тенджерка.
2.Покрийте със студена вода отгоре, на около 2.5 см от върха на черупките на яйцата.
3.Сложете капак на тенджерката и варете на средна температура на котлона.
4.Веднага след като водата заври, махнете тенджерата от котлона и я оставете встрани.
5.За големи средно сварени яйца, ги оставете във водата от 1 до 4 минути, в зависимост от вкуса ви.
6.За големи твърдо сварени яйца, оставете яйцата във водата за 15-17 минути.
7.Когато сте достигнали желаното ниво за готовност на яйцата, ги изцедете от водата.
8.Веднага покрийте със студена вода и няколко кубчета лед.
9.Рохко сварените яйца трябва да се държат във водата толкова време, колкото е необходимо, за да могат да се хванат с ръка.
10.Твърдо сварените дръжте до пълното охлаждане.
И няколко хитрости от нас, които трябва да знаете, когато става дума за добре сварени яйца:
Никога не трябва да варим яйцата продължително. Това ги прави гумени.
Ако искаме черупките да се отделят лесно и яйцата да останат лъскави, то трябва да варим малко по-стари яйца. Пресните се белят по-трудно.
За да запазим яйцата от пукване по време на варене, трябва да пробием широкия край (дупенцето) на яйцето с игла, което ще помогне и за лесното им белене.
В категории:
Животът
Заради грипа: Спират свижданията в болниците във Варна
Нов обрат по делото за нарязаната Дебора! Намесиха политиката
Тръмп назначи за директор на "Сикрет сървис" агента, който го прикри при стрелбата в Пенсилвания
Министърът на туризма Мирослав Боршош се срещна с посланика на Кралство Мароко
Лоши новини за шофьорите. С колко поскъпнаха горивата
Лоши новини за шофьорите. С колко поскъпнаха горивата
23/01/2025, Четвъртък 15:00
0
Известен инфлуенсър почина, докато му правят татус на гърба
23/01/2025, Четвъртък 14:40
0
Синоптик посочи на коя дата през февруари снегът се завръща
23/01/2025, Четвъртък 14:20
0
Удар: Закопчаха дясната ръка на петричкия Ескобар
23/01/2025, Четвъртък 14:00
2
Бившата му стана астроложка
23/01/2025, Четвъртък 13:40
2
Бивш затворник разби стена и ошушка оборота на автомивка
23/01/2025, Четвъртък 13:20
0
Невероятно вкусна салата „Дракон“, която ще замени всички други на трапезата
23/01/2025, Четвъртък 13:00
0
2653 лв. на месец са достатъчни за издръжката на тричленно семейство, смята КНСБ
23/01/2025, Четвъртък 12:40
3
Тръмп назначи за директор на "Сикрет сървис" агента, който го прикри при стрелбата в Пенсилвания
23/01/2025, Четвъртък 12:20
0
Нов обрат по делото за нарязаната Дебора! Намесиха политиката
23/01/2025, Четвъртък 12:00
3
ВСС прекрати процедурата по избор на главен прокурор
23/01/2025, Четвъртък 11:59
0
Важно от министър Петкова за бюджета. Обяви ключова дата
23/01/2025, Четвъртък 11:40
3