Д-р Румен Караманов: Щастливите прасета са по-вкусни
Когато животните са стресирани, месото им има по-голямо водно съдържание и е с по-лошо качество, твърди д-р Караманов.
26 Декември 2013, Четвъртък, 09:10 ч.
Едва 25% от месото на пазара е родно производство, но е безвкусно
Българското месо е с по-добри вкусови качества от вносното, но е едва 25% от това, което се продава в магазините. Вкусът му зависи от това как се отглежда прасето, каза пред камерата на бТВ свиневъдът д-р Румен Караманов от Бургас.
“Когато човек полага грижи и прави всичко, което е необходимо за животните, те му се отблагодаряват. Когато те са стресирани, месото има по-голямо водно съдържание и е с различни вкусови качества. От голямо значение е и породата. Кaчественото месо зависи от храната, която консумират животните”, обяснява ветеринарният лекар.
В ТВ ефира бе показана ферма с релаксираща музика, с климатици и играчки за малките прасенца.
Вносното месо е превзело родния пазар. То е третирано да изглежда прясно. Хранителните добавки удължават срока на годност и месото има хубав търговски вид, но вкусът и хранителните му качества са съвсем различни. Българското месо не е поскъпнало. То дори е поевтиняло и няма логика търговците да спекулират и да го продават на по-висока цена, коментира д-р Караманов.
В категории:
Бургас
Юксел Кадриев наистина е влюбен като ученик
Призив към пенсионерите: Плащайте само по този начин след Нова година
Радиаторът не топли? Водопроводчик разкри 3 лесни трика за повече топлина
Щастлив ерген празнува раздялата с ергенка
22/12/2025, Понеделник 21:15
0
Ако шофьорите пренебрегнат това, може да съсипят двигателя на колата
Pantone обяви цвета на 2026 г.: Носи вътрешен мир
5 безотказни рецепти за детоксикация на тялото
На трапезата в сряда задължително сложете тези ястия!
Любим водещ на NOVA с голям гаф в ефир
Лошо спите, а не подозирате защо – отговорът е в леглото ви
Във вторник празнуват „скъпоценни“ имена, може да приготвите ей тая уникална вкусотия
Асоциацията на банките в България с важна информация за еврото
