И манджите от ол инклузив с етикети за съдържание
Етикети с името на продукта и производителя трябва да слагат хотелиерите, които предлагат услугата ол инклузив, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.Вече се правят активни проверки по морето за поставянето на етикети на храните, защото има оплаквания, че в заведенията се подменя истинското сирене с имитиращ продукт, пише "Монитор". Освен това за хората, платили сериозно, за да се хранят на блок-маса, съвсем не е ясно какво е съдържанието на колбасите. Съвсем наскоро по сигнал на клиенти в петзвезден хотел е установено, че в менюто е записано предлагането на салата със сирене, а в действителност предлагали имитиращ продукт с палма
По злочесто стечение на обстоятелствата гостите били млекопроизводители, които разбират от истински млечни храни дори със завързани очи.
„Въз основа на Наредбата за изисквания към етикетирането на храните е разпоредено да се поставят етикети на храните в заведенията, които осигуряват услугата ол инклузив и там където има предлагане на хранене на блок-маса”, уточни д-р Райна Иванова, началник на отдел „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните.
В момента от агенцията по храните текат проверки в морските курорти, освен това се правят извънредни инспекции на пресните плодове и зеленчуците, както и на храните, внос от трети страни. Със заповед на изпълнителният директор във връзка с активния туристически сезон проверките са започнали от 27 май и ще приключат на 15 септември. В морските области вече са командировани инспектори от другите части на страната, където сега не е така натоварено. Открити са и временни приемни в Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Поморие и Созопол. Инспекторите работят от 10 до 14 часа, а след това тръгват по проверки из комплексите.
Досега са направени над 3000 проверки, има издадени 335 предписания, 81 акта с глоба за констатираните нарушения и са бракувани 94 кг храни от неживотински произход, царевица и яйца. Кукурузът е унищожен, защото е продаван без каквито и да било документи за произход.
Хората, които разнасят царевица, трябва първо да са регистрирали обектите си. На територията на областите Варна, Добрич и Бургас 1168 временни обекта са получили разрешения за работа.
„Има специални колички, които са оборудвани за варене и продажба на царевица. Най-опасно е да се купува от нерегламентирани обекти”, припомня Райна Иванова. Клиентите трябва, когато пазаруват, да гледат етикетите на храните, да следят дали се съхраняват при определен температурен режим, да гледат сроковете за годност, защото инспекторите се натъкват и на храни с изтичащ срок на годност.
Доста санкции са се натрупали това лято от приготвянето и продажбата на храни без работно облекло. Готвачи, които мятат по една престилка на голо, съвсем не са по вкуса на местните и чуждите курортисти. Често се случва да отнасят глоби хора, които пипат парите и подават храна на клиентите, без да слагат ръкавици.