Арабски шейхове резервират ресторант в Слънчев бряг
Шейхове от Обединените Арабски Емирства идват в Слънчев бряг заради уникалните ястия на шеф Петров. Известният български кулинар Борис Петров, който приготвя чудеса в кухнята работи през летния сезон в ресторант в центъра на морския курорт. Вълшебните блюда на шеф Петров са впечатлили толкова много изискания вкус на шейховете, че те вече са постоянни клиенти в луксозното заведение. Най-честите гости са от столицата на ОАЕ Абу Даби.
Съвсем наскоро тук похапнаха собствениците на световно известната хотелска верига “Ротана”. Те не докосват алкохол, но са ценители на редки и екзотични ястия. Арабските шейхове поръчват най-често омари, стриди, паеля, октопод и нилски костур на фурна. ВИП клиентите останали очаровани от вкусните гозби и са отправили официална покана на шеф Петров да гостува като майстор- готвач в техен ресторант. При тях практика е да се канят най-добрите готвачи от цял свят като гост-кулинари.
В тези заведения гастролират най-големите имена в бранша от всички краища на света. Тук вечерят и много богати българи, но най-верните клиенти са депутати от руската “Дума”. Руснаците са големи фенове на пъдпъдъците и стридите. Любимият им деликатес обаче е “Кобе”. То се приготвя от крехко телешко месо, доставено от Япония. Месото е специално и скъпо в страната на Изгряващото слънце. Твърди се, че животните се отглеждат под звуците на класическа музика и се масажират с бира. В самото месо има така наречената “мармация” - мазнина, която разгражда мускулните влакна.
Заради японското “Кобе” в Слънчев бряг често отскачат известни представители на Руската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.
Балерините на Слави от „Магаданс” също са опитали от редките деликатеси на шеф Петров. “Поръчаха си салати, но аз ги изкуших да опитат терина от гъши дроб с желе от ябълки и круши. Дробът се обработва 12-14 часа с лед и алкохол. На много ниска температура се пасира за да се слепи, сервира се студен със зелени смокини. Има клиенти, които ден преди да дойдат дават заявка чак от чужбина какво да им сготвя. Например последните поискаха алгинатни водорасли, които изчистват чревния тракт от токсини. Приготвят се със сладко кисел орехов сос, или със сусамов привкус, може да се поднесат и с морски дарове. На други гости на ресторанта пък поръчвам специални риби от Индийския океан, водорасли или махи–махи, риби – снапари от Японско море и други. Това са много интересни неща, които трудно се намират, но ние имаме начин да ги доставим. Мога да се похваля, че сме създали естествена среда на живот на стридите и омарите”, повдига за малко завесата шеф Петров.