Сервират специалитета на Йосип Тито на бургаския плаж, вижте къде
Сръбски готвач-виртуоз приготвя любимото блюдо
на легендарния диктатор на бивша Югославия Йосип Броз Тито на плажа в
Бургас. Ястието носи емблематичното име "Маршалова
вешалица" и може да бъде поръчано от всеки клиент в ресторант
"Морски звуци". Лятното заведение се намира на Северния плаж в Бургас
и е особено популярно сред почитателите на сръбската
кухня.
Уникалният шанс тук да се сервира любимата гозба на маршал Тито се дължи на сръбския готвач Владо Николич. Специалитетът "Маршалова вешалица" е кръстен на маршал Тито и се приготвя по оригиналната рецепта, която е била създадена преди няколко десетилетия след серия от кулинарни експерименти специално за изискания вкус на югославския диктатор. Появата й на бургаския плаж има интересна история. Готвачът научил съвсем случайно рецептата от бивш агент на тайните югослужби УДБА, който го инструктирал как да му приготви "вешалицата". Дотогава ястието се пазело в тайна, за да не стане достояние на простосмъртните. Кулинарът обаче сега на свой ред пази ревностно тайната на съставките и начина на приготвяне. Издава единствено, че се приготвя с мариновано свинско контрафиле с кашкавал и каймак от прясно мляко.
В менюто на ресторант "Морски звуци" има и друг специалитет от кухнята на комунистическия диктатор Тито. Оригиналното му име е "Смеделевско гюле", но у нас се сервира като "Банско гюле", за да звучи по-разбираемо за българите. То прилича на голяма топка и се приготвя от бекон, обвит с 300 гр. кайма, лук и кашкавал. Вътрешността на месната сфера е пълна с млечен каймак. "Има и няколко подправки, но тях вече не ги казвам на никого. Който е опитал от специалитетите на Тито, никога не може да забрави вкуса им", подхвърля тайнствено майстор Николич.
Какви са рецептите на майстор Николич - виж видеото