Д-р Кулински: Евтините колбаси не са опасни, но са боклуци
11 Юни 2013, Вторник, 09:52 ч.
Производителите посочват състава в низходящ ред. Ако първата съставка не е месо, не купувайте изделието, съветва експертът
Контролът върху хранителните продукти у нас е строг и на пазара няма опасни колбаси. Евтините храни обаче са некачествени. Те са пълни със сланина, кожи, соеви изолати и много Е-та, които обаче не са страшни. Това каза в студиото на “Здравей, България” д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните.
Той уточни, че Е-тата са разрешени от европейското законодателство. “Ако са с номера от 100 до 200 в етикета, клиентът може да е сигурен, че е използвана боя, за да бъде стоката с по-хубав вид. Е от 200 до 300 пък означава, че стоката е с удължен срок на годност. Тези продукти са безвредни”, уверява д-р Кулински. Той обаче съветва хората преди да си купят колбас, внимателно да разгледат съдържанието, описано в етикета.
“Производителят е длъжен да изброи пълния състав в низходящ ред. Няма задължение да описва съставките в проценти. От това, което е посочено на първо място, обаче може да си направите сами извода дали кренвиршите например са месни или соеви. Колкото по-ниска е цената, толкова съдържанието на месото е по-малко. Механично обезкостеното месо обикновено се влага във всички продукти за термична обработка”, каза още експертът.
“Има стоки, които сравнително добре балансират между качество и цена. Лошото е, че в последните години купуваме най-евтините стоки, които по правило са и с най-лошо качество”, коментира д-р Кулински. Той предупреди, че е много по-опасно да се купува мляко или яйца от бабите по спирките, отколкото от магазините.
“Не купувайте стоки, за които нямате гаранция за качество! В магазините има строг контрол, докато на улицата всичко е със съмнително качество”, уточни Любомир Кулински.
Трагична нощ на ул. „Цар Калоян”, жена загина в ужасен пожар
Геврек-погача с кисело мляко – правя я всяка събота, а къщата ухае невероятно
Никога не затопляйте студеното кафе в микровълновата
Откакто научих този трик, не гася содата за хляб, а печивата ми стават леки и пухкави
Последно сбогом с вокалиста на „Акага“ Краси Куртев
Ватиканът позволи хомосексуални мъже да стават свещеници в Италия
11/01/2025, Събота 14:20
0
Жертвите на пожара в Стара Загора станаха две
11/01/2025, Събота 14:14
0
Тези три зодии удрят джакпота през 2025 г.
11/01/2025, Събота 14:00
0
Никога не затопляйте студеното кафе в микровълновата
11/01/2025, Събота 13:40
0
Тези 5 неща тровят дома ви
11/01/2025, Събота 13:20
1
130 медици у нас ще получават над 2 600 лева към заплатите си
11/01/2025, Събота 13:00
0
Най-фалшивата инфлуенсърка
11/01/2025, Събота 12:40
0
Прецака млад колега
11/01/2025, Събота 12:20
0
Никога не включвайте този уред в разклонителя, ще избухне пожар
11/01/2025, Събота 12:00
1
Откакто научих този трик, не гася содата за хляб, а печивата ми стават леки и пухкави
11/01/2025, Събота 11:40
0
МВР шефът с горещи разкрития за мистериозното изчезване на 13-г. Ники
11/01/2025, Събота 11:20
3
Няколко малки тайни на големите кулинари за по-пухкави и сочни турски пържени филии
11/01/2025, Събота 11:00
0