Rubaiyat Chardonnay e Tоп вино на България

Според Мариан Пирев, тайната на Рубаят Шардоне се крие в селекцията на гроздето, избора на дъб по време на ферментацията и други практики
21 Ноември 2012, Сряда, 21:38 ч.
Автор: Бесове.Бг, снимка: Вадим РошмановСпециална клонова селекция впечатли журито на престижния форум за вино DiVino taste
В рамките на най-сериозния и бързоразвиващ се форум за българско вино DiVino taste, бяха обявени най-добрите български вина за изминалата година. Конкурсът е проведен на три етапа чрез сложна система за оценяване и жури, състоящо се от винени специалисти, без право да оценяват енолози. На първия етап се определят Топ 50 вина, а накрая, след оценките се формира и Топ 10.
Рубаят е ЕДИНСТВЕНОТО бяло вино сред първите 10, което е изключителен успех и признание, тъй като участват общо 450 вина от 57 български изби!
С класацията Топ 10 на най-добрите български вина бе и закрито най-значимото вино-събитие за годината, като всяко от десетте най-добри вина бе предствяно по реда на тяхното класиране.
Рубаят Шардоне 2009 бе представен от Мариан Пирев, син на именития енолог и създател на виното, Стефан Пирев. Ето какво сподели той на публиката и журито на DiVino:
За производството на Рубаят използваме грозде от три собствени лозови масива в района на Велики Преслав, които са със специална клонова селекция, т.е. три различни клона, като всеки от тях допринася по различен начин чрез своята индивидуалност за комплексността на виното.
От изключителна важност за Рубаят Шардоне са селекцията на гроздето, изборът на дъб по време на ферментацията на виното и последващите постферментативни практики в тях.
Гроздето от реколта 2009 е брано със захарно съдържание 23,5 – 24% и pH – 3,4, което е може би и най-важният показател.
Като цяло реколта 2009 беше благоприятна за бялото грозде в района на Преслав с умерени валежи през пролетта, добри разлики между дневните и нощните температури, което е изключително важно за запазването на ароматите и киселините на гроздето.
Другият важен момент е видът и качеството на бъчвите. Използваме френски дъб от района на Алиер – 225 и 400 литрови бъчви, като структурата на дъба е едрозърнеста с цел избягване прекомерен обмен на кислород. Изпичането на бъчвите е леко при температура 120-130 градуса за по-продължително време: 2 часа, като ние определяме изцяло тези параметри. Времето за съзряване е 12 месеца.
На въпрос какво смята за отглеждането на бели сортове в България, Пирев отговори:
Североизточна България е с най-подходящи климатични условия за белите сортове, тъй като там успяват да се запазят киселините в гроздето, което е от изключителна важност в последствие за хармоничността във виното. За южна България е много важно да се прецизират терените и сортовете грозде, т.е. те да са такива, които наистина да съзряват добре там.
Относно нивото и качеството на българското Шардоне, младият енолог, отговори:
Масовото Шардоне е на много добро ниво и е добър търговски продукт. За съжаление липсват майсторските Шардонета с индивидуален почерк.
Вижте как Мариан Пирев презентира елитни български вина в бургаския ресторант "Рубаят Мюзик":
В категории:
Лайфстайл
,
Богове на изтънчения вкус






Претърпя тежка злополука
13/03/2025, Четвъртък 22:00
0







Зрителите да очакват пълен шок в Ергенът
13/03/2025, Четвъртък 21:41
2













