Българска вечеря възхити учени от 10 националности в "Рубаят Music"

Световнопризнати учени на Индия, Италия, Канада и други държави се насладиха на специално приготвено балканско меню и селекция от уникални български вина
Ключови думи:
рубаят, music, Бургас, трия, коста канариев, вино, меню, ястия, кухня, кулинарно изкуство
30 Октомври 2012, Вторник, 13:06 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВМодифицирани ястия и уникални вина омаяха чуждите гости на ресторанта
Учени от над 10 националности се насладиха на специална вечеря, организирана в ресторант „Рубаят Music“, намиращ се в Трия сити център в Бургас. Шеф готвачът на веригата ресторанти Коста Канариев лично се погрижи за уникалното меню, което бе съобразено с разнообразния вкус на гостите (виж видеото).
Още с влизането си чужденците бяха посрещнати с чаша вино трамиер „Winemakers selection“ от 2010 г., произведено във винарна „Хан Крум“, част от холдинга „Велики Преслав“, чиято собственост е и култовата верига ресторанти „Рубаят“. Самият Коста Канариев гордо наливаше от виното и раздаваше чашите на гостите от Италия, Мексико, Израел, Полша, САЩ, Сърбия, Канада, Полша, Австрия, Унгария, Гърция и Украйна. След топлото посрещане Канариев се насочи към кухнята, където работата и кулинарното изкуство ръка за ръка създаваха шедьоври под вещото ръководство на шеф готвача.
Още в началото Канариев уточни, че основата за вечерята ще бъдат типични български ястия, в които се загатваха елементи от съседните балкански кухни.
Два вида биволско сирене заместиха стандартната рецепта за популярната салатата „Капрезе“. Но не какво да е сирене, а от малка мандра в покрайнините на Бургас, която е специализирана само в работата с биволско мляко. Според менюто към него беше предложено вино ризлинг.
След това Канариев бе модифицирал традиционната ни тракийска салата, комбинирайки я с постни сърми, които бяха поднесени като студено предястие. Специално за случая бе приготвено кьопоолу по селски, едронарязано и богато подправено.
Като подготовка за основното ястие шеф готвачът бе подбрал мус от тарама хайвер, гарниран с чироз и мидена салата. Рано сутринта Канариев бе купил пресен паламуд, който предложи на гостите печен на скара, придружен с два вида сосове. Към него беше добавено шардоне „Golden age“ 2011 г.
Основното ястие – патладжан кебап, също беше модифицирано за да може да се консумира от всички гости. В него вместо свинско бе сложено пилешко, поради многообразието от националности сред гостите.
След него беше поднесен узрял овчи био кашкавал, поръсен с препечени орехи, бяло грозде и круши. Кашкавала си партнираше добре с каберне совиньон „Golden age“ от 2008 г. За десерт беше рпиготвено домашно сладко от зелени смокини, поднесено под формата на шот с печени белени бадеми. Към него бе добавена по глътка 15-годишно бренди „Плиска 1300 x.o“.
В категории:
Богове на изтънчения вкус






Дубайска съпруга разкри по колко харчи на месец, за какво таксува мъжа си?
11/03/2025, Вторник 19:20
0

Сестра ми наряза найлонови торби и ги сложи във фурната, резултатът ме шокира
11/03/2025, Вторник 19:00
0

Секира за шофьорите, винетките стават по-скъпи
11/03/2025, Вторник 19:00
1

НАП следи изкъсо 10 хил. фризьори и козметици, защото крият данъци
11/03/2025, Вторник 18:39
1

Това е най-вредната част от пилешкото: Не я яжте!
11/03/2025, Вторник 18:20
0

Електрическите велосипеди отново са на разположение на бургазлии
11/03/2025, Вторник 18:00
0



Туристическият бранш представя възможностите за работа през активния сезон
11/03/2025, Вторник 17:40
0

Задигнаха обезопасителен колан от количка на дете с увреждане
11/03/2025, Вторник 17:20
0

Счупете яйце в чаша вода и го оставете до леглото преди лягане
11/03/2025, Вторник 17:00
0



Динамичен и изпълнен с интересни гости бе вторият ден от Ваканция и СПА Експо - 2025
11/03/2025, Вторник 16:40
0