Нова далавера: Каймата тъпкана с пилешко за по-евтино
Производители ни пробутват кайма от пилешко вместо традиционната смес от свинско и телешко месо. Причината е, че килото излиза с 3 лева по-евтино, пише в. “Телеграф”.
Продуктът вече се предлага от различни фирми и може да бъде
намерен във всички търговски вериги на скромната цена от 5 лева за килограм при
8 лева за нормалната. Пилешката кайма е за кюфтета, принцеси и манджи и я има в
различни варианти, като производителите слагат малко свинско за цвят. Така
единственият начин купувачите да разберат номера е, ако се зачетат в
съдържанието на пакета.
На вид каймата изглежда като всички останали, опакована
примамливо и с изключително изгодна цена. Като се зачетем в етикета обаче,
установяваме, че това съвсем не е продуктът, който очакваме. Първата съставка,
упомената в съдържанието, е пилешко месо. Следва свинско и всички захари и
консерванти, които по принцип съдържа пакетчето от 250 г. смляно месо.
“Каймата се прави от пилешко и най-вече от кожите и
по-некачествените меса, защото е по-евтино. Свинското е съвсем незначителна
част от пакетчето, колкото да има някаква консистенция и цвят”, коментираха
представители от бранша, пожелали да останат анонимни.
Другата много разпространение техника за спестяване на
средства е слагането на чиста сланина в каймата, като много често съотношението
между месото и нея е 60 към 40, признават производителите.
“За първи път чувам за кайма от пилешко! Тя се прави от свинско и от говеждо. Да, може да се използва и пилешко, но то по-скоро става за деликатеси и кренвирши”, сподели изненадата си председателят на Асоциацията месопреработвателите Кирил Вътев.