Биохраните скачат тройно от полето до рафта

Ключови думи:
аграрно ведомство, информация, биологично производство, зелено лого, храните, био храни, годжи бери
17 Юли 2012, Вторник, 10:04 ч.
По екологичен начин се отглеждат у нас и първите декари с тибетското
растение годжи бери, на което се приписва способността да осигурява
вечна младост
Биохраните поскъпват от 50% до три пъти от полето до магазина, съобщиха вчера производителите на органична продукция. Производството на екопродукти също е значително по-скъпо от обикновеното земеделие, защото всички грижи за животните и растенията трябва да се правят без изкуствени торове, пестициди и стимулатори.
Около 1000 биопроизводители има у нас, сочи статистиката на аграрното ведомство. Повечето от тях изнасят продукцията си зад граница, където търсенето е много високо, пише в. "Монитор". От първи юли екологичните стоки имат задължителен отличителен знак, който трябва да е сложен върху опаковките. Логото с „европейския” лист на зелен фон беше утвърдено през 2010 г. и земеделците имаха две години преходен период, за да отговорят на изискванията в общността.
Минималният размер, върху който може да е отпечатан знакът, е 9 мм на 6 мм, но това важи само за изключително малки опаковки. В задължителната информация влиза откъде идват продуктите, методът на биологично производство и идентификационен номер на производителя. Възможно е до официалното лого да се поставят и други национални знаци, но не бива те да нарушават целостта на европейския лист, предупредиха от земеделското министерство. От 3000 до 10 000 лева е глобата за юридическите лица, които злоупотребяват с пазарната информация и подвеждат потребителите, че им продават биологично производство. За да не попадат хората на ментета, сертифицираните производители препоръчват да се купуват стоки само с новото лого. Контролът обаче си остава под въпрос, защото не е ясно кой проверява и следи за измамите.
Според експертите от аграрното ведомство това трябва да бъде Агенцията по безопасност на храните, оттам обаче са категорични, че тяхната отговорност е за безопасността на храните, но не и за начина на производство, който е избран. Сертифициращите органи, които у нас са 10 на брой, всъщност трябва да носят отговорност за действителните качества на храните. Между 1000 и 3000 лева годишна такса плащат родните земеделци, ако искат да предлагат екопродукция. Процесът на сертификация продължава три години, но контролът продължава и след това.
По екологичен начин се отглеждат у нас и първите декари с тибетското растение годжи бери, на което се приписва способността да осигурява вечна младост. Плодовете му са известни в цял свят, защото са мощен антиоксидант и с изключително високо съдържание на витамин С. У нас в момента се внасят само сушени плодчета годжи бери от Китай, при това със съмнително качество. В момента килограм годжи бери струва между 50 и 60 лева. Първите български плодове ще бъдат прибрани тази година, увери производителят, който отглежда уникалната билка в района на село Петърч. От миналата година екопроизводителите в преход получават 729 евро за хектар, съобщи Диана Трифонова, която оглавява новосъздадения отдел за биопроизводство в агроминистерството.
В категории:
Здраве








Ад на кръстовище в София заради пиян моторист
18/04/2025, Петък 21:49
3

18 знака, че женската ви енергия е блокирана
18/04/2025, Петък 21:40
1

3 зодии, които ще направят голям скок в кариерата си тази пролет
18/04/2025, Петък 21:20
0

Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време
18/04/2025, Петък 21:00
0

Клюкарстването било полезно, твърди учен
18/04/2025, Петък 20:40
0

Мариан Бачев уволни ключов шеф в културата
18/04/2025, Петък 20:20
1

Проф. Рачев: Давайте към планината и морето, там агнешкото е по-вкусно!
18/04/2025, Петък 20:00
0

Путин смълча света, издаде грандиозния си план
18/04/2025, Петък 19:40
2

Няма да повярвате какво ще прави
18/04/2025, Петък 19:20
0



