Погват капанчетата на морето заради стара мазнина
Най-актуалната и най-евтина възможност от която традиционно се възползва всеки на морето – цаца с бира, ще бъде проверявана от Агенцията по храните. Причината – много оплаквания от клиенти за използването на стара мазнина при пържене на риба и здравословни проблеми след това.
Земеделският министър обеща да бъдат проверени основно заведенията по Черноморието, които продават най-много количества от пържена риба.Дали олиото се сменя всекидневно и дали една и съща мазнина не се използва за приготвяне на различни продукти-това ще е предмет на проверката.
Използването на стара мазнина застрашава здравето и води до стомашни проблеми, обясни министър Найденов. Трябва да се прекрати практиката в едно и също олио да се пържат и картофи и риба, а смяната да се записва в дневниците на заведенията и да може да бъде проверена от инспекторите на агенцията.
Използване на стара мазнина носи сериозни икономии на собствениците на заведения, тъй като цените на порция цаца по морето вече са доста високи – от 2.50 до 5.00 лева. Картофките също поскъпнаха тази година и порцията дори в заведенията на плажа струва над 2.00 лева.