Тази рецепта за козунак на конци за Великден винаги е сполучлива и има много конци
Запретвайте ръкави, тази година на Великден ще си направите домашни козунаци
Днес ви даваме най-лесната рецепта за бъркан козунак без месене.
Продукти:
500 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
100 гр. захар
1 пакетче суха мая (7 гр.)
2 яйца (едно за тестото, едно за намазване)
100 гр. разтопено масло
1 ч. л. ванилова захар
1 щипка сол
50 гр. стафиди или други сушени плодове (по желание)
1 ч. л. рендосана кора от лимон или портокал (по желание)
Приготвяне:
Подготовка на маята: В подходяща купа поставете прясното мляко, загрято до топло (не горещо), и добавете захарта и сухата мая. Разбъркайте и оставете сместа да престои 10 минути, докато маята се активира и започне да образува пяна.
Приготвяне на тестото: В голяма купа изсипете брашното, добавете щипка сол и ванилова захар. Направете кладенче в центъра и в него добавете активираната мая, яйцето и разтопеното масло. Разбъркайте всичко с лъжица или шпатула, докато се образува лепкаво тесто. Ако искате, може да добавите стафиди или сушени плодове и лимонова кора за допълнителен аромат.
Оставете да почива: Покрийте купата с фолио или кърпа и оставете тестото да почива на топло място за около 1 час, докато удвои обема си.
Формиране на козунака: След като тестото е втасало, внимателно го изсипете върху леко набрашнена повърхност. Разделете го на 3 части, които ще заплетете в плитка плитка. Ако искате, можете да направите един голям козунак или два по-малки. Поставете оформените козунаци в предварително намазнена тава или постелете хартия за печене.
Намазване и печене: Намажете козунака с разбито яйце, за да получите златиста коричка. Оставете го да почива още 15-20 минути. След това го поставете в предварително загрята фурна на 180°C и го печете за около 35-45 минути, или докато стане златисто и хубаво изпечен.
Охлаждане: След като извадите козунака от фурната, го оставете да се охлади, преди да го нарежете. Насладете се на бързия и лесен козунак, който е мек и пухкав.
Съвети:
Можете да добавите орехи или шоколадови парченца за допълнителен вкус.
Ако не искате да използвате масло, може да го замените с олио или растителна сметана.
Ако тестото изглежда твърде лепкаво, добавете малко повече брашно, но не прекалявайте, за да не стане козунакът твърд.


















