Сложих козунака в пералнята и стана божествен
Резултатът надмина всички очаквания, станаха огромни конци
Сигурно сте чували за прочутата рецепта за Козунак в пералнята - домакините, които я опитаха, твърдят, че само така тестото гарантирано ще стане на конци. Цялата работа е там, че вместо да се меси продължително тестото (всички сме чували за прословутите 100 пъти, които според легендата тестото трябва да се удари в масата), за целта се използва един от най-разпространените домакински уреди, пералнята, чиято функция "центрофуга" успешно замества потенето над плота.
Звучи налудничаво, но решихме да опитаме и резултатът надмина очакванията ни! Козунакът на конци в пералнята е лесен и бърз начин да се сдобиете с перфектния козунак за празника! Ето пълната рецепта стъпка по стъпка:
Необходими продукти:
брашно - около 1.200 г
яйца - 4 бр.
големи
мая - 14 г суха /2 бр./
захар - 200 г
глюкоза - 2 с.л.
прясно мляко - 1 ч.ч. топло
сол - 1 с.л.
захар - 1 с.л.
стафиди
шоколад
локум
За намазване:
белтъци - 1 бр.
вода - 1 к.ч.
захар - 1 к.ч.
захар - 50 г за поръсване
Начин на приготвяне:
В топлото прясно мляко добавяте сухата мая, солта и захарта. Оставяте да шупне маята около 10 мин. През това време си пресявате брашното 3 пъти.
Разбивате си яйцата със захарта и глюкозата с миксер на гъста пяна. Изсипвате яйчената смес в купата с шупналата мая. Започвате да добавяте брашното по малко за меко тесто. Оставяте тестото да втаса на топло за час-час и половина до удвояване на обема си.
Слагате тестото в плик, добавяте олио, след това в още 2 плика - общо в 3 плика, да е по-сигурно. Пускате пералнята само на центрофуга без вода за 3-4 мин.
Изваждате, слагате олио и пак увивате, така 2-3 пъти в пералнята, докато ви свърши олиото. Ако видите, че оборотите стават много силни, я спрете.
Изваждате, премесвате тестото с още малко олио. Оформяте козунака и правите плънка по желание. Втасва около 30 мин.
Намазвате с разбит белтък/жълтък и печете на 150-170 градуса. Ако започне да загаря, намаляте печката и покривате с алуминиево фолио.
След като козунакът на конци се опече, си направете сиропа от вода и захар. Мажете топлия козунак и поръсвате със захар.
Да ви е сладко!



















