Не ми омръзва да правя кекс Страчатела - лесен и бърз десерт за всеки ден
Винаги става много сполучлив, пухкав и най-важното – вкусен
Кекс Страчатела – вариант на рецептата за кекс с кисело мляко, който винаги става много сполучлив, пухкав и най-важното – вкусен! Никога не ми омръзва да го правя, а на децата – да го хапват. Лесен и бърз десерт за всеки ден – ето какво ви трябва:
Кекс Страчатела
3 яйца
150 г захар
8 г ванилова захар
1 щипка сол сол
80 мл олио
100 мл прясно мляко
125 г гъсто кисело мляко с вкус на ванилия или заквасена сметана
ситно настъргана лимонова кора на вкус
240 г брашно
16 г бакпулвер
30 г шоколадови трохи/ капки
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, ванилията и щипка сол на пяна.
Добавете олиото и млякото, разбъркайте за кратко, след което налейте плодовото кисело мляко/ванилия или заквасената сметана. Добавете ситно настъргана лимонова кора.
Накрая се добавя пресятото брашно, смесено с бакпулвера и се заглажда да няма бучки. Разбъркайте с шоколадовите трохи и изсипете сместа в намаслена и набрашнена форма.
Печете 40 минути в загрята фурна на 180 градуса.
Гототвия кекс оставете да се охлади, след което нарежете. По желание може да го поръсите с пудра захар, но и само така е перфектен!


















