Европа боготвори този зеленчук, а у найс той е в тъча

Пащърнакът е пълен с витамини, влакнини и ползи за храносмилането и имунитета
Докато морковите крадат светлината на прожекторите, пащърнакът тихо, но достойно се нарежда сред най-полезните зимни зеленчуци. С външен вид, напомнящ бял морков, и леко сладък вкус с нотка на орех, този кореноплоден зеленчук заслужава много повече внимание – не само в кухнята, но и в аптечката на природата.
Богат на витамини и минерали
Пащърнакът съдържа високи количества витамин С, витамин К, фолиева киселина, както и калий, който подпомага сърдечната дейност и регулира кръвното налягане. Фолиевата киселина е особено важна за бременни жени и хора с натоварено ежедневие.
Засища и подпомага храносмилането
Благодарение на високото съдържание на растителни влакнини (фибри), пащърнакът улеснява работата на храносмилателната система и подпомага регулирането на кръвната захар. Това го прави чудесна храна за хора с диабет или проблеми с метаболизма.
Нисък гликемичен индекс, малко калории
Пащърнакът е с изненадващо ниско съдържание на калории и сравнително нисък гликемичен индекс, което го прави подходящ избор за диетично хранене. В същото време той придава засищащ обем и приятно сладък вкус на супи, пюрета и печива.
Природен имуностимулант
Богатството на антиоксиданти, включително флавоноиди, подпомага борбата на организма срещу свободните радикали и стимулира имунната система – нещо особено важно в студените месеци.
Как да го включим в менюто си?
Пащърнакът може да бъде печен, варен, пюриран или добавен към супи, яхнии и дори десерти. Комбинира се чудесно с картофи, моркови, чесън, мащерка и зехтин. А за по-авантюристични готвачи – пащърнаков чипс с малко зехтин и хималайска сол е истински деликатес!
Ако търсиш вкусна промяна в кухнята или просто се грижиш за здравето си – давай шанс на пащърнака. Скромен, но богат на полезни свойства, той може да се превърне в истински съюзник на добрата форма и силния имунитет.
5 бързи и лесни начина да сготвим пащърнак
Печен пащърнак с мед и горчица
Обели и нарежи пащърнака на пръчици, залей с малко зехтин, лъжица мед и лъжичка дижонска горчица. Печи на 200°C около 30 минути – става карамелизиран и хрупкав.
Крем супа от пащърнак и моркови
Сотирай лук, добави нарязани пащърнак и моркови, залей с бульон и вари до омекване. Пасирай до кадифена текстура и добави малко сметана или ядково мляко.
Пащърнаков чипс
Нарежи тънко с ренде или нож, подправи със сол и зехтин и изпечи в загрята фурна до златисто. Лека и полезна алтернатива на картофения чипс.
Пюре от пащърнак с картофи и масло
Класика с обрат: смеси сварени картофи и пащърнак, добави масло, мляко и щипка индийско орехче. Върви перфектно с месо или зеленчукови кюфтета.
Добавка към гювеч или зеленчукова яхния
Пащърнакът придава дълбочина и лека сладост на всяка гозба. Просто го нарежи и сложи към любимата си манджа – пасва чудесно с целина, боб, леща и домати.



















