Безценна подправка изчезва заради климатичните промени?
Традиционните ястия ще се променят, а вкусът им ще остава само в спомените
Климатолозите алармират, че екстремните температури и променливите метеорологични условия започват да нанасят сериозен удар върху добивите на селскостопански култури, включително и върху любимите на много българи люти чушки.
„Лютите чушки са топлолюбива култура, но прекомерните горещини водят до изсушаване на цветовете и увяхване на растенията. Липсата на влага забавя растежа, намалява продукцията и прави растенията по-уязвими към вредители и болести”, обяснява климатологът Георги Стефанов пред Нова телевизия.
В същото време земеделците срещат затруднения и с вноса на люти суровини. Затова все повече производители се обръщат към родното – български чушки, отглеждани при контролирани условия.
„В момента има голям проблем с вноса на люти суровини и затова сме ние в България, за да отглеждаме родно производство, в което знаем какво има вложено”, разказва Александър, един от ентусиастите в бранша.
Според експертите, ако климатичните тенденции се запазят, традиционните рецепти, с които сме свикнали от детството си, ще започнат да се променят. Вкусът на бабината лютика, пикантната туршия и пиперливото лютеничено настроение може скоро да остане само спомен.























Мексико и Тайланд са страните с най-голямо производство и консумация.Имат стотици сортове от люта по-люта.А там е много по-горещо от тук.