С този кекс без яйца и мляко скрих шапката на претенциозната ми свекърва, която пости
Бърза и лесна за приготвяне рецепта, идеална за всеки, който иска да се наслади на вкусен домашен десерт, но няма време или желание да се занимава със сложни рецепти
Представям ви една бърза и лесна рецепта за мраморен кекс, която е идеална за всеки, който иска да се наслади на вкусен домашен десерт, но няма време или желание да се занимава със сложни рецепти. Този кекс е не само бърз за приготвяне, но и не съдържа яйца и мляко, което го прави подходящ за хора с алергии или непоносимост към тези продукти. Чудесна алтернатива за десерт по време на пости. Моята свекърва, която е много претенциозна и спазва строго великденските пости, направо е впечатлена от вкуса му. Мраморната му текстура и богатият вкус ще ви очароват, а лекотата на приготвяне ще ви накара да го правите отново и отново. Пригответе се да се насладите на мек и пухкав кекс, който ще се стопи в устата ви!
Ето необходимите продукти за Бърз мраморен кекс без яйца и мляко :
Бърз мраморен кекс без яйца и мляко
Необходими Продукти:
150 мл газирана вода
80 мл олио
150 г гранулирана захар
300 г меко брашно тип 400
1 пакетче бакпулвер (12 г)
настъргана портокалова кора
1 супена лъжица екстракт от ванилия
1,5 супени лъжици какао на прах
3 супени лъжици конфитюр
Приготвяне (за форма с размери 25х10 см или приблизително):
В дълбока купа налейте 150 мл газирана вода, след това добавете 80 мл олио и 150 г гранулирана захар.
Разбъркайте с кухненска бъркалка, за да се смесят съставките и да се разтвори захарта.
В отделна купа пресейте 300 г меко брашно и го смесете с 12-грамово пакетче бакпулвер, след което го добавете към мокрите съставки наведнъж или на няколко части (както ви е по-лесно за смесване).
Разбъркайте няколко минути с лъжица или кухненска шпатула, докато всички съставки станат гладки и смесени.
Трябва да се получи гъсто и влажно, полутечно тесто с аморфна консистенция. Кората на един портокал се настъргва на ситно и се добавя към тестото.
Първо трябва да измиете добре портокала със студена вода и да го оставите да престои известно време в разтвор на сода за хляб, за да го почистите от всякакви замърсявания.
Портокаловата кора, освен приятна цитрусова нотка и прекрасен аромат, придава и жълт цвят на сладкиша.
Добавете една супена лъжица ванилов екстракт, след което разбъркайте отново, за да разпределите съставките.
Постелете формата с хартия за печене, предварително намокрена със студена вода и намачкана с пръсти, за да се покрие по-добре.
Разпределете половината от тестото в подготвената форма и добавете една и половина супени лъжици какао на прах към другата половина от тестото.
Разбъркайте, докато всичко покафенее, след което добавете три супени лъжици сладко (по избор).
Разбъркайте отново, след което изсипете тази смес върху светлата във формата.
Използвайте лъжица, за да завъртите двете смеси, за да създадете „мраморен“ ефект или ако предпочитате, можете да го оставите като „черно-бял“ кекс.
Пече се 40-50 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса, като изстине се поръсва с пудра захар.

















