×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ние сме важни за икономиката, не ни вдигайте ДДС, каза Алибегов


20 Март 2025, Четвъртък, 10:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Това е 100% български бизнес, няма чужди инвестиции, няма фирми в чужбина. Тези пари не отиват никъде, всичко се завърта тук, в българската икономика. Това е секторът с най-много заети млади хора, подчерта Ричард Алибегов

По-високите данъци не водят до повече пари в бюджета. Това е доказано в Европа и по света. Само данъците, които може да се платят са интересни за бюджета. Това каза председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

"Целта на протестите е да има среща с т.нар. Съвет за управление на мнозинството в парламента така, че ние да изложим нашите доводи, те да изложат техните и да видим коя е златната среда, където бизнес и политика могат да се срещнат и да е ОК за всички. Ще покажем числата и какво още сме готови да допринесем като мерки за изсветляване и по-голяма събираемост. Всичко е заради липсата на диалог“, заяви Алибегов. За последните четири години сивият сектор в ресторантьорския бранш е свит до около 25%.

"Ако беше продължила тази тенденция с ДДС ставката, щяхме са стигнем до 10%“, добави Алибегов. Над 90% от ресторантьорския бранш е малък и среден семеен бизнес.

"Това е 100% български бизнес, няма чужди инвестиции, няма фирми в чужбина. Тези пари не отиват никъде, всичко се завърта тук, в българската икономика. Това е секторът с най-много заети млади хора. Няма никаква логика от всички сектори да посегнем точно на този“, подчерта председателят на БАЗ. Хранителните стоки, които потребява ресторантьорския бранш, от 2020 до 2025 г. са увеличили цената си с 50%, наемите – с близо 50%, токът се е увеличил от 80 на 180 лева на мегаватчас, посочи Ричард Алибегов.

В същото време заплатите в сектора са нараснали три пъти за последните четири години.

"Ние имаме една допустима цена, която не може да прекрачим. Ако цената стане недостъпна, ще има спад на оборота, ще започнем да освобождаваме хора. Когато има спад на оборота ще има по-малко данъци и накрая на годината ще се окаже, че вместо държавата да събере още 350 милиона отгоре на тези, които ние вече сме дали, може би ще се върнем на нивата от 2020 г., само че ще има и фалирали предприятия, хора, които няма да могат да си погасяват кредитите“, предупреди той. Искането за намалена ДДС ставка на ресторантьорите не е преференция, а грижа за туризма, подчерта Алибегов. В целия Европейски съюз с изключение на Литва, Латвия и Дания тази мярка е въведена още през 2008 г.

"Нито една страна в Европа не посегна на туристическия данък или на ДДС ставката след COVID пандемията. Германия, която е в най-голяма задлъжнялост след Втората световна война, намали ДДС ставката на ресторантите на 7%, за да може да се даде въздух на икономиката и да се събират пари в бюджета. Хората в Европа са на мнение, че само данъци, които са нормални за даден бранш, могат да бъдат платени“, даде пример той.


В категории: Бизнес


21
Коментара
21
Коментара по темата
21.
Габи
21.03.2025 15:38:33
0
2
Вместо тенджери и тигани трябваше да излязат на протестите с цени на менютата и касовите бонове, които не издават Тези нагли изнудвачи и работещи само в сивата икономика заслужават притеснените от протестите им граждани да грабнат тиганите от ръцете на лапачите и да ги стоварят върху дебилните им кратуни.
20.
Клиент
21.03.2025 11:20:58
0
1
Нагла измет е Алибегов. Иска с един сезон милионери да стават и като се нагушат боли ги за качество, само гуша да се пълни. То за това ни е на този хал туризма.
ДДС за лекарствата да падне че народа мре. Боли ни за на тоя манджурляците. Без ресторанти може ама без здраве не.
19.
Аве ей
21.03.2025 07:53:44
0
2
ДДС-то по закон не се взема от джоба на ресторантьорите, а от клиентите им! Тях ги бърка, защото не го внасят в държавния бюджет! Тарикати и крадци, като го намалиха, защо не свалиха цените!?! Свалянето на ДДС е социален акт, не трябва да се бърка с подпомагане на разни “бизнеси”! Но в България това е най-честата измама и затова така реват!!!
18.
Бай Чан
20.03.2025 20:06:40
1
5
По телевизията, ПОМНИТЕ ЛИ? По ковида той - Искаме 9% ДДС за да запазим сектора, да намалим цените.... След десетина дни по телевизията в кръчмата му въпрос - Г-н Алибегов, ДДС-то вече е 9%, виждаме, че не само няма намаление на продукта ви, но има и увеличение на някои от тях? Защо? Той- Ами тези 11% се дават за подпомагане на собствениците на заведенията. НАГЛЯР. ДАВАЛИ ИМ ГИ ДА СИ ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ.
17.
Тодоров
20.03.2025 19:44:53
0
4
ЛЪШЕЕЕЕШ! Можем и без твоите заведения, измет !
16.
Тодоров
20.03.2025 19:43:50
0
4
ЛЪШЕЕЕЕШ! ГЛАДНИЦИ, ПРОСКУБАХТЕ НАРОДА И СИ КУПИХТЕ ИМОТИ ПО ГЪРЦИЯ, ИТАЛИЯ. ИСПАНИЯ !
15.
Капитана
20.03.2025 17:14:02
0
5
Ako утре затворят всички ресторанти и кафенета това ще има само положителен ефект върху държавата!
14.
Кой му пуща тия фитили
20.03.2025 16:17:19
0
11
Тоя да не е слънчасал? Хлябът е с 20% ДДС, той иска за кръчмите 9%?!
За лекарствата е 20%!
Отрасълът бил важен за икономиката?! То промишленост и земеделие няма, във валутен борд сме, ...
Да вдига цените щом е толкоз ербат!
13.
Тоя като нему харесва да затваря .ДДС 20%като ням
20.03.2025 14:31:32
0
7
B али е бов при сачката и рев тя знае.
12.
Справедлив
20.03.2025 14:30:46
0
13
По високите данаци ще регулират дейността ресторантьорство. Колкото по- малко ресторанти, толкова повече пари за издръжка нуждите на хората. Хората трябва да се научат на икономичен и полезен живот. Освободената работна ръка ще се насочи към полезни производителни дейности.
11.
д-р Садист Шейтан
20.03.2025 13:54:49
2
12
Алигербов...
Алченгербов...
Чорбаджия си
изедник !!
10.
Въй въй
20.03.2025 13:27:34
2
19
стига ни занимавате с тези готвачи.
Всички знаем какви счетоводства водят.Каквото и ддс да се посочи пак няма да си плащат
Това ли ни е икономиката че всеки ден реват.
9.
Читател
20.03.2025 12:50:45
3
21
Да вие сте си важни! Клиентите не са! Само гледате как да оскубите клиента, като попарена кокошка...перце по перце, докато не остане никаква перушина. Така сте наточили сатъра, че на човек му става лошо като погледне менюто....и още по-лошо когато види полупразната чиния!
8.
д-р Садист Шейтан
20.03.2025 12:28:33
2
15
Напудрените закусвални,
за ресторанти ми предлагат.

Цени космически поставят,
За 1 звезда НАП ги облага.

Месо от предКовидно време,
клиенти хапват безпроблемно.

Буламачите им и бъргочи,
в кенеф за дълго ги заточват.

Много кръчмари алхимици,
отчитат се на политици !!
7.
Хахахаха
20.03.2025 12:00:08
1
22
Точно тез, които крият най-много данъци и отчитат непрекъснато загуби едва ли са важни за икономиката на държавата. За личната си - ДА.
6.
Сервитьор
20.03.2025 11:51:55
0
24
Алчен гадняр!
5.
Абе писна ми от тоя бе
20.03.2025 11:20:23
1
32
От тоя Тарзан кръчмаря ми се повръща вече! Тиквата по негово време го научи така да реве и да е нахален с претенции защото винаги им клякаше на тия нагли, мазни и алчни кръчмари!!! Време е да разберат, че изобщо не са важни за държавата, и без тях можем! Друг е въпроса че като им свалиха ддс, то те надуха цените още повече!!!
4.
XX
20.03.2025 11:07:23
1
29
Tpидневен бойкот и тоя ще му се затвори устата.
3.
89
20.03.2025 10:43:53
1
39
Както върнаха ДДС на хляба , така и на тях да го вдигат срамота една салата 15,00лв ,яжте си ги !!!!!
2.
Doj40
20.03.2025 10:38:20
2
8
Die Mehrwertsteuer auf Speisen in der Gastronomie beträgt ab dem 1. Januar 2024 wieder 19%.
Deutschland
1.
ГРАЖДАНИН
20.03.2025 10:27:38
1
52
Тоя смешник се мисли за богопомазан,че и плаши......като не му харесва да се отказва от бизнеса и да останат читавите....аман терикати
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво се случва в летния сарай на Доган Какво се случва в летния сарай на Доган За разлика от Боянския имот, този е в перфектно състояние и с жива охрана 5 сигурни знака, че той е мамино синче 5 сигурни знака, че той е мамино синче Ето кои са те  Taка общуват щастливите двойки Taка общуват щастливите двойки Те задават отворени въпроси Ето кои зодии са шефът вкъщи Ето кои зодии са шефът вкъщи Вие сред тях ли сте Извънредно: Драма с малолетни сестри в "Меден рудник" Извънредно: Драма с малолетни сестри в "Меден рудник" Полицията с успешно издирване Моите наполеонки, по-вкуски са от тези в магазина Моите наполеонки, по-вкуски са от тези в магазина Перфектен френски сладкиш Данаил Папазов с позиция за драмата в "Бояна" Данаил Папазов с позиция за драмата в "Бояна" Ето какво сподели бившият министър Погребаха атентатора от летище "Бургас" в гробище на бойци от „Хизбула“ Погребаха атентатора от летище "Бургас" в гробище на бойци от „Хизбула“ Мохамад Хасан ел Хюсеини бе идентифициран по ДНК след терористичната атака, при която загинаха шестима души Колко дълго ни отнема да преодолеем бившия партньор? Психологията отговаря Колко дълго ни отнема да преодолеем бившия партньор? Психологията отговаря Ново проучване предоставя отговор на въпроса От полицията с информация за напрежението свързано с Доган От полицията с информация за напрежението свързано с Доган "Няма задържани", съобщи директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Корупцията въобще не е това да хванем няколко корупционера Виц на деня Виц на деня - Докторе, жена ми започна да говори сама със себе си!
- Не се притеснявайте, много хора го правят.
- Да, ама тя мисли, че аз и отговарям!
Виц на деня Виц на деня - Тате, как си намери мама?
- Ами, синко... загубих един бас.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В Горно Уйно на мъжете членовете им били дълги средно по 15 см, в Долно Уйно - 25 см. Разликата идвала от това, че в първото село провели измерване, а във второто - допитване.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори