Гневни ресторантьори блокират ключови пътища и кръстовища

По този начин от ресторантьорския бранш искат да изразят недоволството си от липса на диалог с управляващите
Ресторантьори от цялата страна започват протестни акции. Поводът – увеличаването на 20% ДДС за бранша. Очаква се в над 30 областни града да се стигне до блокади на ключови пътища и кръстовища, съобщава БНТ.
По този начин от ресторантьорския бранш искат да изразят недоволството си от липса на диалог с управляващите. От бранша настояват да се запази 9 процентната ставка за тях, като аргумента им е, че с увеличението на ДДС-то ще доведе до фалити и ще увеличи сивия сектор в техния бизнес.
А по този начин няма да се реализират заложените пригоди в държавния бюджет, споделят още от сектора.
Във Велико Търново се очаква недоволните да блокират пътя София – Варна.
„Демонстрацията ще продължи около 2 часа. Искаме управляващите да започнат диалог с туризма“, заяви собственикът на заведение Петър Стефанов в „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Ние не сме специални, а специфични и ако кабинетът иска да запази туризма в България, да си отговори на въпроса защо във всички европейски държави има диференцирана ставка за бранша, а у нас – не! Тогава ще вземат правилното решение какъв трябва да бъде налогът при нас“, допълни той.
„Днес ще ползваме най-голямото оръжие, което съществува на земята, а то се нарича истина. Срещу нея никой не може да протестира или да се изказва по какъвто и да е начин. Подготвил съм справки за стоките, които сме пазарували от 2020 г. и цените им към 2025 г.“, каза пък собственикът на заведение Димитър Манолов. Той даде конкретни примери за поскъпването, един от тях - за пилешкото месо, чиято цена по думите му е по-висока с 51%.
„Млечните продукти са скочили със 74%. Те, заедно със свинското и пилешкото месо са основополагащи продукти в образуването на нашите менюта. Показал съм за този период и с колко са скочили цените в ресторантите. Хрупкавите пилешки филенца от 9 са станали 13,9 лева. Пилето с мащерска пък 9,9 лева е поскъпнало до 13.9“, заяви Манолов.
„С 33 на сто са скочили цените в заведенията, но не трябва да подценяваме и основните разходи в нашия бранш. Ние правим ресторантьорски бизнес, а не сме кръчмари и при нас работят на едно място между 60 и 80 професионалисти. Това са млади хора, които сме задържали в тази държава“, добави той.
Протестът във Велико Търново ще започне от паметника „Майка България“ и ще продължим по главната улица, по „Габровка“ и ще стигнем до кръговото на „Качица“, каза пък Петър Стефанов.





















А и ако не направиш рожден ден на тригодишното в ресторант като малка сватба, ами не става. Какво ще кажат хората.
“НЕ УБИВАЙТЕ ТУРИЗМА В БЪЛГАРИЯ”
Аа вее еййй минджиии какво предлагате ве???
Качество - 0
Обслужване - 0
Хигиена - 0
Отношение - 0
Кво искате?????
Шише виж кво прави народа.....
Народа яде и пие зарю...
Вдигайте данЪците тогава ШИШЕ
краст-2лв,домати-2,50.лв,марули-1лв,рибите 4лв-9лв килото
а в кръчмите....
салати килото излиза от 40 до 100лв,рибите от100лв до 200лв,ракиите от 120 до 200лв L,бирата 5-10лв.тва колко надценки са и ревът ли ревът.
След като не намалиха цените с 13 процента, когато Боко им даде ДДС 9 процента, то няма причина да ги увеличават след като ДДС отново се върне на обичайната си ставка. Това е косвен данък, който не се плаща от тях, а от клиентите им. Нормално е да не се печели от ДДС, ама те свикнаха и от него да печелят и сега си търсят привилегията.
Забравиха и най-важното. Ставката беше свалена защото имаше Ковид и работата на заведенията падна. Много отдавна обаче няма Ковид и заведенията се пръскат по шевовете, така че изначалното основание за ставка от 9 процента отдавна не съществува.
за ресторанти ми предлагат.
Цени космически поставят,
за бирарии данъци плащат.
Месо от предКовидно време,
клиенти хапват безпроблемно.
Много кръчмари алхимици,
отчитат се на политици !!
УБИЙЦИ НА ДЕЦА
КАТО ДДС-то БЕШЕ 9% НЕ НАМАЛИХТЕ ЦЕНИТЕ.
ЗВЕРСКИ ВИСОКИ ЦЕНИ.
НАЯЖДАНЕ НЯМАТЕ.
там поподнал на хора.
Излиза и веднага
е ресторантьор.
За заплата работят
наивните-много са.
Кръчмар бай Тарикат
е все с пълен джоб !!
Но думата ми е за тези, които искат необосновано да имат привилегията да плащат 9% ДДС. Въпросните 9% бяха пандемична мярка, за да се компенсира и излезе от сивата зона този бизнес. Но нищо подобно не се случи - нито ресторантският бизнес изсветля, нито цените паднаха. Напротив - цените тръгнаха рязко нагоре (и поради други фактори) и всеки посещавал ресторант е наясно с това.
Да искаш 9% ДДС, докато лекарствата и бебешките храни са на 20% е неадекватно. Още повече, когато от 35 г. този бранш (с малки изключения) е свикнал да не плаща в пълен размер данъци и осигуровки. Т.е. хем 35 г. системно ощетяват бюджета, хем искат да не плащат данъци, а за капак и протест свикват с тези си искания.
Защо 9% ДДС за ресторантите е грешка:
1. Повечето ресторанти отчитат оборот, какъвто сами преценят. Той зависи обикновено от обема на закупени продукти с ДДС.
2. Тази мярка по никакъв начин не стимулира собствениците на заведения да осигуряват персонала си на реалните заплати, които получава.
3. С тази мярка не се постига ограничаване на практиката голяма част от продуктите да се купуват безфактурно, без да се начислява ДДС.
4. Всички заведения ще трябва да обновят софтуера, с който управляват дейността си, което ще им струва няколко милиона лева.
5. Тази мярка не стимулира ресторантите да издават фискални бонове на всеки клиент, защото повече приходи е по-голям данък печалба. При закупени безфактурно голяма част от продуктите, това означава още по-голям данък печалба и трудно доказване на приходите.
6. Тази мярка няма никакво отношение към контрола върху букета от злоупотреби, които се извършват в ресторантите. Мярката изисква въвеждане на засилен контрол с цел предотвратяване на данъчни измами и укриване на ДДС, което ще доведе до увеличаване на административните разходи за приходната администрация.
Една салата ти е 15-20 лева, тия лешпери да протестират тръгнали.
Като не ви изнася затваряйте.
Целият бизнес внасяме 20% ДДС само тия хрантутници искат да са богопомазани.