Най-меката, най-вкусната и най-лесна връткана погача
Дори и начинаещи кулинари биха се справили с рецептата
Това тесто ще ви зарадва с мекия си и ефирен вкус, но и с невероятно лесното си приготвяне. Рецептата е предназначена за всеки, дори за начинаещи. След като усвоите тестото, ще можете да правите погачата и в други форми. Това е рецепта за памучна погача , като тестото се намазва с масло и става още по-пухкаво и вкусно. Питката става мека като душичка, откакто я направих вкъщи, не можем да й се наситим. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие чудната :
Връткана погача с масло
Необходими Продукти:
700-750 гр. брашно
1 чаена лъжичка захар
30 гр.прясна мая
1 яйце
70 мл олио
180 гр. кисело мляко
200 мл вода
1 равна лъжица сол
1 яйце за замазване тестото
сусам за поръсване и украса
Може да украсите тестото и с черен сусам, кимион или други семена
Ще ви трябва и масло/маргарин за намазване на тестото
Начин на Приготвяне:
Пригответе си по-дълбока купа, в която ще месите тестото и веднага изсипете в нея 700 г брашно. В средата се прави кладенче и в него се изсипват 1 супена лъжица захар, 30/35 г прясна мая и 200 мл топла вода. Разтворете маята в топлата вода с малко брашно, тоест натрошете я на ръка. Оставете на топло място за около 10 минути, докато се активира.
Съставките се смесват хубаво в кладенчето, след което се добавя 1 яйце в средата и се разбива малко с вилица. Добавете малка чаша кисело мляко (180 г) и 70-80 мл олио. Не забравяйте да добавите равна лъжица сол. Смесете енергично всички съставки. Първо се разбърква с лъжица/шпатула, като постепенно се добавя брашното от страните, а след това се меси на ръка на масата, докато се получи хубаво и еластично тесто със средна твърдост, което не лепне по ръцете.
Покрийте тестото и го оставете да втаса за около 30 минути до 1 час, а ако имате време може да го оставите и повече. Ако нямате време, достатъчно е тестото да престои около половин час, колкото да втаса. След това го прехвърлете върху намазнена работна повърхност и го месете още малко, за да освободите задържания въздух. Разделете тестото на една по-голяма част (2/3) и една по-малка част (1/3).
Намаслете двете теста и оставете по-голямата част покрита с фолио. Вземете по-малката част от тестото, разточете с точилка в правоъгълна форма, колкото можете. Намажете тестото с разтопено масло, цялата кора и след това я разрежете с нож по следния начин: Измерете 1 см отгоре и 1 см отдолу, откъм голямата страна на правоъгълника и от там направете разрези. (тоест не режете последния сантиметър от двете страни). Нарежете на по-малки ленти така, че да се получи нещо като решетка.
След като изрежете лентите, започнете да „връткате“ (т.е. да навивате) тестото на спирала, като започнете от един от долните краища. Завийте рулото на кръг, като охлюв и го прехвърлете в намазнена тава, като го поставите в средата на тавата.
По същия начин разточете и второто тесто и когато сте го завили като руло, го наредете в тавата, като започнете от там, където свършва по-малкото тесто.
След като погачата е приготвена по този начин, оставете я да втаса около половин час. Не е нужно да я покривате. След като втаса, питката в тавата се намазва с 1 жълтък (може да добавите и 1-2 с.л. прясно мляко, но не е задължително). Поръсете със семена по избор, например сусам, лен, кимион…
Включете фурната да загрее на 200 градуса, след което като загрее сложете погачата да се пече. След около 10 минути печене намалете температурата на фурната на 180 градуса и печете още 30 минути. По средата на печенето намокрете хартия за печене с вода и я поставете върху тестото, за да не загори. Пекох общо 45 минути.
След изпичане погачата се намазва с малко масло и се оставя да попие около 10 минути. След това можете да я сервирате, докато е гореща.
![Вижте къде в Бургас да изкарате курс за оръжие или да постреляте за удоволствие](/news/2025/02/06/tn/173883831354604.jpg)
![Вижте къде в Бургас да изкарате курс за оръжие или да постреляте за удоволствие](/news/2025/02/06/tn/173885537466862.png)
![Вижте къде в Бургас да изкарате курс за оръжие или да постреляте за удоволствие](/news/2025/02/06/tn/173885344076422.png)
![Вижте къде в Бургас да изкарате курс за оръжие или да постреляте за удоволствие](/news/2025/02/06/tn/173885691964108.png)
![Вижте къде в Бургас да изкарате курс за оръжие или да постреляте за удоволствие](/news/2025/02/06/tn/173885448235188.jpg)
![Дете припада в училище след енергийна напитка и цигара](/news/2025/02/06/tntn/173886577119639.jpg)
!["Мислиш си, че си видял всичко на този свят и точно тогава..."](/news/2025/02/06/tntn/173885743156095.png)
![](/files/tn/155292215956025.jpg)
![Дилърът, продал вейпа с наркотици на загиналото момче от Плевен, е непълнолетен](/news/2025/02/06/tn/173886485979670.jpg)
![](/files/tn/155292215956025.jpg)
![Негов син вкара 11 гола в един мач](/news/2025/02/06/tn/173885691964108.png)
![Почина голямо име в рапа](/news/2025/02/06/tntn/173885591498563.jpg)
![](/files/tn/155292215956025.jpg)
![Получава хонорар от 45 милиона долара](/news/2025/02/06/tn/173885537466862.png)
![Жена потроши от бой крадец в...](/news/2025/02/06/tntn/173885486136296.jpg)
![](/files/tn/155292215956025.jpg)
![Министър Боршош на работна среща в Брюксел с Екатерина Захариева](/news/2025/02/06/tn/173885956121053.jpg)
![За да привлечете пари и богатство в дома си, поставете едно просто нещо в ъгъла на вашата кухня](/news/2025/02/06/tntn/173885163863030.jpg)
![Винаги съм гасила содата за хляб, но ето как точно се прави за леки и по-пухкави печива](/news/2025/02/06/tntn/173883714061699.jpg)
![Балетът „Червената шапчица“ ще създаде радост за децата в събота](/news/2025/02/06/tntn/173885695848096.jpg)
![Защо опитните домакини накисват тоалетна хартия в оцет](/news/2025/02/06/tntn/173883831354604.jpg)