Шоколад, карамел и опияняващ вкус: Бърка се за 5 минути, а най-трудното е да го изчакаш да попие
Изключително сочна, а подготовката й ще ви се стори лесна като детска игра
Тази рецепта наистина е всичко, което заглавието обещава – лесна, но невероятно вкусна, сладка и перфектно съчетание на шоколад и карамел, което ще помните дълго! Изключително сочна, а подготовката й ще ви се стори лесна като детска игра! Ето какво ви трябва за Торта карамел в шоколад :
Торта карамел в шоколад
Необходими Продукти:
За блата:
130 г брашно
30 г какао на прах
150 г захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат
2 яйца
60 мл разтопено масло
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1/2 чаена лъжичка бадемова есенция по желание
160 мл вряща вода
За глазурата:
100 гр. черен шоколад
200 мл карамелен сос
Ако приготвяте домашен карамел, ще ви трябват следните съставки:
150 г захар
45 г масло
120 мл сладкарска сметана
* Използва се форма с размери 20х20 см.
* Пече се в загрята фурна на 170 градуса за 30-35 минути.
Начин на Приготвяне:
В по-дълбока купа смесете сухите съставки: брашното, какаото, захарта, бакпулвера и содата.
Добавете яйцата, разтопеното масло, ванилията и бадемовата есенция. Разбъркайте. Добавете вряща вода и разбъркайте отново.
Изсипете сместа в застлана с хартия форма и печете в загрята фурна за около половин час.
След като изстине, тортата се надупчва с дървена дръжка на лъжица и се залива първо с карамел, а след това с разтопен черен шоколад. Отгоре се украсява с още малко карамел.
За домашния карамел: захарта се разтопява в сух тиган до карамелизиране, след което се добавя маслото и се разбърква до смесване.
Накрая се налива сметаната, разбърква се и се сваля от котлона.
Оставете тортата да попие и след 10-15 минути може да сервирате.