Варете картофите така, стават перфектни
Съставките, които се добавят към водата, могат драматично да променят вкуса на ястието
Варените картофи са изключително популярно ястие, което става за минути. Те могат да бъдат много вкусни или напълно негодни за консумация - всичко зависи от техниката на приготвяне.
На пръв поглед изглежда, че в това няма нищо сложно. Оказва се обаче, че съставките, които се добавят към водата, могат драматично да променят вкуса на ястието.
Много домакини не са наясно, че изключително важен е моментът, в който се добавя солта.
Кога да осолявате водата при варене на картофи?
Кога да добавите солта към картофите зависи от метода на готвене. Ако ги слагате директно в студена вода, не е необходимо да ги осолявате веднага.
В студени течности солта не се разтваря добре и картофите няма да се осолят равномерно. Солената вода се нуждае от повече време, за да започне да кипи, което ще удължи времето за готвене. Освен това картофите, приготвени по този начин, стават преварени.
Какво да добавите към водата при варене на картофи?
За да станат картофите вкусни и ароматни, е добре да добавите следните съставки по време на готвене:
Дафинов лист
Добавете подправката 10 минути преди края на готвенето, а след това я извадете от готовото ястие.
Това ще направи картофите ароматни и пикантни.
Чесън
Накълцайте скилидка чесън и я сложете във врящата вода с картофите, за да придобие приятен аромат.
Лук
Сложете обеления лук в тенджерата с картофите. Когато зеленчуците се сварят, извадете лука. Той ще насити картофите с апетитен аромат.
Оцет
Защо да добавяте оцет към картофите? Това ще ви бъде полезно, ако смятате да ги ползвате за салата. Така сварените картофи няма да станат на каша, а ще останат плътни и лесни за нарязване.
----
Никога! Ако солта възпрепятства варенето. Най-бързо се вари в невсривита вода. Водата от пречистващите кани е идеална. Ако ви се хапват варени картофи, ги варете в не подсолена вода и когато хапвате готовите варени картофи си ги посолете. Ястия се посоляват в края на готвенето