×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На почивка на Карпатите хапнахме най-вкусния гъбен сос, а любезната леля Люся ми даде рецептата


09 Януари 2025, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

В последния ден на почивка събрах смелост и помолих леля Люся да ми разкаже как приготвя своя специален сос от печурки

Едно пътуване до Карпатите тази зима даде на семейството ни много положителни емоции и приятни спомени. Разбира се, сред всички акценти на празника, невероятната местна кухня може да бъде отделена като специален елемент. Опитахме се да се храним в различни заведения, за да опитаме колкото се може повече нови ястия. Но най-вече си спомняме гъбения сос, който беше внимателно приготвен от собственика на кафенето близо до нашия хотел.

Леля Люся готвеше гъбен сос всеки ден, тъй като беше едно от най-любимите ястия на всички летовници. Мнозина специално се настанили в хотел по-близо, само за да не пропуснат възможността да се насладят на ароматно ястие с гъби. В последния ден на почивка събрах смелост и помолих леля Люся да ми разкаже как приготвя своя специален сос от печурки. Изненадващо, тя сподели рецептата с мен и дори ми даде няколко съвета за готвене.

Гъбен сос 
Има мнение, че най-добрият сос се прави от манатарки, печурки или сърнели. Да, наистина, горските гъби имат по-силен аромат , което се отразява на вкуса на готовото ястие. Но се оказва, че сосът от гъби с печурки се получава също толкова добре. Готвачката каза, че когато в кафенето имало много посетители и трябвало да отидеш на пазара да си купиш диви гъби, тя ги заменя с печурки. Никой не забеляза промяната.

За да бъде сосът от гъби наистина ароматен и вкусен, той трябва да съдържа млечен продукт. Може да бъде сметана, заквасена сметана или мляко. В оригиналната рецепта се използва последното.

Рецепта за гъбен сос
Необходими Продукти
300 г печурки
100 г масло
2 глави лук
200 мл мляко
3 чл. л. брашно
300 мл вода
сол на вкус
сладък пипер на вкус
дафинов лист
Начин на Приготвяне
Започваме готвенето, като приготвяме лука. Обелете лука и го нарежете на малки кубчета.

Вземете тенджера с дебели стени или висок тиган. Изпратете там маслото и след това нарязания лук. Задушете лука на среден огън за 5 минути, като бъркате непрекъснато.

Докато лукът се пържи, нека се погрижим за гъбите. Измийте гъбите и ги нарежете на филийки. Сложете ги в тиган с лук, добавете бахар. Задушете гъбите за 10 минути. Постепенно гъбите ще отделят течност, поради което в тигана ще има повече от нея.

Добавете вода и дафинов лист в тигана. Оставете соса да ври в това състояние за 10-15 минути.

По това време пригответе дресинга за соса. Изсипете брашното в купа с мляко и разбъркайте с бъркалка или вилица. Уверете се, че брашното е напълно смесено с млякото и бучките се разпръснат.

Изсипете млечната смес в тигана. Сол и черен пипер добавете по ваш вкус. Ако обичате по-пикантни вкусове, опитайте да добавите люти чушки. Можете също да добавите любимите си подправки. Покрийте тигана с капак, изчакайте да заври и оставете да къкри около 10 минути на слаб огън.

Можете да добавите любимите си подправки към готовия сос. Това ще го направи още по-вкусен. Гъбеният сос върви добре с картофи, макаронени изделия и зърнени храни. Добър апетит!

Благодарение на соса от печурки гарнитурите няма да станат скучни, което означава, че всяко ваше ядене ще ви носи удоволствие. Една от любимите комбинации на моето семейство е сос от гъби с грахова каша . Опитайте по всякакъв начин!


В категории: Вкусно


Коментари
Къде у нас измериха -13,6 градуса
Къде у нас измериха -13,6 градуса 10/02/2025, Понеделник 15:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Караджов: Дронът над летище София е провокация Караджов: Дронът над летище София е провокация В понеделник се проведе среща, на която бяха обсъдени мерките срещу навлизането на чужди обекти над летищата Кефа цена няма: 3 март на СПА гълта над хилядарка Кефа цена няма: 3 март на СПА гълта над хилядарка Броим 240 лева за полет с балон над Белоградчишките скали Инвеститор отсече. Това е големият удар Инвеститор отсече. Това е големият удар В какво трямва да се инвестира сега Десислава Иванчева остава в затвора, съдът не се смили над нея Десислава Иванчева остава в затвора, съдът не се смили над нея Съдът не даде ход на делото по искане на прокурор Десислава Иванчева остава в затвора, съдът не се смили над нея Десислава Иванчева остава в затвора, съдът не се смили над нея Съдът не даде ход на делото по искане на прокурор Да пречистим тялото и духа: Житният режим на Петър Дънов започва след дни - всичко, което трябва да знаем Да пречистим тялото и духа: Житният режим на Петър Дънов започва след дни - всичко, което трябва да знаем Според учителя Петър Дънов, с появата на житото, е започнала и еволюцията на човека За бойкота на търговските вериги и защо саламът е по-силен от гражданското чувство За бойкота на търговските вериги и защо саламът е по-силен от гражданското чувство Не, че гражданинът не е човек, напротив - той е човек плюс още нещо, но не е базов човек, чиято гледна точка също ще разгледаме тук Къде у нас измериха -13,6 градуса Къде у нас измериха -13,6 градуса От ниските температури малки реки и язовири в региона започнаха да замръзват Децата от ДГ "Калина Малина" в Несебър разговаряха с Хитър Петър за хитрините, лъжата и истината Децата от ДГ "Калина Малина" в Несебър разговаряха с Хитър Петър за хитрините, лъжата и истината Малчуганите бяха посрещнати в местната библиотека Не купувайте тези храни от големите вериги, ще си навредите жестоко Не купувайте тези храни от големите вериги, ще си навредите жестоко Ако не искате да пръскате пари на вятъра или по-лошо - да се лекувате от натравяне, е по-добре да ги избягвате
Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър Системата на театрите колабира! Виц на деня Виц на деня - Брей, че си отслабнала! Каква е тайната?!
- Картофи, лук, чушки, домати, краставици, бамя.
- И само това ли ядеш, а месо?
- Абе какво ти ядене, копах ги!
Виц на деня Виц на деня - Какво работиш?
- Шофьор съм.
- Каква заплата ти дават?
- Седем милиона долара!
- Стига, бе, къде работиш?
- Във "ФОРМУЛА 1"!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато мъж хване шаран, това е риболов.
Когато жена хване шаран, това е брак!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори