Най-вкусните сарми за Нова година
Ето рецептата
Сезонът на сармите е все още в сила - а приготвянето на перфектните такива е специфично и домакините трябва да са запознати, пише "Фокус". Рецептите са много и разнообразни и днес ще ви представим една от тях, за да изненадате всички вкъщи:
Ето и какви продукти ще са ви нужни:
кайма - 600 г;
чубрица;
червен пипер;
черен пипер;
доматена паста;
ориз - 50 г;
лук - 1 глава;
праз - 1 стрък;
зехтин - 3 с.л.;
зелева чорба;
стафиди - 30 г;
зелеви листа
сол - на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо започнете с обработката на месото. То трябва да се смели на кайма, а след това към него се добавят подправките и стафидите. Оставете го да престои в хладилника за един ден.
В подходящ съд се задушават лук, праз лук, зехтин и малко вода. Добавят се и доматите. Сместа се оставя на котлона да поври за 15 минути.
Новогодишна баница с крема сирене, която се получава много по-пухкава и вкусна
Следващата стъпка е смесването на каймата, ориза и сместа. Оформят се зелеви сарми, които се подреждат в гювеч.
Дъното е добре да се покрие със зелеви листа. Когато подредите сармите, най-отгоре полейте малко олио и зелев сок. Може да поръсите и с червен пипер, ако желаете.
Гювечът се слага във фурната и сармите се пекат около 2 часа на 180 градуса.
Получават се невероятно вкусни и топящи се в устата.