Събота е ден за палачинки, но има тайна съставка
Ето една чудесна рецепта - бързо, лесно и вкусно
Кой не обича палачинки за закуска - особено децата? За да станат вкусни, сякаш са приготвени от баба, има една тайна. Тя е щипка сода, която прави сместа ефирна. За да е перфектна, пресейте брашното. Ето една чудесна рецепта за бързи, лесни и вкусни палачинки.
ПРОДУКТИ:
4 бр.яйца
2 ч.ч.краве прясно мляко
2 ч.ч.брашно тип 500
2 с.л.масло
2 гр.сода бикарбонат
2 гр.сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват, докато се получи еднородна смес. Добавя се млякото. Палачинките могат да се направят и с вода вместо мляко, но тогава стават много леки и не чак толкова плътни и вкусни. Брашното се пресява и се смесва със содата (1 щипка). Добавя се на малки порции, за да не стане на бучки. Добавя се солта (1 щипка), за да овкуси сместа. Получената смес трябва да е с гъстота на боза.
Може да се добави малко мляко, ако е по-гъста или малко брашно, ако се е получила по-рядка. Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Когато палачинката сама се отлепи от тигана по краищата и може лесно да се повдигне с лопатка, е готова за обръщане.
Готовите палачинки може да се поднесат със сладка или солена плънка, навити на руло или сгънати във формата на джобче. Полезно е да се знае, че за 1 порция от 2 палачинки са нужни 1 яйце, 100 гр. брашно и 100 мл. мляко. Лесна за запомняне пропорция