Стогодишна рецепта за кисело зеле за Коледа
Толкова е вкусно, че няма да опитате нищо друго на празничната трапеза
Киселото зеле е един от сигурните фаворити на всяка коледна трапеза. Дали ще е постно или допълнено с крехко месце, изборът е ваш! А днес имаме за вас една уникална 100-годишна рецепта за кисело зеле – нищо не може да се сравни с неговия вкус.
Обещаваме ви, че стигнете ли до това ястие, най-вероятно няма да опитате нищо друго на празничната трапеза – толкова е вкусно! Ето и рецептата за това 100-годишно зеле:
Необходими продукти:
3 л вода
1 кг кисело зеле – нарежете на по-малки парчета
2-3 глави лук
500 г пушен свински врат
350 г свинска плешка
1 чаена лъжичка цели зърна черен пипер
4 зърна бахар, цели
2 зърна хвойна
2 дафинови листа
1 чаена лъжичка смлян черен пипер
2 чаени лъжички смлян кимион
1 чаена лъжичка червен пипер
35 г сушени гъби
6 сини сливи
6 скилидки чесън
Масло или олио
Освен това:
2 по-големи картофа
100 г пушен бекон
300 г колбас (още по-добре пикантен, ако обичате)
500 мл заквасена сметана
Начин на Приготвяне:
Изсипете 3 литра вода и всички подправки с изключение на червения пипер и сушените гъби в по-голяма тенджера.
Оставете да заври и след около 30 минути добавете киселото зеле.
Оставете го да поври още един час, след което добавете нарязания врат.
В отделен тиган запържете лука в олио или растително масло, добавете свинската плешка, червен пипер, счукан чесън и оставете да къкри за няколко минути.
След това изсипете цялата смес от тигана в тенджерата и пуснете сините сливи в зелето.
Оставете отново да се вари за около час.
Нарежете бекона на кубчета и задушете в тенджера. Може да добавите и глава лук към бекона, а след това да го прибавите към зелето.
Оставете всичко да поври малко, свалете го от огъня и го оставете да престои 24 часа.
На следващия ден сложете „отлежалото“ зеле да заври отново и добавете нарязания колбас и настърганите картофи.
Оставете да се вари за около 30 минути.
След това добавете заквасена сметана, разбъркайте, оставете на огъня още няколко минути и готово!
Колкото по-дълго го оставите да почине, толкова по-вкусно ще бъде!
Ако искате зелето да е по-рядко, добавете още вода.