Забравете за колита с тези ефективни билкови рецепти
Това заболяване е възпаление на лигавицата на дебелото черво
Колитът е възпаление на лигавицата на дебелото черво. Симптомите са разнообразни - болка в корема, подут корем, диария, слуз или кръв в изпражненията, загуба на апетит, рязка загуба на тегло, гадене и повръщане, висока температура, обща умора.
И макар че различните типове колит се лекуват със съвременни лекарства, народната медицина също има какво да предложи.
- Най-лесно можете да се излекувате от колит със следната рецепта: хубаво узрели зърна от черен бъз се изсушават на сянка и се изяждат всяка сутрин по 5-6 зърна.
- Сложете 5 грама цветни кошнички от вратига (наричат я още оборчлива билка, рошава кадънка, стрица) в предварително кипната вода. Там кошничките трябва да престоят два часа, след това приготвената смес се прецежда. Настойката трябва да се приема по 1/3 водна чаша три пъти дневно след ядене до пълно оздравяване.
- Вземате по 50 г подъбиче, жълт кантарион и червен кантарион и ги смесвате. 20 г от сместа поставяте в половин литър вода и варите 10 минути. Охлаждате, прецеждате и пиете по една кафена чашка три пъти на ден, половин час преди ядене.
- Прави се смес от по 100 г дилянка, лайка, мента, маточина, хмел и босилек. Към сместа се прибавят и 50 г анасон. Вземат се 2 супени лъжици и се изсипват в 600 мл кипяща вода. Вари се 1 минута, кисне 1 час и се прецежда. Пие се 6 пъти на ден - 15 минути преди ядене и половин час след ядене.
- Разбъркват се 100 г ленено брашно, по 100 г мед и зехтин. Взема се сутрин и вечер по 1 чаена лъжичка от сместа половин час преди ядене.
- Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене даваме на болния по една супена лъжица от следната смес: 200 г чист нектарен мед, 200 г чист зехтин, 20 г бяла дъвка сакъз, един сварен и стрит на ситно жълтък от прясно кокоше яйце.
- При хроничен колит се прави следната запарка: смесват се 200 г лайка, 100 г босилек, 50 г мента, 30 г ленено семе. Вземат се 2 супени лъжици от сместа и се попарват с вряла вода. Оставят се да престоят 30 минути и се прецеждат. Запарката се разделя на две, като едната част се изпива вечер преди лягане, а другата сутрин след ставане.