×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Такъв Йоркширски пай не сте яли, с пилешко месо е


16 Декември 2024, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Много сочен и вкусен, подходящ и за празнична трапеза

Необходими продукти:

За тестото:
2,5 ч.ч. брашно;
160 г мас или масло ;
150 мл прясно мляко;
2 ч.л сол.
За плънката:
Около 700 г пилешки гърди;
Около 700 г обезкостени пилешки бутчета;
250 г бекон;
200 г гъби;
1 морков;
1-2 зелени чушки;
1 връзка магданоз;
1 глава лук;
100 мл бяло вино;
1 яйце за намазване;
олио;
Подправки: сол, черен пипер, млян карамфил, мащерка, чубрица.

За соса:
1 пълна супена лъжица брашно;
1-2 с.л. мазнина (масло и олио);
500 мл пилешки бульон;
желатин (по желание).

Начин на приготвяне:

Започваме с приготвянето на тестото. Това е твърдо тесто, без набухване, трябва да бъде като маслено на вкус, но малко по-твърдо, за да държи всички сокове и меса в него запечатани, пише lussisworldofartcraft.blogspot.com.

За целта слагаме млякото и маслото на котлона, докато второто се разтвори в млякото. Изсипваме при брашното течността, добавяме солта и размесваме на ръка.

Първоначално тестото е по-скоро на трохи, но с месенето започва да се оформя. Прехвърляме на плота и добавяме още малко брашно ако е необходимо, докато получим кръгла топка. Опаковаме в стреч фолио и оставяме да си почине на хладно за около 20 минути.

Следва приготвянето на плънката. Разполовяваме пилешките гърди по средата и ги овкусяваме със сол и черен пипер. Запържваме ги от всяка страна в загорещено олио за около 4 минути от всяка страна. Трябва да останат сочни, дори и да са леко сурови, не се притеснявайте, при печенето после ще се досготвят.

По същия начин процедираме и с пържолите от пилешки бутчета, с тази разлика, че тях начукваме леко за да станат по-плоски. Овкусяваме отново с подправките и запържваме от двете страни.

Изваждаме месото в чиния, и в същата мазнина запържваме нарязания на ситно лук, докато омекне и обере всички вкусотии от месото в тигана.

Прибавяме нарязаните още морков и чушка, а две-три минути след това и гъбите. Когато зеленчуците са поомекнали, прибавяме сол, пипер и карамфила. Добавяме и бялото вино и оставяме ястието да къкри още 5 минути, след което дърпаме от огъня.

Пускаме фурната на 200 градуса да загрее и се заемаме със сглобяването на пая. Разточваме по-голямата част от тестото на кора, с която покриваме дъното и стените на форма за торта с диаметър около 22-23 см.

Редим на дъното първо една трета от нарязания ни магданоз и половината от бекона. Поръсваме още с чубрица и мащерка.

Отгоре редим пласт от зеленчуците, а след тях редим пилешките гърди. Притискаме леко, за да е всичко на място. Следва отново пласт зеленчуци с подправки и магданоз, а след тях - пилешките бутчета.

Накрая завършваме отново с пласт зеленчуци, магданоз, билки и бекон.

От останалото ни тесто правим и втората кора, с която запечатваме пая, с изключени на дупка в средата. Препоръчвам ви да я направите по-голяма, тъй като в нея след това се излизва соса.

Глазираме пая с малко размито с вода яйце и пъхаме да се пече за около 30 минути докато хване цвят, а след това покриваме с фолио и печем още около час на 180 градуса.

През това време може да си приготвим соса. загряваме маслото и олиото на тигана и прибавяме брашното. Бъркаме докато брашното почне да покафенява и заухае на печено.

Изсипваме пилешкия бульон, като аз имах пилешки бульон от предишна моя рецепта ( за домашния Салам), който замразих във фризера.

Когато паят стане готов се охлажда поне един час преди да се разреже. Бульонът се изсипва в дупката на пая, като преди това се желира с желатин и на другия ден стяга около месото.


 


В категории: Вкусно


Коментари
Флагман.БГ 6 грешки, които красивите жени правят в любовта 6 грешки, които красивите жени правят в любовта 16/12/2024, Понеделник 22:00 0
Запазва си собствен плаж, защото...
Запазва си собствен плаж, защото... 16/12/2024, Понеделник 20:40 0
Огромна водна криза в...
Огромна водна криза в... 16/12/2024, Понеделник 20:18 0
Флагман.БГ Направи разтърсващо разкритие Направи разтърсващо разкритие 16/12/2024, Понеделник 20:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Колко щедри са бургазлии Колко щедри са бургазлии Готови ли сме да направим компромиси, за да зарадваме любимите си хора? 6 грешки, които красивите жени правят в любовта 6 грешки, които красивите жени правят в любовта Ако сте красива, но излъчвате напрегнатост, прекалена сериозност, не се усмихвате и изглеждате стегната в присъствието на мъже, това ви прави непривлекателна за мъжете Плътни устни и още 7 неща, които най-много дразнят мъжете при жените Плътни устни и още 7 неща, които най-много дразнят мъжете при жените Ето кои са те  Зодиите, които ще станат милионери някой ден Зодиите, които ще станат милионери някой ден Ето какво казват звездите Сезон 2025 по Южното Черноморие: Роботи сменят сервитьорите Сезон 2025 по Южното Черноморие: Роботи сменят сервитьорите Бургаските ресторантьори и хотелиери черпят опит от испански курорт Такъв Йоркширски пай не сте яли, с пилешко месо е Такъв Йоркширски пай не сте яли, с пилешко месо е Много сочен и вкусен, подходящ и за празнична трапеза Огромна водна криза в... Огромна водна криза в... Брѐзник, област Перник Направи разтърсващо разкритие Направи разтърсващо разкритие Спортът избавя Добрин Добрев от ужасен проблем Сринаха сградата на „Пиргосплод“, да се готвят и силозите на „Камбана“ Сринаха сградата на „Пиргосплод“, да се готвят и силозите на „Камбана“ Площадката на бившето тържище ударно се разчиства, а едновременно с това издигат и фундаментите на бъдещия ритейл парк Лидерът на Сектор "Г" побесня, скочи рязко на... Лидерът на Сектор "Г" побесня, скочи рязко на... Иван Велчев изрази готовност да се бие на Луната
Тръмп събира Путин и Зеленски, за да сложат край на войната в Украйна Тръмп събира Путин и Зеленски, за да сложат край на войната в Украйна Новоизбраният американски президент сравни бойните действия в бившата съветска република с гражданската война в САЩ Трагедия в Уисконсин, петима убити при стрелба в училище Трагедия в Уисконсин, петима убити при стрелба в училище Нападателят е малолетен Изправени ли сме пред екокатастрофа заради сенчестия флот на Русия? Изправени ли сме пред екокатастрофа заради сенчестия флот на Русия? Експертът по сигурността Йордан Божилов коментира сблъсъка на двата петролни кораба в Керченския проток, като каза, че сме изправени пред голям проблем  Запазва си собствен плаж, защото... Запазва си собствен плаж, защото... Джим Кери обича да се разхожда гол, но явно предпочита други летовници да не го гледат Политическа криза в Германия, Олаф Шолц загуби вота на доверие Политическа криза в Германия, Олаф Шолц загуби вота на доверие Така проправи пътя за предсрочни избори на 23 февруари 2025 г. Майк Тайсън: Най-добрият боксьор в тежка категория сега се казва... Майк Тайсън: Най-добрият боксьор в тежка категория сега се казва... Железния с комплимент към Усик, който държи 3 световни колана Носи пръстен за 630 хиляди долара Носи пръстен за 630 хиляди долара Някои хора не си знаят парите След 24 часа мълчание: МОСВ отговори дали има опасност за Черно море след петролния разлив край Керченския проток След 24 часа мълчание: МОСВ отговори дали има опасност за Черно море след петролния разлив край Керченския проток Според МОСВ, част от петролното замърсяване, което попадне във вътрешността на Черно море, вероятно ще остане в циркулационни вихри Тя умря в къщата на смъртта, която отново се продава Тя умря в къщата на смъртта, която отново се продава Имотът е натоварен с тежка карма Пазаруват в България, защото при тях е скъпо Пазаруват в България, защото при тях е скъпо Гръцката коледна трапеза тази година с 10% по-скъпа
Николай Петров Николай Петров Ще си прережа всички вени, ако на мача на Левски имаше динамика Виц на деня Виц на деня Майка омайва малкия си син
- Ако слушкаш, маме, Дядо Коледа ще ти донесе таблет.
- А, ако не слушам?
- Цигулка!
Виц на деня Виц на деня – Жоре, ти вярваш ли в Дядо Коледа, бе?
– Не, а ти?
– То и аз не вярвах, докато не го заварих върху жена ми.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Човек, колкото и да е суеверен, никога няма да откаже 13-та заплата.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори