×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Възстановено е движението по път I-9 Варна – Бургас в района проход „Приморски“ за МПС до 12 т.
  • Още една компания ще търси нефт и газ в българската зона на Черно море
  • ЕС одобри 16-и пакет от санкции срещу Русия
  • Митничари спряха голямо количество недеклариран тютюн за наргиле на "Калотина"
  • Тежка жп катастрофа с влак на ПИМК в Румъния, има загинал
  • БАБХ установи второ огнище на инфлуенца по птиците от началото на годината
  • Вдигат пенсиите с 8,5 на сто от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Такъв Йоркширски пай не сте яли, с пилешко месо е


16 Декември 2024, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Много сочен и вкусен, подходящ и за празнична трапеза

Необходими продукти:

За тестото:
2,5 ч.ч. брашно;
160 г мас или масло ;
150 мл прясно мляко;
2 ч.л сол.
За плънката:
Около 700 г пилешки гърди;
Около 700 г обезкостени пилешки бутчета;
250 г бекон;
200 г гъби;
1 морков;
1-2 зелени чушки;
1 връзка магданоз;
1 глава лук;
100 мл бяло вино;
1 яйце за намазване;
олио;
Подправки: сол, черен пипер, млян карамфил, мащерка, чубрица.

За соса:
1 пълна супена лъжица брашно;
1-2 с.л. мазнина (масло и олио);
500 мл пилешки бульон;
желатин (по желание).

Начин на приготвяне:

Започваме с приготвянето на тестото. Това е твърдо тесто, без набухване, трябва да бъде като маслено на вкус, но малко по-твърдо, за да държи всички сокове и меса в него запечатани, пише lussisworldofartcraft.blogspot.com.

За целта слагаме млякото и маслото на котлона, докато второто се разтвори в млякото. Изсипваме при брашното течността, добавяме солта и размесваме на ръка.

Първоначално тестото е по-скоро на трохи, но с месенето започва да се оформя. Прехвърляме на плота и добавяме още малко брашно ако е необходимо, докато получим кръгла топка. Опаковаме в стреч фолио и оставяме да си почине на хладно за около 20 минути.

Следва приготвянето на плънката. Разполовяваме пилешките гърди по средата и ги овкусяваме със сол и черен пипер. Запържваме ги от всяка страна в загорещено олио за около 4 минути от всяка страна. Трябва да останат сочни, дори и да са леко сурови, не се притеснявайте, при печенето после ще се досготвят.

По същия начин процедираме и с пържолите от пилешки бутчета, с тази разлика, че тях начукваме леко за да станат по-плоски. Овкусяваме отново с подправките и запържваме от двете страни.

Изваждаме месото в чиния, и в същата мазнина запържваме нарязания на ситно лук, докато омекне и обере всички вкусотии от месото в тигана.

Прибавяме нарязаните още морков и чушка, а две-три минути след това и гъбите. Когато зеленчуците са поомекнали, прибавяме сол, пипер и карамфила. Добавяме и бялото вино и оставяме ястието да къкри още 5 минути, след което дърпаме от огъня.

Пускаме фурната на 200 градуса да загрее и се заемаме със сглобяването на пая. Разточваме по-голямата част от тестото на кора, с която покриваме дъното и стените на форма за торта с диаметър около 22-23 см.

Редим на дъното първо една трета от нарязания ни магданоз и половината от бекона. Поръсваме още с чубрица и мащерка.

Отгоре редим пласт от зеленчуците, а след тях редим пилешките гърди. Притискаме леко, за да е всичко на място. Следва отново пласт зеленчуци с подправки и магданоз, а след тях - пилешките бутчета.

Накрая завършваме отново с пласт зеленчуци, магданоз, билки и бекон.

От останалото ни тесто правим и втората кора, с която запечатваме пая, с изключени на дупка в средата. Препоръчвам ви да я направите по-голяма, тъй като в нея след това се излизва соса.

Глазираме пая с малко размито с вода яйце и пъхаме да се пече за около 30 минути докато хване цвят, а след това покриваме с фолио и печем още около час на 180 градуса.

През това време може да си приготвим соса. загряваме маслото и олиото на тигана и прибавяме брашното. Бъркаме докато брашното почне да покафенява и заухае на печено.

Изсипваме пилешкия бульон, като аз имах пилешки бульон от предишна моя рецепта ( за домашния Салам), който замразих във фризера.

Когато паят стане готов се охлажда поне един час преди да се разреже. Бульонът се изсипва в дупката на пая, като преди това се желира с желатин и на другия ден стяга около месото.


 


В категории: Вкусно


Коментари
Флагман.БГ Български град се тресе Български град се тресе 19/02/2025, Сряда 22:00 0
Каза много важни думи
Каза много важни думи 19/02/2025, Сряда 21:49 0
Почина внезапно
Почина внезапно 19/02/2025, Сряда 20:48 0
Флагман.БГ Събра погледите на 60 години Събра погледите на 60 години 19/02/2025, Сряда 20:36 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Български град се тресе Български град се тресе В баскетболна истерия Кой и защо предаде Левски? Писател разкрива истината Кой и защо предаде Левски? Писател разкрива истината Предателят е не поп Кръстю, а жена Румен Радев: Само единни ще съхраним България в глобалния смут, онази светла република на Левски Румен Радев: Само единни ще съхраним България в глобалния смут, онази светла република на Левски С болка трябва да признаем, че ние сме разделен народ във време разделно и това е опасно, предупреди президентът Бургазлия разказа на премиера за фурора си в Полша Бургазлия разказа на премиера за фурора си в Полша Цанко Цанков отвя конкуренцията на Световна купа Иска да е президент на... Иска да е президент на... БФБ Важна среща свързана с Бургас Важна среща свързана с Бургас Министър Мирослав Боршош и д-р Франк Кванте обсъдиха стратегически инициативи за развитие на туризма в България Еврозоната – клуб на богатите или дъвка за наивници? Икономист с мрачна прогноза Еврозоната – клуб на богатите или дъвка за наивници? Икономист с мрачна прогноза Това е инструмент, който при определени условия дава възможности, а ако не си готов – негативи, предупреждава Константин Проданов Хотел пропищя от тези двамата - пробили с шило парното и вързали дупката с... презерватив (СНИМКИ) Хотел пропищя от тези двамата - пробили с шило парното и вързали дупката с... презерватив (СНИМКИ) Тези  „гости” спокойно можем да наречем „терористи”, обявиха от туристическия обект в Смолян Каза на майка си да хвърли от терасата Каза на майка си да хвърли от терасата Певецът изразява огромно уважение към естрадната легенда, която поема риск с тази колаборация Ще плащаме водата по две ценови тарифи? Ще плащаме водата по две ценови тарифи? Екоминистърът предлага който източва по 2,8 кубика на човек, да е облагодетелстван с по-ниска цена
Светът в потрес! Съюзиха ли се Тръмп и олигарсите му с Путин? Светът в потрес! Съюзиха ли се Тръмп и олигарсите му с Путин? Опасно и погрешно е американският президент да нарича Зеленски диктатор, коментира германският канцлер Олаф Шолц, а за новите съюзници заговори Бърни Сандърс  Каза много важни думи Каза много важни думи Свързани с Космоса и "Дракон" Почина внезапно Почина внезапно От инфаркт Нови силни трусове до България Нови силни трусове до България В Санторини е много опасно Тръмп: Зеленски е диктатор, убеди Америка да похарчи 350 млрд. долара за война, която може да загуби Тръмп: Зеленски е диктатор, убеди Америка да похарчи 350 млрд. долара за война, която може да загуби Обичам Украйна, но Зеленски свърши ужасна работа, страната му е разбита и МИЛИОНИ са загинали ненужно, написа американският президент Отнесе здрав хейт Отнесе здрав хейт Пресиана също беше категорична, че е очаквала повече покани от Виктор, особено след като той ѝ подари роза още в София Почина голям художник Почина голям художник Кумарицата издъхна на 86 години Автобус с 30 пътници катастрофира в Шабла Автобус с 30 пътници катастрофира в Шабла Около 6 часа тази сутрин те са отпътували за Турция с друг автобус Ужас! Мъж се самоуби в болницата Ужас! Мъж се самоуби в болницата Мъжът от години се е борил със суицидни и натрапливи мисли Гол круиз събира стотици ентусиасти за 11-дневно плаване в Карибите Гол круиз събира стотици ентусиасти за 11-дневно плаване в Карибите Гледаш, но не пипаш непозволено е едно от правилата на борда
Илия НАЛБАНТОВ, анализатор Илия НАЛБАНТОВ, анализатор Който вкарва България в дебат за наши войници в Украйна, трябва да бъде съден за национално предателство! Виц на деня Виц на деня - Аз съм най-верният съпруг!
- Нима? Ти имаш поне 3...
- Да, но те всички много приличат на жена ми.
Виц на деня Виц на деня -Г-не,какво е вашето семейно положение?
-Непоносимо, госпожо.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Повечето от нас си мислят, че имаме нужда от много повече неща, отколкото наистина се нуждаем
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори