×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Такъв Йоркширски пай не сте яли, с пилешко месо е


16 Декември 2024, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Много сочен и вкусен, подходящ и за празнична трапеза

Необходими продукти:

За тестото:
2,5 ч.ч. брашно;
160 г мас или масло ;
150 мл прясно мляко;
2 ч.л сол.
За плънката:
Около 700 г пилешки гърди;
Около 700 г обезкостени пилешки бутчета;
250 г бекон;
200 г гъби;
1 морков;
1-2 зелени чушки;
1 връзка магданоз;
1 глава лук;
100 мл бяло вино;
1 яйце за намазване;
олио;
Подправки: сол, черен пипер, млян карамфил, мащерка, чубрица.

За соса:
1 пълна супена лъжица брашно;
1-2 с.л. мазнина (масло и олио);
500 мл пилешки бульон;
желатин (по желание).

Начин на приготвяне:

Започваме с приготвянето на тестото. Това е твърдо тесто, без набухване, трябва да бъде като маслено на вкус, но малко по-твърдо, за да държи всички сокове и меса в него запечатани, пише lussisworldofartcraft.blogspot.com.

За целта слагаме млякото и маслото на котлона, докато второто се разтвори в млякото. Изсипваме при брашното течността, добавяме солта и размесваме на ръка.

Първоначално тестото е по-скоро на трохи, но с месенето започва да се оформя. Прехвърляме на плота и добавяме още малко брашно ако е необходимо, докато получим кръгла топка. Опаковаме в стреч фолио и оставяме да си почине на хладно за около 20 минути.

Следва приготвянето на плънката. Разполовяваме пилешките гърди по средата и ги овкусяваме със сол и черен пипер. Запържваме ги от всяка страна в загорещено олио за около 4 минути от всяка страна. Трябва да останат сочни, дори и да са леко сурови, не се притеснявайте, при печенето после ще се досготвят.

По същия начин процедираме и с пържолите от пилешки бутчета, с тази разлика, че тях начукваме леко за да станат по-плоски. Овкусяваме отново с подправките и запържваме от двете страни.

Изваждаме месото в чиния, и в същата мазнина запържваме нарязания на ситно лук, докато омекне и обере всички вкусотии от месото в тигана.

Прибавяме нарязаните още морков и чушка, а две-три минути след това и гъбите. Когато зеленчуците са поомекнали, прибавяме сол, пипер и карамфила. Добавяме и бялото вино и оставяме ястието да къкри още 5 минути, след което дърпаме от огъня.

Пускаме фурната на 200 градуса да загрее и се заемаме със сглобяването на пая. Разточваме по-голямата част от тестото на кора, с която покриваме дъното и стените на форма за торта с диаметър около 22-23 см.

Редим на дъното първо една трета от нарязания ни магданоз и половината от бекона. Поръсваме още с чубрица и мащерка.

Отгоре редим пласт от зеленчуците, а след тях редим пилешките гърди. Притискаме леко, за да е всичко на място. Следва отново пласт зеленчуци с подправки и магданоз, а след тях - пилешките бутчета.

Накрая завършваме отново с пласт зеленчуци, магданоз, билки и бекон.

От останалото ни тесто правим и втората кора, с която запечатваме пая, с изключени на дупка в средата. Препоръчвам ви да я направите по-голяма, тъй като в нея след това се излизва соса.

Глазираме пая с малко размито с вода яйце и пъхаме да се пече за около 30 минути докато хване цвят, а след това покриваме с фолио и печем още около час на 180 градуса.

През това време може да си приготвим соса. загряваме маслото и олиото на тигана и прибавяме брашното. Бъркаме докато брашното почне да покафенява и заухае на печено.

Изсипваме пилешкия бульон, като аз имах пилешки бульон от предишна моя рецепта ( за домашния Салам), който замразих във фризера.

Когато паят стане готов се охлажда поне един час преди да се разреже. Бульонът се изсипва в дупката на пая, като преди това се желира с желатин и на другия ден стяга около месото.


 


В категории: Вкусно


Коментари
Излезе от затвора
Излезе от затвора 17/01/2025, Петък 09:53 0
Какво ще е времето?
Какво ще е времето? 17/01/2025, Петък 08:00 0
Флагман.БГ Много българи може да почерпят днес Много българи може да почерпят днес 17/01/2025, Петък 07:11 1
Флагман.БГ Ники Кънчев с голям жест в "Стани богат" Ники Кънчев с голям жест в "Стани богат" 16/01/2025, Четвъртък 22:00 8
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Във вторник започват кадровите назначения във властта, намекна Бойко Борисов Във вторник започват кадровите назначения във властта, намекна Бойко Борисов Колегите да спрат с ритниците и сенсеите, защото аз най-добронамерено им казах, че това правителство не е нещо бетонно, и колегите от ИТН и БСП искаха и ние искахме да включим и ДБ, допълни лидерът на ГЕРБ Драмата в Конаре не стихва! Майката на изчезналия Ники с разтърсващи думи Драмата в Конаре не стихва! Майката на изчезналия Ники с разтърсващи думи Вече месец няма следа от момчето, издирването се води и извън България! Налице са притеснения и за други малчугани Неприятен проблем в Бургас Неприятен проблем в Бургас Техническа неизправност ще обърка плановете на някои граждани, временно се преустановява издаването на важни документи От ПП-ДБ казаха защо не се разбраха с ГЕРБ От ПП-ДБ казаха защо не се разбраха с ГЕРБ Втората най-голяма формация в парламента смята, че Пеевски има силно влияние в избраното вчера правителство Апаш задигна "Мерцедес" в Бургас, ето какво се случи малко по-късно Апаш задигна "Мерцедес" в Бургас, ето какво се случи малко по-късно Полицията реагира много бързо и щракна белезници на крадеца Първи работен ден на новото правителство Първи работен ден на новото правителство От властта искат успокояване на напрежението в България Какво ще е времето? Какво ще е времето? Предимно слънчево, слабо затопляне Много българи може да почерпят днес Много българи може да почерпят днес Отбелязваме Антоновден   Ники Кънчев с голям жест в "Стани богат" Ники Кънчев с голям жест в "Стани богат" Участникът обаче не се възползва максимално грам Шокиращ случай на семейни заплахи в Бургас: К*рво, ще те утрепя! Шокиращ случай на семейни заплахи в Бургас: К*рво, ще те утрепя! За делото става ясно от определение на Бургаския окръжен съд
Учителка преспа със 17-годишен ученик, ето какви са последствията за нея Учителка преспа със 17-годишен ученик, ето какви са последствията за нея Действията станаха в САЩ Почина гениалният режисьор Дейвид Линч, създал "Туин Пийкс" Почина гениалният режисьор Дейвид Линч, създал "Туин Пийкс" Той бе носител на "Оскар" за цялостен принос Скорпионът на изпитание, а душата на Козирога се изпълва с любов Скорпионът на изпитание, а душата на Козирога се изпълва с любов Хороскоп за деня – 17 януари 2025, петък Ако той ви пише за секс и не се казвате Инес, значи... Ако той ви пише за секс и не се казвате Инес, значи... Сте жертва на измама Няма да повярвате колко пари са дадени за тях и каква е цената им сега Няма да повярвате колко пари са дадени за тях и каква е цената им сега Барселона с троен удар при халфовете Какво трябва да направи Тръмп веднага след инаугурацията  на 20 януари Какво трябва да направи Тръмп веднага след инаугурацията на 20 януари Добър знак е, че едно от първите му действия като президент ще е да говори на либерал-глобалисткия форум в Давос, срещу чиято доктрина той се бори Скандал с полов орган разтърси гранд Скандал с полов орган разтърси гранд Лацио освободи дресьора на талисмата Олимпия Дарява много пари Дарява много пари Лео дава 1 милион долара за подпомагане на засегнатите от пожарите в Лос Анджелис Загуби имение за огромна сума и... Загуби имение за огромна сума и... "Нищо не е останало" от имот на Мел Гибсън за 14,5 милиона долара Ryanair поиска нови ограничения за пътниците Ryanair поиска нови ограничения за пътниците Мерките касаят продажбата на алкохол
Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро ГЕРБ праща Митов сред вълците в МВР, похарчва го Виц на деня Виц на деня Виц на деня Виц на деня - Тате, тате, можеш ли да ми обуеш обувките?
- Не, детето ми, няма да ми станат!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Габровски кулинарни съвети.
Храната ще бъде много по-вкусна, ако ядете на гости.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори