Къпана питка, всички си облизват пръстите
Рецептата не е лесна, но е чудесна
Къпаната питка е отличен избор, за да блеснете в кухнята. Процесът на "къпане" включва потапяне на готовата питка в гореща вода или обливането ѝ с мазнина, което я прави невероятно мека и ароматна. Рецептата е трудна, но ако я овладеете, ще оберете точките на масата.
Рецепта за къпана питка
Необходими продукти:
1 кг брашно (пшенично или типово)
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
1 пакетче суха мая или 25 г прясна мая
500 мл топла вода
50 мл олио
50 г масло (за обливане)
Инструкции
1. Приготвяне на тестото
Разтворете маята в топлата вода заедно със захарта. Добавете 2-3 с.л. брашно и оставете сместа да шупне за около 10-15 минути. Пресейте брашното в голяма купа, добавете солта и направете кладенче в средата. Налейте шупналата мая и постепенно започнете да месите, докато тестото стане меко и еластично. Добавете олиото и месете още няколко минути.
2. Оформяне
Оставете тестото да втаса на топло място за около час, докато удвои обема си. След това го разделете на 6-8 топки. Оформете ги и ги подредете в намазнена тава. Между топките може да добавите парчета масло за допълнителен вкус.
3. Къпане
Изпечете питката в предварително загрята на 180°C фурна за 30-40 минути, докато придобие златист цвят. След като я извадите от фурната, внимателно я облейте с разтопено масло. Може също така да я покриете с кърпа, за да остане мека.