Всички полудяха по печената тиква на фурна с мед и сушени плодове
Напълнете я с „експлозия“ от аромати
Есента ухае на печена тиква! Макар не всички да обичат вкуса ѝ, когато ни я поднесат на парченца, със страхотен загар, в компанията на мед, орехи и някои вкусни плодове, няма как да не си похапнем. Тези от нас, които са ходили при баба и дядо на село по това време на годината, със сигурност са били глезени с тиква.
Сушили ябълки и круши през лятото, много българки ги използват не само за ошав, но и за пълнене на тиква, която да сложат във фурната и превърнат в неустоим десерт за малки и големи. Ако сте си били по родния край и някой роднина ви е изпратил тиква или пък сте си купили от пазара, за да си припомните детството, то днешната ни рецепта е точно за вас.
Приготвя се лесно и е смесица от вкусове и аромати за небцето.
Ето и необходимите продукти:
– 1 средно голяма тиква;
– сушени ябълки;
– сушени сливи;
– сушени круши;
– 150 г златни стафиди;
– половин кутийка локум;
– 2-3 супени лъжици едри овесени ядки;
– 2-3 супени лъжици коняк;
– 1-2 шепи натрошени орехови ядки;
– щипка канела;
– щипка джинджифил на прах;
– щипка индийско орехче;
– 1-2 супени лъжици пчелен мед.
Отрязва се горната част на тиквата, за да се получи капак и се запазва. Издълбава се хубаво вътрешността от семките и влакната с лъжица.
Натъркват се стените на тиквата със захарта. Пълни се като се слагат по малко плодовете от различни видове, леко счукани орехови ядки, плодове и т.н докато се напълни до горе.
Сипва се конякът и се затваря с капака на тиквата. Ако желаете да бъде много сладка, сипете още захар най-отгоре преди да я затворите.
Слага се в тавичка и се сипва малко вода, за да не изгори дъното на тиквата. Пече се в загрята фурна около 2 часа.