Вълшебни банички с извара и кашкавал: Дори и да не сме гладни, има ли ги на масата, изчезват за секунди
Перфектни за закуска
Днес ще ви издам рецептата на любимите Вълшебни банички на моето семейство – вълшебни, защото и да не сме гладни, щом са на масата не мирясваме, докато не изядем и последната! Пълнежът е много вкусен – с кашкавал и извара, а аз слагам и магданоз (но вие може и да го пропуснете). Ето необходимите продукти и подробната процедура от приготвяне на тестото до разтеглянето на корите и печенето:
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ (измерени с чаша от 200 мл):
2,5 чаши топла/хладка вода
1,5 чаени лъжички сол
1 супена лъжица суха мая (1 торба)
1 супена лъжица захар
6 чаши брашно
За намазване:
150 г масло или маргарин
50 мл олио
За плънката:
извара или фино сирене
настърган кашкавал,
ситно нарязан магданоз
За намазване на баничките:
1 жълтък
1 чаена лъжичка олио или мляко
Начин на приготвяне:
1.В по-дълбок съд разтворете маята и захарта в топлата вода, след това добавете брашното (постепенно) и солта, след което замесете меко тесто, което не лепне по ръцете. Меси се 5 минути и се оформя на топка.
2. Изсипете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разделете на 12 еднакви топки. През това време разтопете маслото и го смесете с олиото.
3. Сплескайте малко топчетата с пръсти и ги потопете в мазнината (виж снимката по-горе).
4. Покрийте ги и ги оставете да починат 20 минути.
5. След изминалото време вземете едно парче тесто и го поставете върху гладка работна повърхност и с пръсти започнете да го разтегляте на тънка кора. Ако е необходимо, намазнете повърхността.
6. Прегъваме тънката кора, като първо я прегъваме от едната страна, после от другата, за да се получи продълговат правоъгълник.
7. В средата се слага плънка, след което се прегъва от едната страна, после от другата още два пъти, за да се покрие хубаво. Повторете процедурата с цялото тесто.
8. Подредете „опакованите“ банички в тава, покрийте ги с кърпа и ги оставете да починат 15 минути. През това време включете фурната да загрява на 190 градуса.
9. Намажете ги с жълтък и ги запечете до приятен загар.