Каква риба ще приготвят бургазлии за Никулден и тайната на перфектния пълнен шаран (ВИДЕО)
В момента на рибното тържище ври от прясна риба, а цената на чернокопа, сафрида и барбуна е повече от приемлива
Каква риба предпочитат бургазлии за празничната Никулденска трапеза – попитахме клиентите и търговците на пазара Краснодар. В момента на рибното тържище ври от прясна риба, а цената на чернокопа, сафрида и барбуна е повече от приемлива. Шаранът обаче още е твърде малко, а цената му е 9 лв. за килограм, нямаше ги и филетата – нарязани и готови да скочат в тигана с горещо олио.
А как потребителите могат да познаят дали рибата е прясна? Тя е покрита с лека бистра слуз, хрилете са червени, месото е плътно и еластично, очите са изпъкнали.
Чернокопът и шаранът си поделят сякаш поравно първото място сред предпочитаните от бургазлии риби за празника. Едни ги пържат, други ги мятат на скарата, а трети пълнят и пекат във фурната голям шаран за семейното събиране, тъй като това е традиционното ястие, с което се посреща празникът на закрилника на моряците и рибарите Свети Николай Чудотворец.
10 лева за килограм е пресният по-едър чернокоп, но по-дребен намираме и по 7 лева, 6 лева е барбунът, 5 лева е сафридът, паламудът пък вече е на изчезване от сергиите, намираме го основно замразен. Най-скъпата риба си остава калканът – 30-35 лева килото, но пък май май никой не го и купува чак толкова.
Предпочитан във всички краища на България за празника на моряците и рибарите е шаранът. Вижте и семейната рецепта за пълнен шаран, която сподели бургазлийка с нашия екип. „Тайната е, че слагам плънка от ориз, орехи и шаранът се пече върху кисело зеле“, обясни тя.
Иначе шаранът масово се прави на фурна с лимон и плънка с орехи. Филетата стават много вкусни пържени, на фурна с или без плънка, панирани или с бира, чесън и розмарин.
И Агенцията по безопасност на храните по традиция започва засилени проверки във връзка Никулден. Инспекторите ще проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, рибни магазини, пазари и борси.
Най-вече се следим за произхода на рибата, която се предлага, да е от регламентирани доставчици, сроковете и условията на съхранение.
Замразената риба, например, трябва да се съхранява при температура от минус 18 градуса и по-ниска.
Риба Фугу с шафран, арпаджик и кълнове от жожоба, то аз за Бъдни вечир тва апвам, че много постно. Иначи... абе шзема и 3 калкана да не стоя гладен, да не режъ феле иленъта.. или направо филе иленъта да ръбам и да не се занимавам, то по тез празници....
Нема да сгрешиш!
Фифти-фифти съм!
Golemi ribari hodat si kupuvat 6toto ne gi puskat na pristanishtetoda fashtat slskite mutri
са баш бургазлии,
селяндури
със простотии.