Бързо и вкусно: Домашна торта като от едно време
Ето как да блеснете с кулинарен шедьовър
Помните ли тортите, които баба или мама правеха за празници? Тези, които не бяха прекалено сладки, но всяка хапка носеше наслада и аромат на истински домашен уют. Днес ще ви покажем как да приготвите такава торта – вкусна, лесна и точно като от едно време.
Продукти, които ще ви трябват
За блатовете:
4 яйца
1.5 чаени чаши захар
1 пакетче амонячна сода
Ванилия (за аромат)
1 чаена чаша лимонада (жълта)
¾ чаена чаша олио
3 чаени чаши брашно
Какао (по желание, за шарен ефект)
Смлени орехи (за поръсване)
За крема:
1 литър прясно мляко
2 яйца
8 супени лъжици захар
6 супени лъжици брашно
60 грама масло
1 пакетче ванилия
Как да създадете този шедьовър?
Започнете с разбиването на яйцата и захарта в купа. Когато сместа стане пухкава, постепенно добавяйте останалите съставки – редувайте мокри и сухи продукти. Така ще получите гладко и ароматно тесто. Ако обичате какао, отделете малка част от тестото и добавете какао за контраст.
Разделете готовата смес на три равни части и изпечете блатовете един по един в предварително загрята фурна на 180°C. Проверявайте готовността с клечка за зъби – тя трябва да излиза суха. След изпичане оставете блатовете да изстинат напълно.
Докато блатовете изстиват, се захванете с крема. В съд разбийте яйцата, захарта и брашното. Започнете да добавяте прясното мляко малко по малко, за да се получи гладка смес. Поставете съда на котлона на средна температура и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Накрая добавете ванилията и маслото, за да стане ароматен и кадифен.
Сглобяването е лесно – просто редувайте блатове и крем, като внимавате кремът да покрие равномерно всеки слой. Накрая намажете цялата торта с останалия крем и поръсете със смлени орехи. Ако искате, може да украсите с плодове или настърган шоколад.
Оставете тортата в хладилник за няколко часа, за да се напои добре. Така ще бъде още по-вкусна и кремът ще попие в блатовете, създавайки неповторим вкус, пише actualno.com.