С най-простите съставки правя най-вкусните питки с картофи, а хляб у дома вече не купуваме
Пригответе ги само веднъж, за да видите колко са вкусни
Няма да погледнете ни хляб, ни мръвка с тази рецепта за пълнени хлебчета с картофи! Пригответе ги само веднъж, за да видите колко са вкусни! Лесни, бюджетни, но изключително вкусни печива! Запазете рецептата!
Необходими продукти
500 мл прясно мляко или суроватка;
1 ч.л. сол;
1 ч.л. суха мая;
4 ч.л. растително масло;
750-780 г брашно.
За пълнежа:
1 кг варени картофи;
сол на вкус;
1 с.л. масло;
100 мл картофен бульон.
За тестото:
Загрейте млякото или суроватката, докато течността стане хладка (не гореща!). Разтворете маята, солта и растителното масло в нея. Без да чакате да втаса, добавете пресятото брашно. Замесете меко тесто. Покрийте със стреч фолио и поставете на топло място без течения за 1 час .
За пълнежа:
Не може да бъде по-просто! Нямате нужда дори от яйце или мляко.
Сварените картофи се овкусяват с масло и сол. Направете гъсто пюре с добавка на бульона от варенето на картофите. Пълнежът е готов!
Оформяне:
Разделете тестото на 3 части (и плънката също). Покрийте с найлоново фолио, докато картофите се охладят. Разточете топката в кръг. Поставете 1/3 от гъстото картофено пюре в центъра.
Съберете тестото и защипете краищата, като бохча. Сплескайте в плосък кръг с ръцете си. Оставете под фолиото за 10 минути .
Намажете със смес от жълтък и малко мляко. С леко влажни пръсти натиснете в тестото, за да направите дупки.
По желание поръсете със сусам. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути .
Най-простите съставки и страхотен резултат!