Това слагат професионалните готвачи в заливката за мусака, за да е 2 пъти по-пухкава
Ще ви споделим чудна рецепта за заливка за мусака, от която ще си оближете пръстите
Мусаката е едно от традиционните български ястия. Едва ли има домакиня, която да не умее да готви вкусна мусака.
Тази гозба, както всички останали, си има своите тънкости. Когато говорим за мусака, то моментално си представяме пухкавата заливка, покриваща сместа от картофи и кайма.
Сигурни сме, че и вие обичате да е щедра и минимум 2 см дебела. Ще ви споделим чудна рецепта за заливка за мусака, от която ще си оближете пръстите.
Необходими продукти
яйца – 4 бр.
кисело мляко – 1 кофичка
прясно мляко – 200 мл
брашно – 4 с.л.
масло – 100 г
сол черен пипер
Начин на приготвяне:
Нужно е да започнете с отделянето на жълтъците от белтъците. Млеката се разбиват заедно с жълтъците. Приготвяме си тенджера с малко олио и я слагаме на котлона. Добавяме и маслото. Когато температурата се покачи, запържваме брашното, докато не стане златисто и след това добавяме млякото с жълтъците.
Добавяме и подправките – сол и пипер и разбъркваме старателно.
Намаляваме котлона, но не спираме да бъркаме, защото така рискуваме сместа да залепне по дъното на тигана и да се появи неприятна горчивина. Отместваме тенджерата от котлона и оставяме смества да изстине.
През това време имаме задачата да разбием белтъците на пухкав сняг. Когато сместа е изстинала, добавяме белтъците. Специално внимание обаче трябва да отделим и на останалите продукти от рецептата за вкусна мусака. Заливката е феноменална.
Пробвайте я и няма да съжалявате. С нея ястието се получава върхът.
Добър апетит!
Браво, Флагман! Вие сте Върхът.