8 ползи от консумацията на шамфъстъци
Набавяме си ценни антиоксиданти
Едни от най-вкусните, но и скъпи ядки е шамфъстъкът. Обичаме да го хапваме така, добавен към смутита, любими десерти. Тази ядка е не само с прекрасен вкус, но и има е и редица здравословни ползи.
Вижте за какво, освен за добро очно и храносмилателно здраве да ядете шамфъстък, пише az-jenata.bg.
1. Питателна ядка е – Шамфъстъкът съдържа въглехидрати, мед, фибри, мазнини, протеини, фосфор, тиамин, витамин B6 и манган. Това го прави една от най-питателните ядки.
2. Насърчава здравето на сърцето – Според западни проучвания, консумацията на шамфъстък допринася за балансиране на нивата на LDL и HDL холестерола, понижава кръвното налягане, осигурява антиоксиданти и регулира кръвната захар, насърчава здравето на сърцето. Смята се, че вкусните ядки могат да намалят риска от сърдечни заболявания.
3. Набавяме си ценни антиоксиданти – Шамфъстъкът е богат на антиоксиданти, които играят решаваща роля за намаляване не само на риска от сърдечни заболявания, но и от деменция и рак. В допълнение, шамфъстъкът съдържа лутеин и зеаксантин, които са основни антиоксиданти, поддържащи здравето на очите.
4. Високо съдържание на протеини, но с ниско съдържание на калории – Консумацията на протеини е от голямо значение за доброто здраве, особено ако спортуваме активно. Добавяме към менюто си не само животински източници на протеини, но и растителни, като ядките са един от тях.
5. За красива кожа - Шамфъстъците са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и хранителни вещества. Тези хранителни елементи доказано оказват влияние върху здравето на кожата, като подобряват тонуса, подхранват отвътре. Известно е, че тези ядки съдържат и противовъзпалителни компоненти, които минимизират бактериалния растеж, предотвратявайки появата на акне и черни точки.
6. Регулира кръвната захар – Шамфъстъците могат ефективно да регулират нивата на кръвната захар благодарение на ниския си гликемичен индекс и богатството на фибри, антиоксиданти и минерали, сочат изследвания. Учени смятат, че консумацията им не води до резки промени в стойностите на глюкозата в кръвта.
7. Подобряват храносмилането – Това се дължи на полезните бактерии и на необходимите компоненти, присъстващи в тях, като манган, витамин В6, тиамин и мед. Препоръчително е обаче преди консумация ядките в суров вид да бъдат накисвани във вода.
8. Помага за отслабване – Когато спазваме диета, не бива да се лишаваме от консумацията на умерено количество ядки, без добавени сол и други вкусове. Шамфъстъкът ни помага да сме сити, енергични, подобрява метаболизма.