×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тези, които говорят за ескалация между Русия и НАТО, нямат представа какво означва ядрено оръжие


Тези, които говорят за ескалация между Русия и НАТО, нямат представа какво означва ядрено оръжие
Какво би се случило, ако падне атомна бомба върху голям град и как такава ескалация ще доведе до края на човешката раса
28 Октомври 2024, Понеделник, 20:59 ч.
Автор: Флагман.БГ

До днес все още има над 20 000 активни атомни бомби, които са способни многократно да унищожат живота на планетата чрез огнени бури и последващо глобално застудяване с до 30 градуса надолу

От края на Студената война насам си мислим, че заплахата от пълномащабна ядрена война е отминала. За съжаление това не е така. В света към момента има близо 20 000 бойни глави, по-голямата част от тях - около 95% - са концентрирани в САЩ и Русия. Затова е жизненоважно да разберем какво ще се случи, ако тези оръжия бъдат използвани.

По време на Студената война всички са разбирали, че ако избухне голяма война между САЩ и СССР, това ще е катастрофа не само за двете държави, но и за цялата планета. В последните години обаче разбрахме, че дори значително по-ограничена употреба на този тип оръжия, каквато потенциално може да се случи между Израел и Иран или между Индия и Пакистан, също ще е катастрофа за цялото човечество.

Да разгледаме потенциален сценарий, при който конфликт избухва между Индия и Пакистан - и двете държави разполагат с аресенал от ядрено оръжие. Нека кажем, че всяка страна използва по 50 бомби с мощността на тази, пусната през 1945 г. над Хирошима - тоест не много силни, но насочени върху урбанизирани територии.

Последиците за Южна Азия са трагични още в първите 2 до 3 седмици. Между 30 и 40 милиона човека умират в този период - от радиационно облъчване, от огън, от взривната вълна. Колкото и ужасяващо да звучи това, тези жертви ще са нищо в сравнение с това, което предстои заради промените, които ядрените взривове ще предизвикат в климата.

Огнените бури, които предизвикват експлозиите, изпращат поне 5 милиона тона боклуци в горните слоеве на атмосферата. Там те блокират слънчевата светлина, причинявайки глобален спад на средните температури от най-малко 1-1.3 градуса по Целзий. Това намаля времетраенето на сезона за отглежда на култури, намалява рязко количеството дъжд и като цяло - нарушава процеса по производство на храна.

Само в САЩ например това ще причини спад от 12% в производството на царевица и това ще продължи най-малко десетилетие. В Китай производството на ориз ще спадне с най-малко 15% - също за десетилетие. Светът не е подготвен да се справи с такъв спад - нито сега, нито след 10 години. Резервите, с които разполагаме, могат да стигнат за едва 70 дни в глобален мащаб. В света отделно има 870 милиона човека, които са гладуващи така или иначе. 300 милиона човека пък живеят в страни, които изцяло разчитат за храна на доставки. Всички те - над 1 млрд. човека - ще загинат от глад в много кратък период.

Нещо повече - ако изключим изобщо този сценарий и се фокусираме върху арсенала на само една ядрена подводница на САЩ, разибраме, че само една такава може да предизвиика гореописаниото в много по-сериозен мащаб. Защото на борда на всяха клас „Охайо” подводница има 96 ракети „Тризъбец”, всяка от които е между 10 и 30 пъти по-мощна от всички 100 бомби, в предходния вариант. Русия има подобен арсенал. Затова не е лошо да разберем какво реално се случва с даден град, ударен от ядрена бомба. Ще използваме моделът на 20 мегатонната бомба. Той намаля щетите, тъй като модерните доктрини за употреба на ядрено оръжие не се фокусират върху пускането на една, мощна бойна глава, а на множество, по-малки, върху по-голяма площ.

За 1/1000 от секундата след взрива се заформя се огнено кълбо с радиус от близо 3 километра. Температурата в този диаметър достига 11 000 000 градуса по Целзий - по-горещо почти двойно от температурата по повърхността на Слънцето. Всичко в тази зона се превръща в пара - хора, дървета, сгради, целият горен слой на Земята.

В радиус от 6.5 км от взрива, ударната вълна създава ветрове, които достигат до 960 км/ч. Няма нещо, построено от хората, което тези сили да не могат да унищожат.

В радиус от 10 км от епицентъра, температурата е толкова висока, че ламарините на автомобилите се разтапят.

В радиус от 16 километра ветровете, причинени от ударната вълна, достигат до 320-350 км/ч - това отнася всички дървени и тухлени сгради. От модерното строителство, което включва стоманобетон, ще остане само стоманата.

В радиус от 25 километра температурата продължава да е толкова висока, че всичко, което е запалимо, ще се запали. Хиляди пожари, които в идните няколко часа ще се съберат в една огромна по мащаб огнена буря. В зоната няма да има никакъв кислород. Всяко живо същество ще загине.

Извън този външен периметър също ще има сериозни щети. Стотици хиляди хора ще страдат от изгаряния, слепота, травми от падащи и летящи предмети. Всички ще се нуждаят от помощ, която няма откъде да дойде. Много малка част от ранените ще оцелее.

При пълномащабна война, за каквато се говори покрай конфликта в Украйна между НАТО и Русия, това шокиращо описание ще обхваща всеки голям метрополитен град както в САЩ и Русия, така и в Европа. Проучване от 2003 г. сочи, че ако само 90 ракети паднат над Щатите върху големите градове, в първия половин час ще загине 1/3 от населението на страната - близо 120 милиона човека. Съдбата на останалите също няма да е завидна - в седмиците и месеците след експлозиите, тези, които не са убити директно в първия половин час, постепенно ще започнат да умират - я от радиационно облъчване, я от глад, я от болести.

Всичко това, изненадващо, не е най-лошата част от картината. Това, което ще последва, е по-лошо. Докато ограничен ядрен конфликт между Индия и Пакистан хвърля 5 млн.тона отпадъци и прах в атмосферата, то пълномащабната война между САЩ и НАТО, използвайки само тези оръжия, които са законно позволени, хвърля 150 млн.тона боклуци в атмосферата. Температурите на планетата падат със средно 8 градуса по Целзий. На местата, където бомбите реално падат, температурата пада с над 25-30 градуса. Такива условия на Земята не е имало от най-студената част от последната ледена епоха преди 18 000 години. При тези условия няма агрикултура. Остатъкът от хората буквално ще умре от глад и видът ни ще изчезне.

Това не е фантазия. Това е реална и надвиснала над нас опасност. Докато има ядрени оръжия, има възможност те да бъдат използвани. САЩ и Русия поддържат по няколко хиляди бойни глави в готовност всеки ден. Те са върху ракети, които могат да бъдат изстреляни за 15 минути и 30 минути по-късно да поразят целите си. Това не е шега.

Дори и ако няма умишлена употреба на ядрено оръжие, при същите тези условия остава наистина реалната възможност за „случайна война”. Знаем за поне 5 случая, в които или Вашингтон, или Москва през Студената война, са били готови да стартират ядрена атака, заради грешното разбиране, че такава вече е започнала от вражеска страна. Плашещо е, че най-скорошният такъв случай е от 25 януари 1995 г. 

А тези, които сега продължават да говорят за ескалация между Русия и НАТО в Украйна, нямат представа какво означва ядрено оръжие.

Ира Хелфанд , носител на Нобеловата награда за мир през 1985 г., Превод: Георги РУСЧЕВ


В категории: Животът


Флагман.БГ Как да привлечете желания партньор след развод Как да привлечете желания партньор след развод 28/10/2024, Понеделник 22:00 1
Флагман.БГ Абсурд това да е Ванеса от „Биг Брадър“ Абсурд това да е Ванеса от „Биг Брадър“ 28/10/2024, Понеделник 20:20 2
Флагман.БГ Дженифър Анистън с нова любов Дженифър Анистън с нова любов 28/10/2024, Понеделник 19:00 1
16
Коментара по темата
16.
Ода.за госдумата
28.10.2024 23:21:03
1
0
Рано станал бай Путан подмил жопа опърдян желти прашки той обул и на чаламба надул там на 9 кръгли маси се плющяли пееразе.
Гундяй носи златен кръст
Песков тътри рунтав гъз
Кадир кофа със шарлан
За жопа на жай Путан
15.
ХХ
28.10.2024 22:15:17
3
6
ЕС на про'с'така Борел заяви, че изходът от войната ще се реши на бойното поле.
Вова, пускай атома над Брюксел и столиците на ЕС на про'с'таците като Борел!
14.
XX
28.10.2024 22:13:24
3
4
До 13 за (твое) съжаление не е вярно...
13.
anon
28.10.2024 22:04:36
3
5
Ядреното оръжие не може да се използва. идеята му винаги е била да възпиращ ефект.
Освен това доста страни от запада го имат освен САЩ. Така че забравете че някой някога ще го ползва в реално действие.
12.
Тула
28.10.2024 21:57:29
1
4
През студента война СССР , държеше три подземни склада на наша територия, тъпкани с ядрени бойни глави , над с. Гуцал Самоковско, местността Паниците (Калофер) и над с. Дъбовица-Сунгурларе. И трите съветски подземни бази са били в близост до нашите три армейски ракетни
бригади .

https://wikimapia.org/#lat=42.3811664&lon=23.6522985&z=16&l=0&m=b
11.
До 9 украинеца дето все драска тук
28.10.2024 21:54:49
3
5
По научил си малко да пишеш на български, браво на теб, защото до сега все на руски пишеше.
10.
До 7
28.10.2024 21:46:04
1
1
Притеснявам се че като повдигнете бомбата ще гръмне.
9.
RVG
28.10.2024 21:44:15
0
5
Какъвто и да е сценария,случи ли се да ги използват,всички горят.Е тогава да се пишат коментари..
8.
7 тъпак
28.10.2024 21:37:25
11
2
7 МАЛОУМНИК ПРОССИЯ РАБСИЯ УМИРА ДЖУДЖЕ Я ЗАКОПА 30% БЮДЖЕТ ЗА АРМИЯ ВОЙНА И ДЕФИЦИТ РАБОТНИЦИ НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ ПРЕДПРИЯТИЯ 21% ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ ЦЕНТРАЛНА БАНКА ПО-ВИСОК ОТ АФРИКА НАБИУЛИНА ШЕФ ЦЕНТРАЛНА БАНКА КАЗВА БАНКРУТ ФИРМИ ПРОССИЯ И ЧЕМЕЗОВ ШЕФ РОСТЕХ КАЗА БАНКРУТ АЙ ЛЯГАЙ ДА СПИШ ДЕБИЛ
7.
3 педал
28.10.2024 21:33:36
9
12
3 педал бягай в сауна на 6 етажа в Санкт ПеДЕРбург при кулагин путлероб прост
6.
Грешно
28.10.2024 21:32:10
9
9
Сте написали статията.Изглежда въобще не правите разлика между атомна и термоядрена(водородна ) бомба.Разликата е много голяма.Можете да си пишете каквото си пожелаете.Истината е съвсем проста.Още през 1961 беше постигнат ядрен паритет.Запада разбра,че СССР има най-мощната за тогава(а и до днес ) термоядрена бомба.Ако НАТО беше дори и малко по-силно от Русия,нямаше да води прокси,а директна война.Само че...е в пъти по-слабо от Русия,а и нещо май парите свършиха ...Рестрикции,от които самия запад загива ,без даже да воюва пряко.Ле ле,не мога да си представя ако лигавите западняци тръгнах да воюват,те ще зацапат гащурите от страх,още при първия руски залпов огън.
5.
Дернев
28.10.2024 21:26:25
5
4
Евроатлантиците. Те са главтите виновници за опасността надвиснала над Европа и света. САЩ и СССР се свръх въоръжаваха, а те си живееха живата и развиваха икономиките си. Особено Германия. И чрез ЕС целеше да наложи германското господство над Европа. Дай боже Тръмп да се върне. Той ще ги накара да си платят. Вицето му е казал, че не вижда враг в Русия. Всеки мислещ човек не вижда в ага в Русия. Общият враг е Китай. Но за да са избегне опасността от написаното горе, ние европейците сме длъжни да изградим Европа за еврэопейцита. Няма д уг път за оцеляване.
4.
!
28.10.2024 21:13:31
6
5
От 5 контенинтални ракети 3.5 са успешни. Така е и в русия и в америка. Забравете че някой ще стрелея с такова уръжие
3.
Хахахах
28.10.2024 21:11:25
7
10
Гейпарадската уродлива измет, да започне с плюенето -СЕГА!
2.
21 : 00
28.10.2024 21:09:29
9
8
ВЕФ а е включен , колхозниците са щастливи да чуят нещо ободряващо след веселият работен ден на арпаджика !
1.
ООО... БОЖЕ.....
28.10.2024 21:07:13
5
6
ФЛАГМАН ПЛАШЕ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да привлечете желания партньор след развод Как да привлечете желания партньор след развод Затворете вратата на миналото 7 малки навика, които имат голямо значение за една връзка 7 малки навика, които имат голямо значение за една връзка Запазването на искрата в една връзка не винаги изисква големи романтични жестове. Това може да бъде толкова просто Живко Табков: "БСП - Обединена левица" постигна чудесен резултат на изборите, благодаря ви, бургазлии! Живко Табков: "БСП - Обединена левица" постигна чудесен резултат на изборите, благодаря ви, бургазлии! Той продължава работата си в местния парламент 3 зодии ще научат бъдещето на Архангелова задушница, ето кои 3 зодии ще научат бъдещето на Архангелова задушница, ето кои Ето кои са те  Майка ми приготвя тирамису като мъфини, страхотни са Майка ми приготвя тирамису като мъфини, страхотни са Много вкусни и с лесна рецепта  Тези, които говорят за ескалация между Русия и НАТО, нямат представа какво означва ядрено оръжие Тези, които говорят за ескалация между Русия и НАТО, нямат представа какво означва ядрено оръжие До днес все още има над 20 000 активни атомни бомби, които са способни многократно да унищожат живота на планетата чрез огнени бури и последващо глобално застудяване с до 30 градуса надолу Защо не е необходимо да сортирате дрехите си за пране Защо не е необходимо да сортирате дрехите си за пране Отговорът ще ви изненада Абсурд това да е Ванеса от „Биг Брадър“ Абсурд това да е Ванеса от „Биг Брадър“ Вижте колко красива е като брюнетка Скандално: Член на секционна комисия попълва празни бюлетини в Благоевградско Скандално: Член на секционна комисия попълва празни бюлетини в Благоевградско Жената отбелязва номерата 8 и 18 - това са съответно "ДПС - Ново начало" и ГЕРБ-СДС Задържаха извършителя на убийството в квартал „Младост“ в София Задържаха извършителя на убийството в квартал „Младост“ в София Арестът е извършен няколко часа след престъплението
14 души са в болница след отравяне с въглероден окис в гръцки хотел 14 души са в болница след отравяне с въглероден окис в гръцки хотел Собствениците са получили две глоби на обща стойност над 10 000 евро 4-дневната работна седмица в тази държава се отразява добре на икономиката й 4-дневната работна седмица в тази държава се отразява добре на икономиката й Ниският процент безработица също е ключов фактор Медсестра бъркала мляко на новородени със спирт Медсестра бъркала мляко на новородени със спирт Едно кърмаче починало, а други шест са в тежко състояние Официално! Манчестър Ю уволни Тен Хаг Официално! Манчестър Ю уволни Тен Хаг Ръководството на Юнайтед е назначило бившия нападател Рууд ван Нистелрой, също нидерландец, който бе привлечен за работа с Тен Хаг, за временен мениджър Иван Ангелов “Професора” срещу Егор Гуляев на MAX FIGHT NIGHT Иван Ангелов “Професора” срещу Егор Гуляев на MAX FIGHT NIGHT Ангелов е многократен призьор от участия в републикански първенства и международни турнири по аматьорския правилник, а в своята професионална визитка има натрупан сериозен опит на ринга на MAX FIGHT Арестуваха звезда от сапунка за педофилия Арестуваха звезда от сапунка за педофилия Актьорът е обвинен, че е посегнал на пет непълнолетни момчета Приятни изненади за Телеца, а Близнаците да пазят от измамници! Приятни изненади за Телеца, а Близнаците да пазят от измамници! Хороскоп за деня – 28 октомври 2024, понеделник ПП-ДБ продължава да губи избиратели, ето накъде мигрираха ПП-ДБ продължава да губи избиратели, ето накъде мигрираха Поне 12 % от електората е загубен Ето кой залюби сексимвола на 90-те Ето кой залюби сексимвола на 90-те Актьорът Лиъм Нийсън прекарва все повече време с Памела Андерсън Шенген си отива: И Нидерландия връща границите Шенген си отива: И Нидерландия връща границите Новото правителство въвежда най-строгите антимигрантски мерки, приемани някога
Бойко Борисов Бойко Борисов Ако сме първи и имаме добър резултат, аз ще съм премиер, няма по-подготвен от мен Виц на деня Виц на деня След една година брак съпругата пита:
- Любовта е прекрасно нещо, нали, скъпи?
- Да, права си, но и с теб ми е приятно...
Виц на деня Виц на деня Дедо вика на внука си:
- Бегай да се криеш! Даскалицата ти иде, а ти днеска отсъстваш от училище.
- Ти бегай деда ми, що аз и казах, че си умрел!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лесно им е на кифлите за Хелоуин, трият грима и са готови...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори