×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Хубавият хляб започва да мухлясва на третия ден, твърди експерт
  • Разбиха печатница за фалшиви банкноти в Шумен, създавани с хартия за дюнери
  • Ремонтират „Дунав мост” от румънска страна
  • Байдън обяви план за разширяване на достъпа до безплатни продукти за контрацепция
  • Директорът на НАСА е на посещение у нас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изядохме и изпихме парите на полиция и армия


22 Октомври 2024, Вторник, 13:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Печалбата на заведенията нарасна над четири пъти за пет години

Оборотът на ресторантите и питейните заведения за миналата година е над 5,2 млрд. лв., показват данни на НАП. Приблизително толкова са годишните разходите на държавния бюджет за полиция и отбрана. Разходите за отбрана, предвидени в бюджета за настоящата година, са 2 млрд. лв., а парите за полиция и сигурност са 3,6 млрд. лв.

Оборотът на ресторантите и питейните заведения е нараснал над два пъти за период от пет години. През 2018 г. оборотът на заведенията за хранене и пиене е над 2,5 млрд. лв. Големият ръст на оборота се дължи основно на покачването на цените в заведенията. Намаляването на ставката на ДДС от 20% на 9% също вероятно е допринесло за увеличение на отчитаните обороти. По-ниската ставка може да е причина част от оборотите да излязат на светло. Намалената ставка на ДДС за ресторантите изтича в края на настоящата година и от 1 януари 2025 г. ставката пак ще стане 20 на сто, ако парламентът отново не удължи срока.

Любопитно е, че докато оборотът на заведенията нараства малко над два пъти, печалбата им се увеличава над четири пъти за период от пет години. През миналата година общият размер на платените данъци върху печалбата от ресторанти и питейни завесения е 86,879 млн. лв., при 20,3 млн. лв. за 2018 г. От тези суми печалбата на ресторантите за миналата година е 73,1 млн. лв., а на питейните заведения е 13,76 млн. лв. През 2018 г. отчетената печалба на ресторантите е 15,5 млн. лв., а на баровете е 4,8 млн. лв. Тъй като корпоративният данък е 10 на сто, при платени данъци от 86,879 млн. лв. реализираните печалби са над 868 млн. лв.

Въпреки двукратния ръст на оборота на заведенията, заради свалянето на ставката на 9%, размерът на внасяния ДДС значително намалява. През 2018 г. нетната сума на ДДС за внасяне в държавния бюджет (сумата за внасяне минус ползвания данъчен кредит) е 109,2 млн. лв. А през миналата година нетната сума на ДДС за внасяне намалява на 32,4 млн. лв. Оказва се, че намалената ставка на ДДС в съчетание с увеличението на цените по време на рекордната инфлация в страната са довели до четирикратно увеличение на печалбите на ресторанти и заведения и намаляване на размера на плащания ДДС. Наред с това обаче през последните години бяха увеличени заплатите в заведенията, което доведе до ръст на плащаните от тях данък върху доходите и задължителни осигуровки. В резултат общият размер на платените от ресторанти и питейни заведения данък върху печалбата, ДДС, данък върху доходите и осигуровки е нараснал от 334,6 млн. лв. през 2018 г. на 451,5 млн. лв. през миналата година.

Труд


В категории: Бизнес


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Пудинг
22.10.2024 15:19:06
0
0
Короварка Деница, какой рекорд, девятый месяц, восьмой аборт
6.
Маршал КАТев
22.10.2024 15:10:02
0
3
Парите на полицията не свършват.Всеки месец имат акции за попълване на бюджета :-)
5.
Ляло
22.10.2024 15:07:50
0
3
Най-вероятно Сачева дето прилича на доячка в колхоз, вече му е стопила лагерите на Алибегов :)
4.
до 3
22.10.2024 14:11:07
0
8
Нали се сещаш. че докато Алибегов се лашка с острието на ГЕРБ Деница Сачева, това няма как да се случи.
3.
Да попитам
22.10.2024 14:03:01
0
8
А кога ще започне някой да упражнява контрол дали се издават фискални бонове в заведенията когато се плаща в брой? Или всички са на хранилка от НАП и винаги се предупреждават "коректните" към тях собственици на заведения за проверки. И уж фискалните устройства неможели да издават служебен бон. Мисля ,че тогава обявените цифри по горе ще са в пъти с подобри показатели.
2.
mm
22.10.2024 13:48:49
0
7
Не оборотът е нарасанал, а цените нараснаха два пъти за последните пет години! Затова така изглежда.По същата логика се вдигат оборотите и на супермаркетите! То като с минималната заплата- и тя нарства, но какво може да си купиш с нея...всичко е само цифри, но не и по-добро качество на живот!
1.
Винету от Банкя
22.10.2024 13:44:00
0
12
Ония индианец Алибегов дето се клати със Сачева е основна причина за това благосклонно отношение към този сектор на икономиката.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изядохме и изпихме парите на полиция и армия Изядохме и изпихме парите на полиция и армия Печалбата на заведенията нарасна над четири пъти за пет години Артефакти от Несебър са включени в експозиция в музея "Джон Пол Гети" в САЩ Артефакти от Несебър са включени в експозиция в музея "Джон Пол Гети" в САЩ Експонатите са безценни и изключително редки и са свидетелство за интересната история на Несебър и нашите земи Д-р Мерал Ариф, МБАЛ „Бургасмед“: Най-често студеното време се отразява неблагоприятно на хората с остеоартрит Д-р Мерал Ариф, МБАЛ „Бургасмед“: Най-често студеното време се отразява неблагоприятно на хората с остеоартрит Ниските температури  и влагата променят качествата на вътреставната течност, която е смазка за ставата и служи като шок абсорбер, казва специалистът Седем или осем партии прескачат бариерата, а доверието към парламента е ужасно ниско Седем или осем партии прескачат бариерата, а доверието към парламента е ужасно ниско  С рекордно нисък рейтинг е и Димитър Главчев Студентът със счупената челюст от полицай в Созопол отслабнал с 8 килограма, ще съди бияча Студентът със счупената челюст от полицай в Созопол отслабнал с 8 килограма, ще съди бияча Ще направим всичко по силите си с адвокатите ми, за да има справедливост, закани се  Владимир Радев Чудо! Неидентифициран летящ автомобил се сгромоляса пред 10 души, чакащи на спирка Чудо! Неидентифициран летящ автомобил се сгромоляса пред 10 души, чакащи на спирка Навесът на подлеза обаче е изпочупен при полета Акциите срещу купуването на гласове продължават Акциите срещу купуването на гласове продължават Близо 1000 са издадените предупредителни протоколи Протестиращите помощник-фармацевти от Бургас зоват за промени, за да работят, без да се крият в аптеките Протестиращите помощник-фармацевти от Бургас зоват за промени, за да работят, без да се крият в аптеките Те нямат право да отпускат медикаменти по лекарско предписание, а това е част от професионалната им квалификация България няма време за губене, сега е моментът да сложим край на този хаос! България няма време за губене, сега е моментът да сложим край на този хаос! В ГЕРБ СДС имаме ясна визия за развитието на общините в региона, проектите, които сме заложили, са свързани с инфраструктура, облагородяване и подобряване на живота във всяко населено място Грешки при секса с нов партньор Грешки при секса с нов партньор Вижте кои са те 
Инфарктна нощ в Молдова! С по-малко от процент надделяват евроатлантиците Инфарктна нощ в Молдова! С по-малко от процент надделяват евроатлантиците Президентът Мая Санду твърди, че Русия влага пари и други средства да накара хората да гласуват с "не" Съкровище на „Хизбула” в бункер под болница Съкровище на „Хизбула” в бункер под болница Израел обвини групировката, че укрива стотици милиони долари там, а от ръководството на лечебното заведение отричат тези твърдения Изобретиха летяща пазарска количка Изобретиха летяща пазарска количка Апаратът може да се движи по терени, недостъпни за конвенционалната количка Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Той е част от групата през периода 1978-1981 г. Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи "Чуй ме с жест" – картини, които говорят в сърцето на Бургас Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Певецът крещял и искал да бъде разпознат Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Юлия Навалная ще се кандидатира за държавен глава  Внучката на медиен магнат стана истинска дама Внучката на медиен магнат стана истинска дама Шарлот Фройд заряза мъжа си наркоман и размъкнатите дрехи Почина Фетуллах Гюлен - най-големият враг на Ердоган Почина Фетуллах Гюлен - най-големият враг на Ердоган Издъхнал е на 83-годишна възраст Хелоуинско парти за четириноги преобрази Ню Йорк Хелоуинско парти за четириноги преобрази Ню Йорк Четириногите бяха със специални костюми - на приказни герои
Бойко Борисов Бойко Борисов Въпросът е да победим така, че да направим правителство Виц на деня Виц на деня - Аз спя с мъжа ми три пъти седмично.
- А аз 1 път.
- Но ти нямаш мъж!
- Мислех, че за твоя говорим...
Виц на деня Виц на деня Пешо кара колата. Жена му все мърмори:
- По-бавно!
Тъщата опонира:
- По-бързо!
Накрая Пешо губи търпение:
- Край! Стига! Кой кара колата?! Ти или майката ти?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако внуците ви се скарат не за апартамента, а за казана за ракия, не си живял напразно!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори