Време е за най-вкусното свинско с кисело зеле
Ще си оближете пръстите
Свинското с кисело зеле е традиционно, сезонно ястие, което е много вкусно и е сравнително лесно за приготвяне.
Продукти:
Кисело зеле 1 средно голяма зелка
Свинско месо 500 гр.
Свински ребърца 10 бр.
Мас (Олио) ¾ ч. ч.
Червен пипер 1 с. л.
Чубрица 1 ч. л.
Дафинов лист 1 бр.
Начин на приготвяне:
Най-напред киселото зеле го изстискваме от зелевия сок. В случай, че е по-солено го измиваме със студена вода. Нарязваме го на по-едро и го оставяме настрани, като се захващаме с предварителната обработка на месото. Нарязваме свинското на по-едри късове, а ребрата ги нарязваме така, че да бъдат поединично.
Следва запечатване на месото и ребрата в сгорещена мазнина до кафеникав загар. С тази операция получаваме двоен ефект: от една страна месото в готовото ястие ще е много крехко, а от друга – мръвките ще си пуснат още мазнина, което е добре за зелето, защото то обича повечко мазно.
След готовност на месото, добавяме нарязаното зеле, подправките и разбъркваме хубаво. Доливаме 2 ч. ч. вода и го оставяме да ври на котлона до полуготовност на зелето. За спестяване на време и улесняване на домакинята може да се ползва тенджера под налягане. В нея зелето увира за около 20 мин след завирането. Като изключим котлона и спазим всички мерки за безопасност при работа с тенджера под налягане, отваряме капака и прехвърляме ястието в тавичка и го запичаме за около 30-40 мин. на фурна, на 220 ℃, докато остане на мазнина.
Време за приготвяне: в тенджера под налягане и запичане – 1 ½ ч, в обикновена тенджера – 2 ½ ч.
Порции: 5