Направете си портокалопита, ето как
Традиционен гръцки сладкиш
Необходими продукти:
200 г кисело мляко;
300 мл олио;
300 мл захар;
300 мл портокалов сок;
20 г бакпулвер;
1 1/2 портокал;
1 ч.л. ванилов екстракт;
450 г кори за баница;
4 яйца.
За сиропа:
400 мл вода;
400 мл захар;
1 портокал;
1 пръчка канела.
Начин на приготвяне:
Корите се изваждат от опаковката и се оставят на стайна температура за около 20 минути, за да изсъхнат леко. В тенджера се слагат водата, захарта, пръчката канела и портокаловата кора. Сиропът се оставя да заври, след което готви на ниска температура за още около 10 минути, докато захарта се разтвори и сиропът се сгъсти. Оставя се настрана да изстине.
Олиото се разбива със захарта и яйцата. Добавят се киселото мляко, екстракт ванилия, портокалов сок и портокаловата кора. Сместа се разбива до гладкост. След това се слага и бакпулверът. Корите се натрошават на малки парчета и постепенно се добавят към сместа, като се разбърква, за да не залепнат.
Подходяща форма или тава се намазва с масло. Сместа се разпределя в нея и десертът се пече около 40 до 50 минути в загрята фурна на 180 градуса.
Готовият сладкиш се изважда от фурната и докато е още горещ, се полива с вече студеният захарен сироп. Оставя се напълно да поеме една част, преди да се налее нова порция.
Готовият гръцки десерт се оставя да поеме сиропа и се прибира в хладилника, за да се изстуди. По желание се сервира с топка сладолед, пише 1001recepti.com.