×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Кредиторите на оператора на "Северен поток 2" обсъждат преструктурирането на дълга на компанията
  • 97% от отпадъците в България не се рециклират
  • Хороскопа си за деня виж тук
  • ВиК фирмите искат такса вода и за необитаеми имоти
  • Учени откриха: Кучетата навлизат в трета фаза на опитомяване
  • Байдън тръгва за Германия, транспортът там пред колапс
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изграждат нова лодкостоянка в Бургас, а локацията ще ви изненада


Изграждат нова лодкостоянка в Бургас, а локацията ще ви изненада
Проектът е готов, днес е обявена обществена поръчка и се търси кой да го изпълни за 18 млн.лв. с държавно финансиране
18 Октомври 2024, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тя ще се намира в близост до т.нар. Южен плаж на морския град

С над 18 млн.лв. изграждат нова лодкостоянка в Бургас. Това става ясно от обществена поръчка, обявена по-рано днес в сайта на АОП, от която разбираме още, че тя ще се намира на любопитно за града място. Локацията е в Промишлена зона „Юг-Изток”, в прилежащата акватория на Черно море - това място е известно като Южния плаж на Бургас.

Въпросният терен, който на практика влиза в добре познатия кв. Кумлука, към момента е занемарен до краен предел. Достъпът до него се осъществява по общински път. А само преди няколко десетилетия именно този плаж се е славел с прозвището „най-красивия в Бургас”.

В обявената обществена поръчка е описано, че проектът за новата лодкостоянка вече е изготвен. Самата новина, че изобщо ще има такава не е нова, но сякаш тогава, когато се появи - в края на декември 2023 г., когато бе приет Държавния бюджет за настоящата година, тя остана под радара. От там става ясно, че финансирането е изцяло от държавата и средствата вече са заделени. Ето малко подробности за проекта и какво ще представлява в крайна сметка лодкостоянката в кв. Кумлука.

Избрано е класическо решение за създаване на защитена от вълнение, течения и наноси акватория с два сходящи се мола: Г-образен северен мол и южен мол с противодифракционна шпора. Г-образният мол включва тяло с номинална дължина 190 m и крило с номинална дължина 244 m. Южният ограден мол е праволинеен с номинална дължина 185 m. На главата му е изградена противодифракционна шпора с дължина 65 m, която създава малък аванпорт 70х34,5 m. Входът на лодкостоянката е с ширина 34,5 m. В телата на оградните молове са предвидени множество филтрационни отвори за подобряване на водообмена в защитената акватория. На входа на лодкостоянката са монирани червена и зелена навигационни светлини.

В акваторията на лодкостоянката ще са разположени 4 плаващи понтонни пирса (А, B, C и D) с дължина по 108 m за домуване на лодките на вода. Плаващите пирсове са понтонен тип. Те са закотвени с мъртви котви и по принцип е възможно тяхното преместване при необходимост. Пирсове В и С са оборудвани с фингъри. Пирсовете са закотвени със система от вкопани мъртви плочести стоманобетонни котви с тегло 3 t. Всеки пирс се състои от по 9 понтона с дължина 12 m и ширина ~2,70 m. Плаващите понтони и съпътстващите ги елементи са комплексна доставка от избрана от Възложителя фирма. Предмет на настоящия проект са само мъртвите котви за закотвянето им. Понтоните се монтират на разстояние ~ 2 m от кея. Достъпът до тях е с метални сходни (мостчета) също готова доставка.

В зоните за швартоване на плавателните съдове са предвидени колонки за електрозахранване и водоснабдяване за нуждите на рибарите. Безопасната експлоатация се обезпечава с пожарни хидранти, пожарни табла на пирсовете, моряшки стълби на кейовете и спасителни пояси.

Крайният срок, който бъдещите строители имат за кандидатстване по обществената поръчка, е 28 ноември. Това означава, че до края на настоящата календарна година изпълнителят най-вероятно ще бъде избран. А в този смисъл самото строителство може да започне, веднага след края на зимния период догодина.

Редно е да се спомене, че от години администрацията на кмета Димитър Николов има за цел да възвърне в стария му блясък района около Южния плаж на Бургас. Именно изграждането на лодкостоянката вероятно е първа крачка към тази дългосрочна идея, която до този момент изглеждаше трудна за реализация.

 


В категории: Бургас


14
Коментара по темата
14.
Възмутен
18.10.2024 22:56:37
0
2
Изчистете Бургас от мръсотията, подменете тротоарите, преасфалтирайте улиците и обновете маркировките, а не да хвърляте 18 милиона за глупости - типично за ГЕРБ, да пълнят гушите на приближените си фирми, а гражданите на Бургас кучета ги яли!!!
13.
Динко
18.10.2024 22:49:39
0
2
Комлука се мести в Меден Рудник?33110
12.
9. Питам само ?!6
18.10.2024 22:36:49
0
2
Пиши, Всичко става с писане.
11.
7. Мда
18.10.2024 22:26:54
9
6
Няма да се плашиш, молете се Митко да е кмет и общинарите които го подкрепят докато може. Иначе Бургас отива на никъде.
10.
До 8
18.10.2024 22:16:57
0
8
Пясъчната коса , която отделя морето от езерото.Наречена е така защото сушата заключена между езерото и морето , в тази част на залива , образува своеобразен триъгълник. Ако нещо друго Ви интересува, ще се таксува .
9.
Питам само ?!6
18.10.2024 21:55:35
2
17
Вместо да подновят тротоарите в целия град, че хората си изпочупиха крайниците по счупените от десетилетия тротоярти плочки, те дават 18 милиона за ненужна лодкостоянка, като оная до солниците ли??
8.
До 4
18.10.2024 21:44:03
3
5
То, че няма, няма ... ама ти знаеш ли какво е Комлука ?
7.
Мда
18.10.2024 21:42:06
2
12
Едно време, преди комунистите да го съсипят и доунищожат мангалите, това е бил най-хубавия плаж на Бургас, сега внуците на боклуците, които започнаха със съсипването на ивицата ще го доунищожат... лодкостоянка, пакетите от корабите направо на тировете за европата. Скрито зад огради от хорски погледи.
6.
Веньо Венев
18.10.2024 21:40:39
1
9
как мога да разбера дали статия е платена в флагман ?
5.
Ясно е
18.10.2024 21:40:23
0
14
Почва се , около стадиона всичко е разпределено
4.
Дрон
18.10.2024 21:35:02
1
11
Вече повече от 10 години живеете в Бургас и не се научихте, че такъв квартал Комлука няма!
3.
Пират
18.10.2024 21:32:57
1
16
Опааа ще падне усвояване
2.
Joni depp ot Komuka
18.10.2024 21:27:36
0
17
Престави си земни пирати от кв. ПОБЕДА посрещат Яхта от Монако
1.
Pagan
18.10.2024 21:16:10
0
11
Za lodkite na bejancite li
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Полицаи подгониха криминогена Иван, той хвърли марихуаната си по улиците на кв. Долно Езерово Полицаи подгониха криминогена Иван, той хвърли марихуаната си по улиците на кв. Долно Езерово 38-годишният бургазлия опитал да се отърве от дрогата, но не се получи Изграждат нова лодкостоянка в Бургас, а локацията ще ви изненада Изграждат нова лодкостоянка в Бургас, а локацията ще ви изненада Тя ще се намира в близост до т.нар. Южен плаж на морския град Бившата на бургаски бизнесмен роди от наследника на KFC Бившата на бургаски бизнесмен роди от наследника на KFC Момечето носи име, което на персийски означава "слънчев лъч" Машина отряза ръката на работник Машина отряза ръката на работник Тежка злополука в дърводелски цел Извънредно! Катастрофа пред Океански риболов в Бургас, хвърчат линейки Извънредно! Катастрофа пред Океански риболов в Бургас, хвърчат линейки За момента няма яснота какво точно е станало, но трафикът е затруднен в участъка Лична трагедия съкруши Къци Лична трагедия съкруши Къци Известният шоумен загуби баща си Филм за църквите на Несебър отличен с 4 награди от престижни международни кинофестивали Филм за църквите на Несебър отличен с 4 награди от престижни международни кинофестивали Филмът за Несебър е отличен измежду 97 продукции за туризъм от 20 държави Внезапно почина адвокатката на Красимира Трифонова, обвинена за убийството на Пейо Пеев Внезапно почина адвокатката на Красимира Трифонова, обвинена за убийството на Пейо Пеев Адвокат Марияна Тодорова беше само на 61 години Това ли са новите кино и театрални звезди на Бургас? Вижте кастингите във филиала на колеж „Любен Гройс” (ВИДЕО) Това ли са новите кино и театрални звезди на Бургас? Вижте кастингите във филиала на колеж „Любен Гройс” (ВИДЕО) Театралният колеж отваря врати в морския град, а какво представляват прослушаванията, които са част от приемния изпит, можете сами да видите - не е толкова страшно Забогатя след раздялата Забогатя след раздялата Преди около месец Радина Кърджилова пътува до Париж, след като я избраха за лице на една от най-големите френски модни марки
„Списък на смъртта": Репортер откри сайт, където всеки може да наеме убиец „Списък на смъртта": Репортер откри сайт, където всеки може да наеме убиец Най-често това били мъже, които искали да се отърват от жените и приятелките си Алла Пугачова се опитала да изнесе антики за 20 млн. долара Алла Пугачова се опитала да изнесе антики за 20 млн. долара Колекцията на певицата включва музейни експонати от XVI-XVII век, които могат да бъдат пуснати на търг Европейските лидерите зоват Еврокомисията спешно да приеме закон за връщане на мигрантите Европейските лидерите зоват Еврокомисията спешно да приеме закон за връщане на мигрантите Настояват и за засилване на военната подкрепа и ускоряване на доставките за Украйна Кой лъже за здравето на Путин Кой лъже за здравето на Путин Кремъл отрече твърдението, че се е влошило Ясновидци вещаят победа за Украйна във войната, но искат забраната им Ясновидци вещаят победа за Украйна във войната, но искат забраната им На официалния сайт на украинското правителство се появи петиция, а авторът ѝ твърди, че гадателките били вредни, защото били русофили Носи чанта за няколко хиляди Носи чанта за няколко хиляди Муки беше забелязана, докато дискретно се вмъкваше през служебния вход на Народния театър, избягвайки излишното внимание Лъсна истината за интервюто на Светлана Гущерова по Нова Лъсна истината за интервюто на Светлана Гущерова по Нова От Нова телевизия издават, че Светлана предварително се е договорила с продуцентите какви въпроси да й зададе водещата Разбиха брутално ОПГ Разбиха брутално ОПГ Разбита е група за заплахи, рекети и изнудване Върна се в ефира на Нова Върна се в ефира на Нова В премиерния епизод на „Живей красиво с Гери Малкоданска“ този петък зрителите ще разберат как да посрещнат есенния сезон с настроение и кои са подходящите начини за създаване на усещане за топлина Вижте кой ще оценява предложенията за литературните награди на Община Бургас 2024 Вижте кой ще оценява предложенията за литературните награди на Община Бургас 2024 Официалната церемония по връчване на Годишните литературни награди на Община Бургас за 2024 година ще се проведе на 3 декември
Николай Василев, вицепремиер в кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев, вицепремиер в кабинета "Сакскобургготски" Толкова много държавният бюджет не е дебелял в историята на България от хан Аспарух Виц на деня Виц на деня От женски чат:
-Започнах връзка с възрастен мъж, какво трябва да зная?
-Пенсиите ги дават на седми.
Виц на деня Виц на деня - Обичаш ли вода?
- Да.
- Чудесно. Вече харесваш 72 процента от мен.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Надпис на асфалта "Бременна съм," държеше под напрежение всичките десет етажа на блока.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори