Не е истина колко е вкусен сладкиш "5-10-15" - готов и изяден само за 30 минути
Съставките почти винаги са ви под ръка в кухнята
Сладкиш 5-10-15 е чудесен за „бързо“ подслаждане, а съставките почти винаги са ви под ръка в кухнята. Приготвя се много лесно, особено практично е, че се нарязва на кубчета и бързо изчезва от масата. Идеален е, когато искате нещо сладко след обяд.
Наистина е страхотен на вкус с оглед на съставките, които са почти основата на всяка торта, а като се има предвид, че става за кратко време, наистина можем да кажем, че е удар право в десетката! Ето какво ви трябва за този чудно вкусен и бърз сладкиш :
Сладкиш 5-10-15
Необходими Продукти:
4 яйца
200 г захар
1 пакетче ванилова захар
150 мл обезмаслено прясно мляко
50 мл олио
250 г брашно (обикновено)
щипка сол
половин стандартен пакет бакпулвер (6 гр.)
1 голяма лъжица лешников или шоколадов крем (еврокрем)
малко масло за намазване на тавата (35х20 см)
пудра захар за поръсване
Начин на Приготвяне:
В по-дълбока купа разбийте яйцата, добавете 1 чаша захар и разбийте енергично с тел/бъркалка. Разбивайте непрекъснато около 2 минути, докато яйцата станат на пяна. Не използвайте миксер, защото ще стане твърде кремообразно.
Добавете ваниловата захар (по желание, ако имате) и отново разбъркайте добре, като постепенно добавяте хладкото мляко. След това бавно налейте олиото на тънка струя, разбъркайте и след това пресейте брашното, в което предварително сте разбъркали малко сол и бакпулвера.
Разбъркайте всичко отново добре и разделете сместа на 3 приблизително равни части.
Към едната смес добавете лешниковия крем или течния шоколад и разбъркайте добре.
СЪВЕТ: Имайте предвид, че не бива да прекалявате с течния шоколад, колкото и да го обичаме всички. Достатъчно е да добавите 1 супена лъжица, в противен случай може да развали средния ред.
Намаслете и набрашнете тавата и отърсете излишното брашно.
Изсипете внимателно бялата смес и печете на 200 градуса, само 5 минути и веднага извадете от фурната. Изсипете тъмната част върху полуизпечената първа светла смес и я запечете следващите 10 минути също на 200 градуса.
След това се изсипва останалата част от бялата смес и се пече 15 минути на същата температура. След като изтече времето за печене, т.е. последните 15 минути от печенето, оставете фурната затворена за следващите 20 минути и едва тогава извадете сладкиша.
Ако фурната ви отнема повече време за охлаждане, тогава би било най-добре да оставите сладкиша във фурната за 20 минути при изключена фурна, след това с открехната врата, докато изстине напълно. Обърнете десерта върху равна повърхност, нарежете на кубчета по избор и поръсете с пудра захар.
СЪВЕТ: Ако искате да използвате по-голяма тава, вероятно няма да имате достатъчно бисквитена смес, така че рецептата трябва да бъде адаптирана към съда, в който ще печете, и можете да я изчислите сами въз основа на посочените количества.