×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

НАП: Точат банкови карти чрез фалшиви имейли за пенсионни вноски


17 Октомври 2024, Четвъртък, 15:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Прилага се документ, който заразява компютъра с вирус

За нова измама в интернет, чрез която се опитват да източват банкови сметки, предупредиха от НАП. Измамниците използват вноските за пенсия, за да заразят компютрите на хората с вирус, който може да открадне лична и банкова информация.

Фалшиви имейли за грешка при изчисляването на осигурителната вноска за пенсия се разпространяват от името на Националната агенция за приходи в интернет, съобщиха от НАП. Към писмото е приложен “чек за надплатени пенсионни и осигурителни вноски” с текст, който приканва да се кликне върху линк, за да бъдат възстановени надвнесените суми. Този линк съдържа зловреден код и при отварянето му, компютърът на получателя може да бъде заразен с вирус, който да открадне лични и финансови данни, предупредиха от приходната агенция.

Като подател на фалшивото електронно писмо е посочен директорът на дирекция “Бюджет и финанси” в НАП. Приходната агенция не е изпращала имейли с подобно съдържание до потребителите. От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на “фишинг” атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация в интернет - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

Фишингът (на английски: phishing - от нарочно промененото fishing - риболов) представлява опит за измама, умишлена заблуда, който цели да подлъже потребителите да разкрият лична или финансова информация. Извършителят изпраща електронните съобщения с чужда самоличност, като се представя от името на държавни, банкови институции и други. Ако опитът за измама успее и потребителят предостави доброволно исканата информация, впоследствие тези данни могат да се използват за измама и източване на банкови сметки.

Новата измама, при която използват името на НАП, вероятно е от хора в чужбина, тъй като е използван доста лош превод на измамния имейл от английски на български. Въпреки че е използвано името на НАП, в измамния текст е написано, че надвнесените осигуровки ще бъдат върнати от “Национална застрахователна компания”, която е на адреса на централата на НАП в София. Такава институция в България няма, а е лош превод от английски на Национален осигурителен институт, пише "Труд". Освен това във фалшивите мейли пише, че ще бъде изпратен чек за надвнесени осигуровки, каквато практика в България няма. Това са малка част от признаците, по които човек може да разбере, че става въпрос за измама.


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Меди попилява Моника в песен Меди попилява Моника в песен 17/10/2024, Четвъртък 15:20 4
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Представители на „БСП – Обединена левица“ се срещнаха с жители на бургаския комплекс "Меден рудник" Представители на „БСП – Обединена левица“ се срещнаха с жители на бургаския комплекс "Меден рудник" Засегнати бяха и въпроси, които касаят възможностите за подобряване на икономиката и бяха обсъдени конкретните мерки, които е необходимо да бъдат предприети за нейното развитие Връстници на прехода: Димитър Вълчев Връстници на прехода: Димитър Вълчев Димитър Вълчев е убеден, че пропуските в българската правосъдна система и недовършената съдебна реформа убиват хора – и в преносния, и в буквалния смисъл Христо Стоичков стана отново дядо, малкият ще носи неговото име Христо Стоичков стана отново дядо, малкият ще носи неговото име Това е второто внуче на Камата Защо не всички днес получиха съобщение от BG-Alert Защо не всички днес получиха съобщение от BG-Alert Днес се проведе национален тест на системата, но мнозина така и не разбраха Меди попилява Моника в песен Меди попилява Моника в песен Певецът посветил парче на раздялата им, призна самият той НАП: Точат банкови карти чрез фалшиви имейли за пенсионни вноски НАП: Точат банкови карти чрез фалшиви имейли за пенсионни вноски Прилага се документ, който заразява компютъра с вирус EVN оставя бургазлии от жк. "Зорница" и "Лазур" без ток по 2-3 часа, а те не знаят защо EVN оставя бургазлии от жк. "Зорница" и "Лазур" без ток по 2-3 часа, а те не знаят защо Вероятно има авария и работят по нея, но никой не ни предупреждава Красавица с амбиции в медицината е новата „Мис Сливен 2024“ Красавица с амбиции в медицината е новата „Мис Сливен 2024“ Публиката за пореден път препълни зала „Сливен“ и утвърди конкурса като уникален за своя град Доц. Кунчев предупреди за антибиотиците Доц. Кунчев предупреди за антибиотиците Самолечението е опасно Мъж наряза лицето на съседа си след скандал Мъж наряза лицето на съседа си след скандал Пострадалият е транспортиран и настанен за лечение в болница
Вижте кой ще оценява предложенията за литературните награди на Община Бургас 2024 Вижте кой ще оценява предложенията за литературните награди на Община Бургас 2024 Официалната церемония по връчване на Годишните литературни награди на Община Бургас за 2024 година ще се проведе на 3 декември Това шоу се оказа пълен провал, бТВ връща Ергенът Това шоу се оказа пълен провал, бТВ връща Ергенът Промяната ще бъде направена за следващата есен Историята на най-глупавия футболист в света Историята на най-глупавия футболист в света Можеше да играе в Манчестър Юнайтед, но помисли, че света свършва и се заточи в планината със семейството си Не знаете какво ще направи за Вас срещу 250 лева Не знаете какво ще направи за Вас срещу 250 лева Такава е цената й в онлифенс 18 години не е виждал дъщеря си 18 години не е виждал дъщеря си През 2022 година Александра разбира и една голяма тайна Яла е русенско варено с четка за зъби Яла е русенско варено с четка за зъби Тогава тя тежи едва 37 килограма при 166 сантиметра ръст 16 загинали при израелски удари в Южен Ливан и Сирия 16 загинали при израелски удари в Южен Ливан и Сирия Кмет е сред убитите Мъка за феновете на "One direction", Лиъм Пейн почина Мъка за феновете на "One direction", Лиъм Пейн почина  Вокалистът на популярната момчешка група падна от балкона на хотелската си стая  Огнен ад в палестинско училище в Газа Огнен ад в палестинско училище в Газа Обсипват бежанци с фосфорни боеприпаси Германски лидер дава ултиматум на Путин да спре войната в Украйна и плаши с ракети Русия Германски лидер дава ултиматум на Путин да спре войната в Украйна и плаши с ракети Русия Ако Мерц замени Шолц, Киев може да получи право да използва Taurus, но пък промяната в ядрената доктрина ще позволи на Москва да атакува Германия
Явор БОЖАНКОВ, депутат от ПП-ДБ Явор БОЖАНКОВ, депутат от ПП-ДБ Заплашваха, бутаха, правеха черни списъци - тези нещастни копейчици трябва да бъдат натикани в миша дупка Виц на деня Виц на деня - Господин Капитан, обядът няма да стигне за всички ни!
- Ще стигне, първо ще атакуваме... и тогава ще има за всички!
Виц на деня Виц на деня - Четох, че ако имам пъпка, значи човек мисли за мен! Ти ли, мило?
- Като ти гледам лицето, някъде има секта, която ти се прекланя...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена никога няма да вземе от един мъж повече отколкото той може да и даде. Но, останалото ще му го запише като дължимо!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори