×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Бъдещето на Илиан Илиев в националния отбор ще се реши в следващите два мача
  • Днес и утре президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Босна и Херцеговина
  • 4 858 кандидат-депутати влизат в битката за парламента
  • Си Цзинпин: Китай иска да е приятел на САЩ
  • Руските войски са напреднали южно от Суджа
  • МС: Скърбим за загубата на големия режисьор Николай Волев
  • Температурите започват да падат, усеща се есен
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не харесвате съседа, вижте как да го натопите


Не харесвате съседа, вижте как да го натопите
Снимката е илюстративна
16 Октомври 2024, Сряда, 08:30 ч.
Автор: Флагман.бг

В много градове и общини в България е задължително собствениците на кучета да регистрират своите любимци и да заплащат годишен данък

Притежанието на домашен любимец може да донесе радост и компания, но наред с това, изисква и отговорности, включително финансова грижа. В много градове и общини в България е задължително собствениците на кучета да регистрират своите любимци и да заплащат годишен данък.

В тази статия ще разгледаме какви са разходите, свързани с регистрацията на домашния любимец, и защо е важно да се спазват правилата, предаде bTV.

Размерът на данъка варира в зависимост от местоположението и може да е различен в отделните общини. В повечето случаи сумата за регистрация на домашен любимец (куче) е между 20 и 30 лева годишно.

Например:

В сайта на столична община пише, че годишната такса е 24 лева.

В сайта на община Пловдив открихме, че сумата е 30 лева годишно.

В община Варна данъкът за куче е 20 лева.

Важно е да се отбележи, че има различни облекчения и освобождавания от таксата. Например, собствениците на кастрирани кучета често са освободени от данък, като стимул за предотвратяване на безконтролното размножаване на животни.

В Столична община кастрирано куче не подлежи на данък, ако процедурата е документирана. Освен това, кучета, които са служебни (като полицейски или спасителни), както и тези на хора с увреждания, също обикновено не се облагат с данък.

Процедурата по регистрация на домашен любимец обикновено включва няколко стъпки:

Посещение при ветеринарен лекар

Важно е кучето да има поставен микрочип, който служи като средство за идентификация. Повечето ветеринарни лекари предлагат тази услуга, а цената за поставянето на микрочип варира около 20-40 лева.

След като кучето има микрочип, собственикът трябва да подаде заявление за регистрация в местната община. Необходимите документи обикновено включват:

  • Данни за собственика и животното.
  • Сертификат от ветеринар за поставен микрочип и извършени ваксинации (особено срещу бяс).

Заплащане на таксата

След подаване на заявлението, собствениците заплащат дължимата сума. Плащането може да се извърши на каса в общината или онлайн, ако тази опция е налична.

След успешна регистрация, на собственика се издава документ за платен данък, както и регистрационен номер или идентификационен знак за кучето.

Тежки глоби

Неспазването на изискването за регистрация може да доведе до глоби, които варират в зависимост от общината. 

В Столична община, например, глобата за нерегистрирано куче е около 200 лева. Освен това, при проверки на обществените места, общинските инспектори могат да наложат санкции на собственици, които не спазват правилата.

Защо е важно да регистрирате своя домашен любимец?

Регистрацията на домашен любимец не е просто административно задължение. Тя е част от по-широката система за контрол и управление на популацията на домашни и безстопанствени животни.

Чрез поставянето на микрочип и спазването на правилата, вие не само осигурявате по-голяма безопасност на своя любимец, но и допринасяте за хуманното отношение към животните като цяло.


В категории: Животът


3
Коментара
Снощи едва не умря
Снощи едва не умря 16/10/2024, Сряда 13:21 0
Флагман.БГ Съдът отмени уволнението на Морфов Съдът отмени уволнението на Морфов 16/10/2024, Сряда 12:35 1
Очаква ли ни такава зима
Очаква ли ни такава зима 16/10/2024, Сряда 12:00 0
Имате ли тази банкнота
Имате ли тази банкнота 16/10/2024, Сряда 11:41 3
3
Коментара по темата
3.
Флагман интриганти
16.10.2024 09:51:16
2
7
Подтиквате, хората да си топят съседите? Даже няма да прочета какви сте ги изсрали в тоя турлю гювеч
2.
2
16.10.2024 09:31:31
4
4
Това е славоукраинчето. Познава се по примитивния изказ и липса на лексика. Рапърче със сто думи в речника.
1.
Do 1
16.10.2024 09:17:53
2
9
Май ти си олигофрена, в момента отправяш заплаха към редакторите и могат да подадат сигнал.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Новият Биг Брадър удари дъното заради такива участници Новият Биг Брадър удари дъното заради такива участници Досега в риалитито влизаха основно ексцентрици, скандалджии и жени с леко поведение, а сега там се подвизава бръмчалка, която е по-скоро за затвора, отколкото за телевизията Нападат жестоко Рачков за шега с Халваджиян Нападат жестоко Рачков за шега с Халваджиян Широко ви е около врата с големите заплати, затова се лигавите, негодува последовател на актьора Имало договорка за цените на горивата по регионите Имало договорка за цените на горивата по регионите Това каза Димитър Хаджидимитров - председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Съдът отмени уволнението на Морфов Съдът отмени уволнението на Морфов Народният театър трябва да плати и две глоби Румен Радев: Творческият размах на Николай Волев личеше във всяка сцена и кадър Румен Радев: Творческият размах на Николай Волев личеше във всяка сцена и кадър Държавният глава изразява съболезнования на семейството и близките на видния режисьор и сценарист Тази българка се прави на лекар в Англия Тази българка се прави на лекар в Англия Измисля си дори работен псевдоним и се кръщава "Д-р Кристина" Имате ли тази банкнота Имате ли тази банкнота БНБ още ги приема Смъртта на великия режисьор Николай Волев не е инцидент, самоубил се е! Смъртта на великия режисьор Николай Волев не е инцидент, самоубил се е! Лекарите го предупредили, че му остават "не повече от 2 месеца живот" и му предстои "много тежка битка" Издирваната Биляна от София получила паник атака малко преди да изчезне Издирваната Биляна от София получила паник атака малко преди да изчезне Продължава търсенето ѝ Истинската причина за кончината на Кирил Маричков Истинската причина за кончината на Кирил Маричков Преди няколко месеца претърпял инцидент, бил със счупени ребра и не трябвало да пътува и се натоварва, но легендата не послушал лекарите
Най-сексапилният мъж на планетата стана клошар Най-сексапилният мъж на планетата стана клошар За близо час той събра едва 2 долара и малко храна Очаква ли ни такава зима Очаква ли ни такава зима Може да се очаква зимата на 2024-2025 г. да е по-студена и с повече валежи от зимата на 2023-2024 г., казват от НИМХ Истинското му име всъщност не е Хари Истинското му име всъщност не е Хари Оказва се, че е нещо като кралски прецедент Хари да се нарича така, вместо да му казват Хенри Голям проблем с тази компания Голям проблем с тази компания Вижте какъв е проблемът Направи голямо признание Направи голямо признание Благотворителната фондация на Меган и Хари – Archewell, заедно с още няколко организации обявиха партньорство точно в Международния ден на момичето, който е на 11 октомври Никой не знае дали ще доживее до 70 години Никой не знае дали ще доживее до 70 години Семейството на Брус Уилис се моли за него Почина голямо име от академичните среди Почина голямо име от академичните среди Напусна ни проф. Хранова Почина Михаела - жената, която обедини хиляди българи Почина Михаела - жената, която обедини хиляди българи Средствата, които й бяха нужни за животоспасяващо лечение в Турция, бяха събрани за отрицателно време, но са съжаление Михаела си отиде преждевременно Работодателите губят, ако не направят това Работодателите губят, ако не направят това Повече от половината (57%) от служителите заявяват, че е по-вероятно да "напуснат тихомълком“, ако имат ръководител, който ги кара да се чувстват недооценени, да ги контролира или да не им осигурява гъвкавост, за да работят от място, което най-добре отговаря на техните нужди Вижте как тази тв водеща стана за смях Вижте как тази тв водеща стана за смях Столът й се счупи в ефир
Явор БОЖАНКОВ, депутат от ПП-ДБ Явор БОЖАНКОВ, депутат от ПП-ДБ Заплашваха, бутаха, правеха черни списъци - тези нещастни копейчици трябва да бъдат натикани в миша дупка Виц на деня Виц на деня Докато една жена ядяла кифла, мъжът и спира такси.
- До Обеля може ли?
- Може, но без кифлата.
- Чули, не дават да се качваш.
Виц на деня Виц на деня - Скъпи като бях на пазар, един ми каза, че съм лека жена.
- Що ходиш там, дето те познават?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори