×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пилотска грешка е причината за катастрофата със самолета край "Граф Игнатиево"?


Пилотска грешка е причината за катастрофата със самолета край "Граф Игнатиево"?
Съпътстващите причини са нарушаване на мерките за безопасност, на реда за изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина, поясни полк. Петко Василев
15 Октомври 2024, Вторник, 10:12 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Поет е неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж, констатира комисията, назначена от министъра на отбраната 

Поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж е причина за трагедията на база "Граф Игнатиево" на 13 септември, при която загинаха двама пилоти. Това става ясно от доклада на комисията, назначена от министъра на отбраната. Той бе представен преди минути на брифинг от полковник Петко Василев - държавен експерт в отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в служба "Военна полиция".

„Като съпътстващи причини са определени нарушаване на мерките за безопасност, на реда за изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина при вземане на решение за извеждане на самолета от фигура във вертикалната равнина, тъй като в горната точка самолетът е бил управляем и е можел да бъде изведен по друг начин“, коментира той.

Комисията не откри данни, които да са допринесли за катастрофата в организационната дейност на мероприятието, заяви експертът. 

„Членовете на екипажа са преминали успешно годишно и полугодишно медицинско освидетелстване във ВМА, което е завършило със заключение годен за летателна мисия като пилот. За деня на полетите заключението при предполетния медицински преглед е, че психофизическото състояние на пилотите позволява изпълнението на задачите“, добави той.

Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин загинаха по време на тренировъчен полет с учебно-боен самолет L-39, част от авиошоу в авиобазата по повод 20 години от приемането на България в НАТО, припомня БНТ.

„Няма никакви оплаквания от страна на екипажа. Не са забелязани и промени в настроението, които да попречат за изпълнението на задачата“, изтъкна полк. Василев. 

Версията, че катастрофата е възникнала заради отказ на авиационната техника се отхвърля. „За да потвърди или отхвърли това, комисията формулира три основни хипотези – отказ на силовата установка, на управлението на самолета и на барометричния високомер. Комисията анализира характера на разрушенията и установи, че лопатките при първата степен на компресора липсват. Откъснати са в основата на закрепване към диска. Тези от следващите степени пък са деформирани, което води до заключението, че роторите са се въртели при среща със земната повърхност“, поясни експертът. 

„Деформацията на лопатките на компресора и характера на откъсването говори, че върху роторите е приложен голям въртящ момент, който се получава при работа на турбините на повишени режими на двигателя“, добави той.

Не са открити следи от изтичане на технически течности от самолета по време на полета. 

По данните от черната кутия двигателят е бил на максимален режим. 

„По втората хипотеза от видеоматериалите се вижда, че самолетът е управляем през цялото време. Не са регистрирани доклади от екипажа за проблеми с работата на авиационната техника. Според регистрираните параметри на полета поведението на самолета отговаря на действията с органите на управление“, подчерта полк. Василев. 

Комисията не констатира отклонения в параметрите на работата на авиационната техника и отхвърля тази версия като малко вероятна, подчерта той.

Според него трагедията е предизвикана заради започването на вертикалната фигура на полета при височина по-малко от предписаните 200 метра в мерките за безопасност. 

„Скоростта за влизане във вертикалната фигура е със 165 км/час по-малка от предписаната методична схема от 625 км/час. Пилотът е успял да го направи и е излязъл в горната точка със скорост 213 км/час. Постигната максимална височина обаче на вертикалната фигура не е достатъчна, за да осигури безопасното излизане на самолета в хоризонтален полет. Малката скорост предизвика тресене“, обясни той. 

Влизането във фаталната фигура с височина 68 метра и скорост 465 км/час не е позволила на екипажа да набере достатъчен запас от височина, което му да позволи да я завърши във вертикалната равнина. 

"Не можем да си позволим в мирно време да губим човешки животи", каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Той обаче обясни, че ще вземе кадрови решения, едва след като стане ясна цялата информация по случая.

"Бъдете сигурни, че онези, които не служат по правилата и не спазват устава и не могат да носят тежестта на службата, няма да продължават да заемат тези отговорни длъжности. След като стане ясна цялата информация, тогава ще се вземат кадрови решения. Аз слухови хипотези няма да коментирам. Като професионалист и генерал ще ви кажа, че ако в такива трагични събития, ако един командир, който връчва знамето от ковчега на загинал негов подчинен не чувства отговорност, връчвайки го на семейството, не само че не е за тази работа, но той няма дори човешко достойнство", каза Запрянов, цитиран от националната телевизия.

"За мен като министър на отбраната е изключително тежък този инцидент, човешките животи са най-ценни за Министерството на отбраната. Разследването на комисията е независимо от съдебното и досъдебното. Установяване на степента на нечия вина и отговорност не е предмет на разследването. Не можем да си позволим в мирно време да губим човешки животи. Още повече по време на война командирите всеки ден си задават този въпрос - защо губим човешки животи в битка", отбеляза военният министър.
 


В категории: Животът


12
Коментара по темата
12.
do 11
15.10.2024 13:00:03
0
3
И ти го доказа с лайняния си коментар бе,Ганьо залюхан.....Все ще се намери,някой простак българин ,като теб да обяснява,какво и що са българята,ма ти не се усещаш,че и ти си
същия помияр ,какъвто описваш ,всички които споменаваш...
И няма нужда да крещиш,щото още в началото разбрахме,че си мръсна булгаристанска мърша (по Петко Славейков) и русофилска подлога и ибрик на ватнишки задници....!!!

до фдг
11.
Фдг
15.10.2024 11:59:26
4
4
ПСИХО ПОРТРЕТ НА МАСОВИТЕ БЪЛГАРИ: РАЗБИРАТ ОТ ВСИЧКО! ГЕОПОЛИТИКА, ФУТБОЛ, МЕДИЦИНА ВИРУСОЛОГИЯ, КВАНТОВА ФИЗИКА, АСТРОНОМИЯ, ПСИХОЛОГИЯ И Т.Н! НЕ СЕ СЕЩАМ ЗА НЕЩО ОТ КОЕТО ТЮФЛЕЦИТЕ, МЪРЗЕЛИВЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ ДА НЕ РАЗБИРАТ! ОБИКНОВЕНО РАЗБИРАНЕТО ГО ПРАВЯТ ОТ ДИВАНА В ПАНЕЛКАТА, КОЯТО Е НАЙ ДОБРОТО ЖИЛИЩЕ НА СВЕТА И УБЕЖДАВАТ ЦЕЛИЯ СВЯТ В ТОВА! ПАНЕЛКАТА МОЖЕ ДА Е МИЗЕРНА, НО ИМАТ ТВ ЗА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ! КАРАТ АВТОМОБИЛ КОЙТО Е ПРЕМИУМ НА 15 ГОДИНИ, НО Е МНОГО ДОБРЕ ПОДДЪРЖАН И НА РЕАЛНИ КМ! ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО СА И ЛЕТЦИ, КОИТО СА ПИЛОТИРАЛИ КОНКОРД, ЗНАЯТ ФИГУРИТЕ ОТ ВИСШИЯ ПИЛОТАЖ И СА НА ТИ С КИНЕМАТИКА, ДИНАМИКА И РЕАКТИВНИ ДВИГАТЕЛИ! ЗНАЯТ КАКВО Е МАСА И ТЕГЛО, А С ТЕОРИЯ НА ОТНОСИТЕЛНОСТТА СА НА ТИ И СА БИЛО БЛИЗКИ С АЙНЩАЙН! ХОДИЛИ СА НА ЛУНАТА И СА СЕ УВЕРИЛИ ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ СА КАЦАЛИ ТАМ! БЪЛГАРИНЪТ Е НАЙ НАЙ ВЕЛИК СРЕД ВЕЛИКИТЕ! ТО ДРУГИ ВЕЛИКИ НЯМА!
10.
АААААААА
15.10.2024 11:32:54
1
4
И тези ги наградиха посмъртно за това, че строшиха няколко милиона държавни пари. Баси ма..
9.
Пфффффффф
15.10.2024 11:26:54
1
6
Аз като се изтрясках с колата, жена ми ли бе виновна до мен, че малко ми мрънкаше да карам бавно бе тъпуци ?!
8.
Истината
15.10.2024 11:19:12
2
7
Да се правят на велики пред НАТОвските им началници сърошиха самолет за милиони пак. Предните които се бутурдясаха така бяха същите говеда
7.
Така така
15.10.2024 11:16:15
0
6
От педераст пилот не става.
6.
Дааааа
15.10.2024 11:14:09
1
8
То беше очевидно и за слепите дори. Само най тъпите не видяха, че грешките са на пилота само. Едногънковите все другите им са виновни. Тъпунгери
5.
Заключение !
15.10.2024 11:11:19
6
9
НАТОвските пилоти са пълни некадърници ! Смешници, чупкаджии цоцащи държавни парички. Изпотрошиха малкото ни останали самолети които са на цяла България. Кой ще плаща това ?! Още на видеото се видя и дори от непрофесионалист, че НАТОвското говно от български произход свали самолета много ниско. Пращайте ги всички да пасат патки, поне да изхранват хората
4.
ЗапрянОФФ скрий се чантаджия!
15.10.2024 11:04:12
1
9
Чантаджията Запрянов нещо се вживява в американски генерал, цитирайки реда за "връчване" траурно САЩ знаме и медальони с номера пехотинец на роднините му. Бедни ми бедни пенсионер-чантаджия ЗапрянОФФ, скрий се и не скверни паметта на пилотите повече. Ти си срам и за БА и за НАТО.
3.
Пилот
15.10.2024 10:56:17
5
11
Айде пак пилотите виновни. Затова няма да има кандидати.
2.
ГРЕШКАТА
15.10.2024 10:49:04
7
14
Е изцяло на РВД-то,защото е виждал ,какво става на радара и не предупредил момчета веднага....
Същото се случи и с майор Терзиев,който загина над Шабла....
Та на фуражкаджиите ганьовци,все някой друг им е крив и те никога няма да признаят вината си....
1.
много ясно
15.10.2024 10:29:36
5
18
кой дърт и изкуфял военен ще каже че е виновен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Като по чудо: Спасиха 8-месечно бебе с пластмасова играчка, престояла 5 дни в гърлото му Като по чудо: Спасиха 8-месечно бебе с пластмасова играчка, престояла 5 дни в гърлото му Имало е опасност от фатален изход МОН се провали във втория ден на е-изпита по природни науки МОН се провали във втория ден на е-изпита по природни науки Е-системата е зациклила, а след 30 минути някои ученици са си тръгнали Обвиниха 14-годишния Любчо, убил майка си в Пловдив Обвиниха 14-годишния Любчо, убил майка си в Пловдив Във фаталната вечер момчето било в дома с жената, а бащата Краси отсъствал Пилотска грешка е причината за катастрофата със самолета край "Граф Игнатиево"? Пилотска грешка е причината за катастрофата със самолета край "Граф Игнатиево"? Поет е неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж, констатира комисията, назначена от министъра на отбраната  Антициклон сваля температурите, но проф. Рачев заговори за скучно време Антициклон сваля температурите, но проф. Рачев заговори за скучно време В неделя ще се появят палтенца от тип баклавички в София, а във Варна въпреки топлото море максималната температура в четвъртък ще е 13 градуса   Екшън с пиян рекордьор, блъсна полицейски микробус с чужда кола и се опита да избяга Екшън с пиян рекордьор, блъсна полицейски микробус с чужда кола и се опита да избяга  3,4 промила е отчел дрегерът Започва делото срещу Симона Радева Започва делото срещу Симона Радева Тя е обвинена в укриването на Георги Семерджиев Излизат резултатите от проверките след трагедията край „Граф Игнатиево” Излизат резултатите от проверките след трагедията край „Граф Игнатиево” При катастрофата загинаха двама високопоставени пилоти България се сбогува с Кирил Маричков България се сбогува с Кирил Маричков Поклонението пред тленните останки на фронтменът и основател на „Щурците“ ще се състои в храм „Света София” Пловдивчанка се жалва пред Флагман: Открих изгубения си папагал Чочо, но отказват да ми го върнат! Пловдивчанка се жалва пред Флагман: Открих изгубения си папагал Чочо, но отказват да ми го върнат! Цвета Еневска се свърза с редакцията ни да се оплаче от контакта ѝ с бургазлийка, у която се оказа любимецът й
Няма да повярвате как изглежда днес емблемата на "От местопрестъплението" Хорейшио Кейн Няма да повярвате как изглежда днес емблемата на "От местопрестъплението" Хорейшио Кейн Актьорът Дейдвид Карузо вече почти не прилича на героя си от 2002 г., който будеше страхопочитание сред всеки закоравял престъпник на екрана Милиарди потребители стават обект на хакерска атака в Gmail Милиарди потребители стават обект на хакерска атака в Gmail Изкуствен интелект изпраща мейли и гласови съобщения Бруно Кал: Русия може да атакува НАТО, но едва след 2030 година Бруно Кал: Русия може да атакува НАТО, но едва след 2030 година Тогава ще има военен потенциал, коментира ръководителя на германското разузнаване Пари за Везните, любов за Скорпиона, а Рибите да се доверят на интуицията си Пари за Везните, любов за Скорпиона, а Рибите да се доверят на интуицията си Хороскоп за деня – 15 октомври 2024, вторник  Мирът в Украйна не трябва да се бърка с капитулация, призова Борел Мирът в Украйна не трябва да се бърка с капитулация, призова Борел Има стратегическа логика за военна и политическа подкрепа на Украйна, за да може (руският президент Владимир) Путин да бъде накаран да пристъпи към преговори, смята Борел Нощен клуб предлага достъп за представители на 54 пола Нощен клуб предлага достъп за представители на 54 пола Биджендър, чудещ се джендър, неутрален, панджендер и тн.  Продадоха за близо 1,5 млн. долара железния трон от "Игри на тронове" Продадоха за близо 1,5 млн. долара железния трон от "Игри на тронове" Феновете на хитовата поредица наддаваха и за стотици други реквизити Защо не трябва да ги купуваме от пазара Защо не трябва да ги купуваме от пазара Знаете, че приготвянето на туршия си отнема време Как станах милиардер Как станах милиардер Разказ на писателя Божидар Чеков Лоша новина за всички шофьори Лоша новина за всички шофьори Горивата поскъпват
Боряна ДИМИТРОВА, социолог Боряна ДИМИТРОВА, социолог Царството на олигархията се гради върху отломките на безучастен народ Виц на деня Виц на деня - Какво е пернишко спа?
- Да те мият с маркуча в изтрезвителното.
Виц на деня Виц на деня Иванчо се прибира от училище:
- Мамо! Днес бях похвален от учителят!
- Браво моето момче! Какво ти каза?
- Каза, че всички са тъпаци, а аз съм най-големият!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Семеен ресторант - заведение, в което на всяка маса има скандал.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори