×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коя е най-добрата алтернатива на кафето за есента


Коя е най-добрата алтернатива на кафето за есента
Ключови думи: какао, здраве, ползи, кафе
12 Октомври 2024, Събота, 19:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Защо трябва да преминете към какаото

С модерната ледена матча и лате с тиквени подправки, които правят своя сезонен дебют през есента, какаото е до голяма степен пренебрегвано като една от най-мощните суперхрани и напитки. Това главно се дължи на факта, че шоколадът е индустриализиран и твърде популяризиран, превръщайки какаото (суровата, непреработена форма на шоколада) в сладък, млечен десерт, който засенчва естествените му ползи. Но те са толкова мощни, че е добре да говорим по-често за тях.

Какаото е най-богатата на хранителни вещества храна на планетата. Кафето или чаят не осигуряват същото количество. Но какво всъщност е какаото, какви са ползите и наистина ли си струва да замените кафето за него?

Същност на какаото

Какаото е плод от растението Theobroma cacao, което произхожда от тропическите гори на Амазонка. Това дърво произвежда шушулки, които съдържат 30-60 какаови зърна (или какаови семена), които се подлагат на обработка, за да станат шоколад. Произвежда се главно в тропическите региони, като най-добрите производители са в Западна Африка, Латинска Америка, Азия и Карибите. Въпреки че произходът му като храна може да бъде проследен до древна Мезоамерика, някои теории твърдят, че той идва от северните райони на Амазонка, като в крайна сметка си проправя път до Мексико чрез търговия.

Използването му като храна е регистрирано за първи път от мексиканската цивилизация на олмеките между 1200 г. пр. н. е. и 400 г. пр. н. е. Според Лукресия Перес Милан, уелнес директор в Nômade Tulum в Мексико, древните цивилизации са почитали какаото, консумирайки го церемониално и като суперхрана. „Какаото е основна част от мексиканската цивилизация, първоначално култивирано от олмеките, маите и нахуа“, казва тя.

Исторически погледнато, какаото е било ценено не само заради неговите енергизиращи свойства, но също така е било дълбоко вкоренено в ритуалите и ежедневието, символизирайки както божествената връзка, така и икономическото значение. На полуостров Юкатан то често е наричано „храната на боговете“ сред племената на маите, играейки централна роля в местната традиция. Често описвано и като „напитката на любовта“, какаото е пълно с хранителни вещества, които са полезни за тялото и цялостното благосъстояние. Докато повечето хора свързват шоколада със сладките, кремообразни сладкиши, появили се в Европа (където какаото се смесва със захар и мляко и по-късно се преработва в блокчета по време на Индустриалната революция), какаото в неговата сурова, чиста форма е различно изживяване. Има богат, горчив и землист вкус. Предлага се под формата на паста, прах или блокче, какаото може да се добавя към напитки и храни за допълнителен вкус и ползи за здравето, пише tialoto.bg.

Ползи от какаото

Може да подобри настроението ви

Какаото съдържа теобромин, естествено съединение, което насърчава освобождаването на ендорфини, серотонин и допамин, създавайки ефект на повдигане на настроението. Въпреки че то съдържа малко кофеин, високите нива на магнезий имат успокояващ ефект върху тялото. За разлика от кафето или чая, които могат да доведат до нервност или енергийни сривове, какаото предлага по-нежно, по-продължително повишаване на енергията без нежелани странични ефекти.

Богато на хранителни вещества и антиоксиданти

Тъй като е един от най-високите естествени източници на магнезий и е пълно с калций, цинк, мед и селен, какаото се счита за най-добрата суперхрана. Освен това е пълно с антиоксиданти – по-специално флавоноиди и катехини – с което може да помогне в борбата с оксидативния стрес. Това е дисбаланс на свободните радикали и антиоксидантите в тялото, който уврежда клетките. Тези антиоксиданти поддържат всичко – от здравето на сърцето и кожата до имунната система. Проучване в Oxidative Medicine and Cellular Longevity предполага, че антиоксидантите в какаото могат да подобрят нивата на кръвното налягане и кръвообращението и да намалят възпалението.

Може да повлияе на емоционалното благополучие и духовното израстване

Освен физическите му ползи, които са подкрепени от съвременни западни изследвания, какаото се използва от хиляди години в различни части на света и за емоционални и духовни ползи. Най-често се използва традиционно като средство за отваряне на сърцето в церемонии, за да се улесни по-дълбока връзка със себе си и другите. Въпреки че има много възможни източници и традиции, откъдето може да идва тази връзка между какаото и сърцето, се смята, че то отваря сърдечната чакра (или енергиен център), според аюрведа.

И добри новини за феновете на манифестациите – какаото е чудесен съюзник за постигане на целите и подготовката за всяко предизвикателно преживяване, като труден разговор, интервю за работа или първа среща. Когато се комбинира с медитация, приготвянето на какао сутрин може да бъде обогатяваща практика за внимание. Този ритуал помага за фокусиране и задаване на положителни намерения за предстоящия ден, предлагайки яснота и по-дълбоко усещане за връзка със себе си.

Какво представляват какаовите церемонии

Употребата на какао в „церемониални“ дози (по-чисти и по-мощни количества) за духовни или емоционални ползи придоби западна популярност. По време на какаова церемония какаото се консумира като напитка, приготвена от фасилитатора. Какаото се разтопява на котлона с вода и понякога се смесва с подправки или билкови добавки, които имат допълнителни лечебни свойства. След това на всеки участник се сервира чаша приготвено церемониално какао в медитативна обстановка, често придружена от музика, пеене или водена медитация.

Какаовата церемония се смята за свещен ритуал, вкоренен в древните традиции, където какаото се използва като растително лекарство за отваряне на сърцето и осъществяване на дълбока връзка със себе си. Ритуалът е предназначен да помогне за освобождаване на емоционални блокажи, да се свърже с вътрешното ви Аз и да култивира любов към себе си и състрадание. Усещането, което следва какаовата церемония, е усещане за лекота и блаженство, сякаш наистина сте намерили вътрешен мир. Допълнителни ползи от церемонията с какао включват намаляване на стреса, практикуване на внимателност и насърчаване на чувството за общност и връзка.

Тази вълшебна напитка, ценена от древните цивилизации, може би е ключът към преоткриването на баланса в съвременния живот. И нямате нужда от официална, сложна настройка, за да изпитате предимствата на какаовата церемония. Ритуалът може да се адаптира и за по-лично, интимно преживяване в по-малък мащаб. Това може да бъде проста практика, която правите със себе си всяка сутрин. Може да бъде толкова лесно, колкото да си приготвите чаша какао и да си намислите намерение или да си пожелаете нещо, след което да продължите с деня си.

Какво да търсите, когато купувате какао

Когато купувате какао, внимавайте да не го объркате с какао на прах, закупено от магазина, което обикновено се използва за приготвяне на горещ шоколад. То често се обработва с химически разтвор, за да се намали неговата киселинност и горчивина, и обикновено съдържа добавени захари с много по-ниски нива на антиоксиданти. Истинското какао, от друга страна, е минимално обработено, запазвайки хранителните си вещества.

Когато купувате какао – независимо дали е на прах или под формата на блокче – стремете се към такова, което е поне 60-80% чисто, за предпочитане с един произход и без соев лецитин, за да осигурите по-чисто и по-автентично преживяване. Важно е да вземете предвид източника на вашия продукт поради причини, свързани с прозрачността и вкуса. Какаото, продавано в разсадници или магазини на едро, може да е от производители, които използват агрохимикали, или от кооперации, които не подкрепят адекватно справедливи производители. Когато купувате какао, проверете етикета за неговия произход и съставки.

Как да си направите какаова напитка у дома

За да приготвите какао у дома, просто разтворете какаова паста, блокче или прах в гореща вода. Можете също така да експериментирате с подправки, включително добавяне на билки като розмарин, канела или дори нотка чили, ако се чувствате приключенски настроени. Можете да го превърнете в напитка лате като добавите разпенено мляко по избор, а ако не харесвате горчивия вкус, опитайте да добавите суров мед или кленов сироп. Няма определени правила за това как да се насладите на вашето какао – просто го направете с наслада.

Какаото се приготвя традиционно и се консумира сутрин за спокоен старт на деня, но също така може да осигури подхранващ и успокояващ начин за релаксация следобед или вечер. Въпреки че обикновено се смята за безопасно да се консумира всеки ден, е известно, че има ползи за здравето, когато се консумира умерено. Прекомерната консумация на какао може да има подобни ефекти като високата консумация на кафе, включително чувство на безпокойство, тревожност или стомашно-чревни странични ефекти.

Други начини да се насладите на какаото

Въпреки че можете да се насладите на какао под формата на бонбони или пасти за мазане, то може да се превърне и в богата, ароматна съставка в готвенето. В Мексико например то се използва в традиционни ястия като моле, тамалес, позол, теджате и таскалат. Можете също да добавите какао към сладкиши, смутита, купички за закуска и десерти. Други начини за включване на какао включват приготвяне на здравословен горещ шоколад с бадемово или кокосово мляко, подсладен на вкус, или добавяне на какао към сутрешната ви овесена каша. Какаовите зърна могат да подобрят киселото мляко, салатите или енергийните топчета за питателна закуска.

 


В категории: Здраве


Коментари
Уникaлeн cлaдкиш c гpoздe
Уникaлeн cлaдкиш c гpoздe 12/10/2024, Събота 21:00 0
Флагман.БГ Признанието й го остави без думи Признанието й го остави без думи 12/10/2024, Събота 17:20 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уникaлeн cлaдкиш c гpoздe Уникaлeн cлaдкиш c гpoздe "Еceнтa e любимa книгa пoд тoплo oдeялнo нa дивaнa и пapчe дoмaшeн cлaдкиш" 7 употреби на бебешкото олио 7 употреби на бебешкото олио Помага по време на бръснене   Имотния пазар: Колко е добре да се инвестира у нас в недвижими имоти? Имотния пазар: Колко е добре да се инвестира у нас в недвижими имоти? Ето къде се нареждаме в Европа по възвръщаемост на парите, вложени в жилища Обвиниха го в плагиатство от Шаная Туейн (ВИДЕО) Обвиниха го в плагиатство от Шаная Туейн (ВИДЕО) Видеото към новата песен на Азис предизвика сериозни критики Признанието й го остави без думи Признанието й го остави без думи Десислава Минкова е от Русе и е частната детективка, която има сестра близначка Днес е последният срок за заявленията за гласуване по настоящ адрес Днес е последният срок за заявленията за гласуване по настоящ адрес Избирателите с увреждания могат да подадат искане за вот с подвижна избирателна кутия Шок: Всеки трети го чака мозъчно заболяване у нас Шок: Всеки трети го чака мозъчно заболяване у нас Мозъчният инсулт е един от най-често срещаните заболявания, от които страда българина 200 лв. глоба, ако паркираш при такситата 200 лв. глоба, ако паркираш при такситата Жълтите коли продължават да напират за WC на всяка стоянка Бившата му жена едва свързва двата края! Ето къде е принудена да работи Бившата му жена едва свързва двата края! Ето къде е принудена да работи Лили работи при нечовешки условия и се бори с живота Убиват овце в българско село заради шарка Убиват овце в българско село заради шарка Хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни дребни преживни животни в обекта предвижда мерките за борба със заразата
Студентка си поръча ботушки от Shein, получи нещо гнусно Студентка си поръча ботушки от Shein, получи нещо гнусно Помислих, че е играчка, а после се раздвижи, споделя втрещената клиентка Има страх от шофиране, защото кола сгазила сестра ѝ Има страх от шофиране, защото кола сгазила сестра ѝ Пенелопе Крус разказа страшна история, която е променила живота й  Имате ли такава монета от 2 евро в портфейла си? Ще ви дадат 1700 евро за нея Имате ли такава монета от 2 евро в портфейла си? Ще ви дадат 1700 евро за нея Нейният дизайн, който символизира растеж, живот и приемственост, е рамкиран от шестоъгълник, представляващ Франция, придружен от буквите „RF“ за Френската република Роднина на Шакира загина в боевете в Курска област Роднина на Шакира загина в боевете в Курска област 31-годишният Рафаел Мебарак Риполи е служил в едно от подразделенията на украинските въоръжени сили Навални прогнозирал съдбата си в мемоарите си Навални прогнозирал съдбата си в мемоарите си Предстои те да бъдат публикувани посмъртно Байдън даде на Тръмп президентска охрана Байдън даде на Тръмп президентска охрана Причината за засилените мерки за сигурност е опасността от покушение Жертвите на урагана "Милтън" станаха 17 Жертвите на урагана "Милтън" станаха 17 Според първоначални оценки щетите възлизат на около 50 милиарда долара Мъж уби 16-годишна българка във Виена Мъж уби 16-годишна българка във Виена Предполага се, че тя е работила като момиче на повикване Атанас Илков: Всеки един сигнал за купуване на гласове се проверява, без значение кой е адресат Атанас Илков: Всеки един сигнал за купуване на гласове се проверява, без значение кой е адресат Списъкът с имена на купувачи на гласове разпределен към областните дирекции и се извършват проверки Не си купувайте зехтин от Турция, установиха неразрешена боя в него Не си купувайте зехтин от Турция, установиха неразрешена боя в него Огласява се списък на продукти с нередности в съдържанието
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Рядко глупави сме Виц на деня Виц на деня Между съседи:
- Жоре жената ме е напуснала та идвай да се напием!
От балкона се чува:
- Не съм те напуснала, глупак такъв, на терасата съм и простирам дрехите!
Виц на деня Виц на деня Между ергени:
- Каква жена би искал да имаш?
- Като луната...
- Красива и спокойна като луната?
- Не да идва през нощта и изчезва на сутринта...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Семеен ресторант - заведение в което на всяка маса има скандал.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори