×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Изплащат 200 млн. лева по "украинската помощ"
  • Судан обвини Египет за удари по въздуха в страната, Кайро отрече
  • Четирима ранени при тежка катастрофа на Подбалканския път
  • Най-малко две са жертвите на урагана "Милтън" във Флорида, унищожени са 122 къщи
  • Румен Радев заминава за Полша
  • ВСС заседава за последно по номинациите за главен прокурор
  • Софийският апелативен съд решава дали да остави Джейхан Ибрямов окончателно в ареста
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Голяма промяна за ваксинацията на децата и приемът им в детските градини


Голяма промяна за ваксинацията на децата и приемът им в детските градини
Снимката е илюстративна
10 Октомври 2024, Четвъртък, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

С промените ще отпадне медицинската бележка, че детето не е било в контакт със заразно болен в последните три дни

МЗ предлага промени в здравните правила за приема на деца в детските градини, които са свързани с ограничаване на разпространението на заразни болести сред тях. Част от новостите ще облекчат значително родителите, но пък друга част са допълнителни допълнителни изисквания. Новите текстове са в проект за промени в наредбата за здравните изисквания към детските градини.

С промените ще отпадне медицинската бележка, че детето не е било в контакт със заразно болен в последните три дни, която сега се иска при постъпването му в градината и която доста тормози родителите и личните лекари, тъй като налага допълнително разкарване, чакане по кабинети и разнасяне на бележки.

След като медицинските специалисти в здравните кабинети на градините получат достъп до здравните досиета на децата, те ще получават служебно информацията, която сега се изисква при записване на хартия - данни за алергии и хронични заболявания; еднократен отрицателен резултат от изследвания за чревни бактерии и паразити; поставени ваксини или при липсата на такива - медицински основания за пропускането им. През системата обаче тези сведения ще се ползват от 1 септември 2025 г., а на този етап ще отпадне само медицинската бележка.

С нови текстове МЗ по-ясно формулира и изискване само деца с поставени задължителни ваксини да се приемат в детските градини. И сега има подобни текстове, но не е трудно да се заобиколят с бележка за противопоказания и др. Освен това, през 2019 г. имаше съдебно решение, че неваксинирано дете има право да посещава детска градина. Сега директно се записва, че децата, които посещават детска градина са с приложени за възрастта задължителни имунизации и реимунизации, а при наличие на противопоказания, следва да се покажат всички допустими имунизации.

Още нещо, което отдавна е практика, става официално изискване. В детските градини ще се извършва ежедневна проверка за наличие на симптоми на заразно заболяване при приема на децата. При наличие на дете със симптом/и на заразно заболяване, то няма да се допуска в детската градина. По изключение ще се допуска прием на дете с клинични симптоми, за което в електронния му здравен запис в НЗИС е налична информация за липса на заразно заболяване, създадена въз основа на медицински преглед от общопрактикуващия лекар или друг лекар.

В промените има и една, която засяга пространството в детската градина. Сега изискванията не правят разлика между целодневно и полудневно заведение, като на всяко дете трябва да има най-малко 4 кв.м и минимум 80 кв.м физкултурно-музикален салон. Занапред за полудневните детски градини ще се допусне наполовина по-малко пространство - 2 кв.м на дете. Допълва се и че в спалнята леглата трябва да са индивидуални.

Целта на промените е да се намали разпространението на заразни заболявания в детските колективи, обясняват в мотивите от МЗ.


В категории: Здраве


2
Коментара
Тези ГМО продукти ни убиват
Тези ГМО продукти ни убиват 10/10/2024, Четвъртък 16:00 0
Глоби за тази мръсотия
Глоби за тази мръсотия 10/10/2024, Четвъртък 14:21 0
Флагман.БГ Сложи край на кариерата си Сложи край на кариерата си 10/10/2024, Четвъртък 13:29 0
2
Коментара по темата
2.
БРАВО!
10.10.2024 14:37:00
2
2
Даже сте закъснели с нововъведенията!
НО!!! Категорично и безкомпромисно сито, и за действащия персонал в ДГ!
Има някои мед. сестри, които не са съвестни във филтъра, правят ф@сони, когато ги викат по сигнал за дете в групите и за капак- сеят инtриги по адрес на педагозите. А, това защо минава години, може да обясни съответното ръководство.
1.
XX
10.10.2024 14:31:19
1
3
Peдакцията, направете един курс на редакторите си по използването а пълен и непълен член в българския език! Heграмотността им дразни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ако смятате, че гласуването не е за вас, поговорете си с този човек на пл. „Тройката”. Може да размислите (ВИДЕО) Ако смятате, че гласуването не е за вас, поговорете си с този човек на пл. „Тройката”. Може да размислите (ВИДЕО) Има ли шанс 51-ото Народно събрание да донесе на България редовно правителство - вижте какво мисли Димитър Найденов - втори в листата на ПП-ДБ за 2-ри МИР-Бургас Скандал! Поискаха оставката на енергийния министър на РСМ заради българското ѝ гражданство Скандал! Поискаха оставката на енергийния министър на РСМ заради българското ѝ гражданство Искането е отправено от опозицията от СДСМ Кога ще е прожекцията на филма на Гунди в Бургас Кога ще е прожекцията на филма на Гунди в Бургас Димитър Маринов идва в Бургас, за да представи лентата  Глоби за тази мръсотия Глоби за тази мръсотия РИОСВ Перник санкционира Общината Севим Али и работещите депутати от ДПС, които защитават интересите на своите избиратели Севим Али и работещите депутати от ДПС, които защитават интересите на своите избиратели Зададоха множество питания, защитаваха ги, отстояваха каузите им и последователно работеха за разрешаването на неотложните проблеми Цъфнаха люляците. Какво означава това? Цъфнаха люляците. Какво означава това? Според народните вярвания това е предвестник на студена и снежна зима Почина бивш депутат от ДПС Почина бивш депутат от ДПС Погребението му ще бъде днес от 13:00 часа в Дулово Група Молец се разпада Група Молец се разпада Феновете реват ДППИ започва реконструкцията на стария вълнолом в Бургас ДППИ започва реконструкцията на стария вълнолом в Бургас Предвидено е увеличаване на височината на вълнолома и обновяване на конструктивните му елементи Ако на децата им говорим за Супермен, ще ги накараме ли да полетят през прозореца, пита Азис Ако на децата им говорим за Супермен, ще ги накараме ли да полетят през прозореца, пита Азис Той говори за хомосексуалността си
Тези ГМО продукти ни убиват Тези ГМО продукти ни убиват Някои от най-вредните ГМО продукти за здравето на хората включват генетично модифицирани царевици, соя и пшеница Важна новина за всички десетокласници Важна новина за всички десетокласници Започва обучевие по професия Приложен програмист Мигранти се оплакват, че са изтезавани в гръцки арести Мигранти се оплакват, че са изтезавани в гръцки арести ООН разследва Това са най-опасните пътища в България Това са най-опасните пътища в България Статистиката показва, че най-рискови са участъци в районите Русе, Ловеч, Монтана и Варна Голяма промяна за ваксинацията на децата и приемът им в детските градини Голяма промяна за ваксинацията на децата и приемът им в детските градини С промените ще отпадне медицинската бележка, че детето не е било в контакт със заразно болен в последните три дни Паркираш неправилно, пращат те на фронта в Украйна Паркираш неправилно, пращат те на фронта в Украйна Рамзан Кадиров дисциплинира нарушителите  Сложи край на кариерата си Сложи край на кариерата си Това обяви легендарният испанец с трогателно видео в профилите си в социалните мрежи Счупиха рейтинга Счупиха рейтинга Култовият риалити формат събира и близо 4 пъти повече зрители в активна възраст, спрямо втората телевизия в класацията Колко пари взе, за да разкрие тайните си в ефира на бТВ Колко пари взе, за да разкрие тайните си в ефира на бТВ Проговори срещу 10 хил. лева Тези храни ще ви направят полов атлет Тези храни ще ви направят полов атлет фродизиаците стимулират либидото, облекчават възбудата и повишават сексуалната енергия
Велислав МИНЕКОВ, бивш министър: Велислав МИНЕКОВ, бивш министър: Нещастието на театрите се нарича делегиран бюджет Виц на деня Виц на деня - Какви са бъдещите ти планове?
- Ше обедвам.
- И'ам предвид по-дългосрочните!?
- Епа сигурно и ше вечерям!
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, обичам те! За теб бих отишъл и в ада!
- Ето, искаш да отидеш там, където е пълно с прелюбодейки
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На Адам никога не му се е налагало да слуша от Ева разкази за всички мъже, за които е можела да се омъжи.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори