×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Ден на траур в памет на жертвите на наводненията в Босна и Херцеговина
  • Израел е ликвидирал още един високопоставен командир на „Хизбула“
  • Дронове атакуват Одеса откъм Черно море, съобщават местните канали в "Телеграм"
  • Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец август 2024 г. е 1642,10 лв.
  • Унгария иска да се оттегли от правилата на ЕС за предоставяне на убежище
  • Руските сили достигнаха покрайнините на Торецк в Източна Украйна
  • Днес, 8 октомври, БПЦ почита преп. Пелагия и Св. прпмчк Игнатий Старозагорски, имен ден празнува Пелагия
  • Хороскоп за днес за всички зодии
  • Удари ни мощна магнитна буря
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На пазара "Краснодар" личи, че е октомври! Ври от прясна риба и продукти за туршия!


На пазара "Краснодар" личи, че е октомври! Ври от прясна риба и продукти за туршия!
Но киселото зеле и царската туршия, които са традиционното зимно мезе за ракията, ще ни излязат доста солени, за разлика от прясната черноморска риба
08 Октомври 2024, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Предлагаме и две изпитани рецепти за маринована рибка за зимните дни

Става все по-скъпо да приготвим зимнината вкъщи, отколкото да си купим готова туршия от магазина. Още в началото на сезона на най-посещавания пазар в Бургас – „Краснодар“ хубавите зеленчуци държат доста високи цени. В големите вериги и борсите със сигурност можем да намерим зеленчуците и по-евтино, но е хубаво да си припомним, че и електроенергията за печените чушки в лютеницата и варенето на бурканите след това също влиза в сметката накрая. Хитрото решение е да ползваме аспирин, но това не може да стане при всеки вид зимнина.

Хубавото бяло зеле кьосе на пазара в Бургас държи цена между 1,60 и 2 лв. за килограм. Според опитните домакини, познаващи тънкостите на приготвянето на кисело зеле, в един бидон от 50 литра събираме около 25 кг. от зеленчука, към него добавяме саламурата, приготвена от морска сол – на 10 литра вода 400 грама, слагаме кочан царевица, дюля и хрян, а за да променим цвета – можем да добавим и една малка глава червено цвекло. Средно за такъв бидон с кисело зеле ще ни трябват 50-60 лева, а най-доброто време да го приготвим е между 15 октомври и 15 ноември. Така за Коледа ще имаме вече втасали листа за вкусните сармички на трапезата.

Ако решим да правим царска туршия у дома обаче, трябва по-сериозно да развържем кесията. За да изпълним традиционната рецепта, ще ни трябват 3 кг. камби – 4,50 лв. за кг. в зависимост от големината, 3 кг. карфиол от 4 лв. за кг., 1,5 кг.  моркови по 2 лв. за кг., 2 големи глави чесън, 30 броя аспирин, целина - 1 връзка, черен пипер - на зърна, захар - 30 с.л., сол - 30 с.л., оцет - 60 с.л., вода. Така и тук влагаме около 60 лв. за продуктите и имаме зимна салата към ракията.

Докато туршията ни излиза почти златна, прясната черноморска риба на „Краснодар“ е сравнително евтина. От сергиите на пазара можем да си купим по-дребен чернокоп от 7 лв. за килограм – подходящ за мариноване и пържене и за 15-20 лева по-едър, който можем да печем във фурната или на скарата и да си оближем пръстите. Паламудът върви твърдо по 10 лева за килограм. В момента на пазара има и зарган между 14 и 18 лв., както и лефер, който е деликатесна риба и държи цена от 35 лв. за килограм. На „Краснодар“ ще намерите още сафрид, змарид, попчета, хамсия, скариди, раци и още вкусотии.

Ето и изпробвана рецепта за мариноване на паламуд:

Изчиствате, измивате и нарязвате на шайби, посипвате ги с едра, морска сол, престоява 8 часа, след което изплаквате от солта, подсушавате и всяко парче само потопявате в ябълков оцет, между шайбите слагате черен пипер и дафинов лист и поливате с препържено студено олио. Оставяте за 5-6 дни в хладилника.

По този начин се получава невероятно вкусна риба – нито много солена, нито много кисела.

Поднасяте с препечени филийки и напитка по желание, единственият недостатък е, че трябва да се внимава с количествата.

Предлагаме ви и стара рибарска рецепта за маринован чернокоп или сафрид:

Почиствате рибките от вътрешностите, главите също се премахват. Прави се саламура с едра сол, която се разтваря във вода. Пуска се сурово яйце и се следи да изплува на повърхността.

Чернокопът се залива със саламурата и се оставя на хладно за 24 часа. Притиска се с чиния, за да е сигурно, че рибата е покрита със саламура.Много е важно след престоя в саламурата, чернокопът да се отцеди.

В тенджера се смесват с ябълков оцет и вода в съотношение 1:1. Добавят се 3-4 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, зърната черен пипер –  и се слага на котлона. В момента, в който сместа заври, се дърпа от котлона, слага се капак  и се оставя да изстине напълно.

След изстиване се залива рибата, притиска се с чиния и престоява 12 часа. Изважда се и се оставя да се отцеди в гевгир за 4-5 часа.

Олиото се загрява на котлона и в него се запържва кубче хляб. Оставя се да изстине напълно. Рибата се подрежда в буркани и се залива с олиото. Между рибата се слагат дафинови листа, бахар – по 1-2 зърна, зърна черен пипер. Важно е отделните рибки да са покрити с олио.

Бурканите се прибират в хладилник. Рибата трябва да узрее за 4-5 дни. В хладилник издържа около 2 месеца.

Ето и най-бързата и хрупкава туршия, която да спретнете през октомври:

Ето какви продукти са ви нужни за туршията:

  • карфиол - 2 глави
  • моркови - 5 бр.
  • целина - 1 глава
  • морска сол - 180 г
  • оцет - 30 г
  • захар - 30 г
  • вода - 3.500 л

Начин на приготвяне на зимнината:

Най-напред се заемете с направата на маринатата. Имайте предвид, че тя трябва да се кипне, а след това да се остави да изстине.

Зеленчуците се почистват, нарязват и подреждат в буркани. Заливат се с охладената марината.

10 дни по-късно лесната туршия може да заеме мястото си на трапезата. Тя ще е хрупкава и невероятно вкусна. Може да я похапвате като разядка, салата или да я включите в някое от любимите си блюда.

Имайте предвид, че след време маринатата ще потъмнее, но това не е никакъв проблем. Разклащайте туршията редовно през първите няколко дни, за да се овкуси равномерно.

Тази рецепта трябва да я знае всяка домакиня!


В категории: Бургас


Почина българска рок легенда
Почина българска рок легенда 08/10/2024, Вторник 18:26 2
7
Коментара по темата
7.
Бургазлията
08.10.2024 22:12:23
0
3
Паламуда е внос от Турция. Защо никой не държи сметка на търговците,че пишат България. Защо никой не разследва Добри Егеото за дъмпинг? Докога ще ни правят на глупаци шепа дребни тарикати?
6.
Най мизерния и скъп пазар
08.10.2024 21:40:47
1
3
закривай.... тез прекопвачи ще ни довършат. Пп добре го сравнете със земята и направете паркинг с модерен пазар
5.
Пю
08.10.2024 21:10:31
0
5
Отнася се за статията за Айтос, защото са заключени коментарите.Страхотна Пеевска медия сте,ама нормално статии от Блиц при вас,ваши статии в БЛИЦ,а Блиц знаем на кой е.Възхвлявате герберски кметове,Пеевски подлоги.И за Айтос ,кога околовръстно ,още колко хора трябва да умрат там.Сега ще изтриете всичко,да живее свободата на словото.
4.
Мда
08.10.2024 21:09:36
1
5
Абе, оная дебела Донка, още ли е шеф на пазарите!? То за това куцо кьораво и сакато без никоква хигиена държи сергия там.
3.
Краснодар
08.10.2024 20:49:27
0
14
На тоя пазар трябва да има денонощно наблюдение от данъчните и яки глоби за неиздаване на касови бележки. А пенсионерите да имат право да пазарят само и единствено с банкова карта, защото дъртите кучета са длъжни с всяка своя покупка да си плащат данъците, понеже пазарувайки без касова бележка , данък от продавача не влиза в хазната , а после дъртаците чакат пенсия!!! От къде ще дойде ?! В Бургас е пълно с оядени пенсионери от Нефтозавода, които може и да си позволяват калканче за 40 кинта, но обикновеното бачкаторче за 1500 лв надали.
2.
Пак каруцата пред коня
08.10.2024 20:16:10
2
5
А не може ли парите от хазарт да не ходят за надутите гайди, а за децата-обувки, дрехи, храна, учебни помагала и т.н.Кой ще ви изработва парите да пенсии?
1.
Аз
08.10.2024 20:08:35
6
4
...днес минах оттам , така е да!
... ама пенсионерите с минималната пенсия, колко биха си позволили?!?
...по мое мнение...
... изключително добре ще е да има данък около 50 процента (или 75 процента) върху чистата печалба на всички наземни казина, всякакви бетове и онлайн сайтове за залози в България...
...И ...
... забележете къде да отиват средствата: -именно за най-уязвимите социални групи :
-пенсионери с минимални пенсии( включително с ТЕЛК) ; така минимална
пенсия ще има за всеки поне 1500 лева;
- социални плащания ;

Бъдете живи и здрави!

П.с.
Каквото и да си пишем тука "глас в пустинята " .
Реално! Около 100 000 пенсионера, Наши бащи и майки няма да са сред живите до пролетта... :(
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
След смъртта на семейство Манакови, премазани на ул. "Крайезерна", сложиха "Ню Джърсита" на пътя След смъртта на семейство Манакови, премазани на ул. "Крайезерна", сложиха "Ню Джърсита" на пътя Бетонни прегради на осевата линия разделят двете платна Заради мигрантите: Швеция забранява бракове между братовчеди Заради мигрантите: Швеция забранява бракове между братовчеди Министърът на правосъдието Гюнар Стрьомер признава, че това е станало „масово явление“ На пазара "Краснодар" личи, че е октомври! Ври от прясна риба и продукти за туршия! На пазара "Краснодар" личи, че е октомври! Ври от прясна риба и продукти за туршия! Предлагаме и две изпитани рецепти за маринована рибка за зимните дни Мигрант нападна 14-годишно момиче в София и я преби в опит да я изнасили - все повече ще четете за това Мигрант нападна 14-годишно момиче в София и я преби в опит да я изнасили - все повече ще четете за това Нападенията над жени са ежедневие, придружени с подвиквания, облизвания и обидни думи - това, за което мнозина предупреждаваха преди години, днес вече е факт Започва ремонтът на бургаската ул. „Оборище”, предвидени са близо 3 млн.лв. Започва ремонтът на бургаската ул. „Оборище”, предвидени са близо 3 млн.лв. Проектът е част от общата програма за рехабилитация на публични пространства, приета с Бюджета на Община Бургас за 2024 г. Отчитаме втория най-топъл септември в историята Отчитаме втория най-топъл септември в историята Глобалната температура е била 1.54 градуса над нивата от прединдустриалния период Исторически доказателства за вековната дружба между българина и алкохола Исторически доказателства за вековната дружба между българина и алкохола Пиянството е променяло необратимо лични съдби, дори хода на историята ни. Внимавайте какво, колко и с кого пиете! Пътят на Живко Табаков – от експерт в туризма до обединителна обществена фигура Пътят на Живко Табаков – от експерт в туризма до обединителна обществена фигура Табаков е привърженик на търсенето на общи решения за постигането на устойчив напредък като общество Обявиха колко е средният осигурителен доход за страната за август Обявиха колко е средният осигурителен доход за страната за август Данните обявиха от Националния осигурителен институт Има ли достатъчно ваксини по аптеките Има ли достатъчно ваксини по аптеките Все повече хора искат да се ваксинират
Почина българска рок легенда Почина българска рок легенда Ще го помним като неделима част от всичко което постигнахме о преживяхме заедно през годините Сватбеното проклятие на Георги Илиев Сватбеното проклятие на Георги Илиев Букетът обаче се счупва и се разпада в ръцете ѝ, което е поредният зловещ знак, който вещае нещастие за двойката. Не е на себе си от яд и болка Не е на себе си от яд и болка Наложи се да отмени турнето си в САЩ Тя е световноизвестна, има милиони, но я обвиниха в злоупотреби с пари за благотворителност Тя е световноизвестна, има милиони, но я обвиниха в злоупотреби с пари за благотворителност За деянията си звездата получи получи 5-годишна забрана да управлява организацията ѝ 48 години по-късно: Жена получи отговор за кандидатстване за работа 48 години по-късно: Жена получи отговор за кандидатстване за работа Оказало се, че писмото е било изгубено зад пощенско чекмедже през всички тези години Майка й почина Майка й почина Сиси Хюстън си отиде на 91 години Помага на ЦСКА за две бомби Помага на ЦСКА за две бомби Стенли вече работи по привличането на още едно известно име, оставило трайна следа на Острова Лъже, че има мъж Лъже, че има мъж Венета Райкова си прави реклама на новата книга Ето защо днес ви боли глава Ето защо днес ви боли глава Удари ни силна магнитна буря Смърт в семейството на Уитни Хюстън Смърт в семейството на Уитни Хюстън Почина майка й
Доналд Тръмп Доналд Тръмп Мигрантите внасят лоши гени в САЩ Виц на деня Виц на деня Ремонтират лудницата. Един пациент вика на майстора:
- Майсторе, държиш ли здраво четката?
- Държа я, държа я!
- Щото ще взема стълбата!
Виц на деня Виц на деня В болницата в Перник.
- Господине, Вие имате повече счупвания отколкото изгаряния!
- Е па, оти ме гасия с лопатите...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Редбул с боб - лоша комбинация! Едното дава крила, другото тяга!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори