×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Ден на траур в памет на жертвите на наводненията в Босна и Херцеговина
  • Израел е ликвидирал още един високопоставен командир на „Хизбула“
  • Дронове атакуват Одеса откъм Черно море, съобщават местните канали в "Телеграм"
  • Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец август 2024 г. е 1642,10 лв.
  • Унгария иска да се оттегли от правилата на ЕС за предоставяне на убежище
  • Руските сили достигнаха покрайнините на Торецк в Източна Украйна
  • Днес, 8 октомври, БПЦ почита преп. Пелагия и Св. прпмчк Игнатий Старозагорски, имен ден празнува Пелагия
  • Хороскоп за днес за всички зодии
  • Удари ни мощна магнитна буря
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Исторически доказателства за вековната дружба между българина и алкохола


Исторически доказателства за вековната дружба между българина и алкохола
Кан Крум е известен с тоста "Наздраве, дружина! С Никифоровата кратуна!", след като разбива ромейския император при Върбишкия проход. Той после изкоренява лозята, защото разбира опасността от алкохола
08 Октомври 2024, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Стефан МИНЧЕВ

Пиянството е променяло необратимо лични съдби, дори хода на историята ни. Внимавайте какво, колко и с кого пиете!

Откога пие българинът? Със сигурност от векове. Няма да е напълно вярно, но дори може да се каже, че го прави повече от две хилядолетия. Защото все пак и до днес живеем в земите на Дионис – бог на виното и веселието. Светът го познава най-вече като част от пантеона на древните гърци. Но истината е, че те са го откраднали едно към едно от траките. Траките пък не са се изпарили просто ей така, въпреки че последните им центрове на държавност са унищожени от римляните през първи век. По-късно те се претопяват сред придошлите на Балканите славяни и прабългари и всъщност според много учени представляват важна част от сплавта, наречена българска народност. Много от нас носят в себе си гени на траките, без дори да го подозират.

Но да се върнем на въпроса с доказателствата за изключително близките взаимоотношения между българина и алкохола. Ето какво открих в няколко официални исторически извора:

* „Свидас Лексикон” (9 век)

„Той (Крум) заповяда да се изкоренят всички лозя”, се казва в документа, като този акт би трябвало да се отнася към 805 - 810 година, тоест след разгрома на аварите, които казали на българския кан, че пиянството е една от причините за техния упадък.

* „Анонимен ватикански разказ” (9 век)

„Свидас Лексикон“ твърди, че Крум уж е изкоренил лозята и лошия порок. Но вижте какво пише в „Анонимен ватикански разказ”, който описва превземането на Плиска от византийския император Никифор и впоследствие голямото му поражение през 811 г.:

„И като влязъл в резиденцията на Крум, той (Никифор) преровил неговите съкровища и намерил твърде богата плячка. Като разтворил и неговите изби с вино, той раздавал на всички свои люде да пият до насита.”

Като се има предвид, че византийската армия е била от няколко десетки хиляди души и вино е имало за всички до насита, излиза, че Крум е разполагал с цяло море от алкохол в своите подземия. А дали пък именно опустошаването на ценните му запаси не е фрустрирало нашия легендарен владетел до степента да се отнесе толкова жестоко с византийския император и бедната му глава? Няма такива доказателства. Но според мен трябва да си наистина, ама наистина много ядосан на някого, за да превърнеш черепа му в чаша...

* Из „Хроника” на Регион, даваща информация за езическата реакция в България след приемането на християнството (края на 9 век):

„Между това неговият син (Расате), когото той (Борис) поставил за княз, почнал да върши грабежи, да прекарва времето си в пиянство, пиршества и разврат и с всички средства да възвръща новопокръстения народ към езическите обичаи.”

* Хроники на Лъв Дякон (10 век)

Византийският хронист Лъв Дякон описва практиките на пиене на българите. В свои текстове той описва пиршествата в българския двор, където виното е основна част от трапезата:

„Те седнаха на големи дървени маси и пиха вино, донесено в големи кани, като напълно забравиха за бедствията, които ги сполетяха.“

* Ибн Фадлан (10 век)

Известният арабски пътешественик и хронист Ибн Фадлан също споменава пиенето на алкохол сред българите. В своя разказ той описва посещението си при Волжките българи и тяхната употреба на алкохолни напитки, като споменава пиенето на медовина (ферментирала напитка от мед), която била широко разпространена сред различни славянски и тюркски племена:

„И те пият една напитка, приготвена от мед, която силно ги опиянява.“

* Писмо от патриарх Николай Мистик до цар Симеон (10 век)

В известното си писмо до българския цар Симеон Велики, патриарх Николай Мистик описва пируването на българите, като подчертава злоупотребата с вино и последиците от това:

„Не подобава за човека, който има власт и държи юздите на народа, да се отдава на пиянство и неразумно веселие.“

* Из „История” на Йоан Скилица, даваща сведения за въстанието на Петър Делян от 1040-1041 г.:

„Алусиан, като подготвил заговор с някои свои близки, приготвил ядене и поканил Делян на пир. Когато този се напил достатъчно, хванал го и го ослепил, без да разберат българите за станалото.”

* Из „История” на Георги Пахимер, в която се говори и за смъртта на цар Ивайло:

„Веднъж той (татарският хан Ногай) уредил пир и пиенето продължило дълго време. Когато били пияни и разсъдъкът ги напуснал, изведнъж Ногай скочил ... заповядал да хванат Лахана (Ивайло), както бил седнал, и да го посекат.”

* Из „Доклад” на турския военачалник Лала Шахин от 14 век:

„Вътре в крепостта (София) има многобройна кюфарска отбрана армия, войниците на която са едри, мустакати и на вид добре калени в боеве, само че са навикнали да употребяват вино и ракия – с една дума, хора веселяци.”

Фактите са си факти – нашенецът от време оно обича да си сръбва. За зла беда, както става ясно от написаното в цитираните исторически хроники, в някои случаи пиянството е променяло необратимо лични съдби, че дори и хода на историята. Така че не повтаряйте грешката на Петър Делян и Ивайло! Внимавайте какво, колко и с кого пиете!

 


В категории: Политика


Почина българска рок легенда
Почина българска рок легенда 08/10/2024, Вторник 18:26 2
11
Коментара по темата
11.
Бесове.бг
08.10.2024 20:28:37
0
1
Из хрониките на Теофан Флегмански Изповедник.
Откъси, които се отнасят до прабългарите:
„В тази година (513 – 514) Виталиан, завладявайки цяла Тракия, Скития и Мизия с помощта на множество хуни и българи, покорил Анхиало и Одесос.
Външни препратки...
10.
До ХХ
08.10.2024 20:02:36
0
1
Да,Aлександър Македонски е бил алкохолик. Също така с младото си лейтенантче Хефестион са си галили чурките. Направо не е за вярване колко съвпадения братчето ми !
9.
Селския
08.10.2024 19:49:11
0
1
Ееее...ми на...значи е вярно , че всички болести са от нередовно пиене , а както знаем от хрониките в древността сме били здрави хора !!!
8.
Екскурскзовод
08.10.2024 19:43:30
1
1
Отивайте в Курск, руснаците да ви шибат като военнопленниците :D

"Тут ебуть..."
7.
123
08.10.2024 19:34:04
0
3
Е, то Крум така е направил,ама за простолюдието. Самият той и свитата му са се наливали бая и са имали частни лозя. И защо въобще се дават за пример феодалните общества. Нали уж сме демократи и много над средновековието. Само си представете възмущаващия се жпеец или миньор, който риве за Крумово закони,ама ако трябва да му отрежат ръка за крадено от него гориво или взривове от мина, ще запее друга песен. Хич да не говорим, че традиция в цяла Западна Европа е монаси да правят бира, а в Източна вино. Така е било, така и ще бъде посвета. САЩ като имаха сух режим, до къде прокопсаха, просто се разви контрабандата, мафията се разви и спечели милиарди и накрая пак го отмениха. Древните римляни са казали Ин вино веритас.
6.
XX
08.10.2024 19:16:42
1
4
Toдор Живков е бил въздържател.
5.
XX
08.10.2024 19:08:35
1
3
Aлександър Македонски е бил алкохолик.
4.
Krum
08.10.2024 18:58:48
1
4
Това е по цял свят. Не е само в България се е пило. Флагман вие сте медията -враг на Бургас на България. Вие показвате какви не трябва да бъдем. Качулки,батки..... Взимайте си Катя и марш към Тополовград. За едното кликване да вЪ четът, и лай.. похапвате.
3.
хах
08.10.2024 18:38:44
0
6
Българинът????
Пиене откакто свят светува има навсякъде по планетата. Опиуми, гъби, трева и стотици производни.
"Откога пие японецът?" искам да прочета!!! "Англичани, французи и всички, за които се сетите.
2.
А за Крумовите закони
08.10.2024 18:15:48
2
4
нещо да кажете?
1.
Хей, ХХ
08.10.2024 18:12:12
1
5
оказва се че проблемът ти е с дълбоки корени, братчето ми !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Заради мигрантите: Швеция забранява бракове между братовчеди Заради мигрантите: Швеция забранява бракове между братовчеди Министърът на правосъдието Гюнар Стрьомер признава, че това е станало „масово явление“ На пазара "Краснодар" личи, че е октомври! Ври от прясна риба и продукти за туршия! На пазара "Краснодар" личи, че е октомври! Ври от прясна риба и продукти за туршия! Предлагаме и две изпитани рецепти за маринована рибка за зимните дни Мигрант нападна 14-годишно момиче в София и я преби в опит да я изнасили - все повече ще четете за това Мигрант нападна 14-годишно момиче в София и я преби в опит да я изнасили - все повече ще четете за това Нападенията над жени са ежедневие, придружени с подвиквания, облизвания и обидни думи - това, за което мнозина предупреждаваха преди години, днес вече е факт Започва ремонтът на бургаската ул. „Оборище”, предвидени са близо 3 млн.лв. Започва ремонтът на бургаската ул. „Оборище”, предвидени са близо 3 млн.лв. Проектът е част от общата програма за рехабилитация на публични пространства, приета с Бюджета на Община Бургас за 2024 г. Отчитаме втория най-топъл септември в историята Отчитаме втория най-топъл септември в историята Глобалната температура е била 1.54 градуса над нивата от прединдустриалния период Исторически доказателства за вековната дружба между българина и алкохола Исторически доказателства за вековната дружба между българина и алкохола Пиянството е променяло необратимо лични съдби, дори хода на историята ни. Внимавайте какво, колко и с кого пиете! Пътят на Живко Табаков – от експерт в туризма до обединителна обществена фигура Пътят на Живко Табаков – от експерт в туризма до обединителна обществена фигура Табаков е привърженик на търсенето на общи решения за постигането на устойчив напредък като общество Обявиха колко е средният осигурителен доход за страната за август Обявиха колко е средният осигурителен доход за страната за август Данните обявиха от Националния осигурителен институт Има ли достатъчно ваксини по аптеките Има ли достатъчно ваксини по аптеките Все повече хора искат да се ваксинират На 1 ноември съдиите ще избират кого да пратят в КС На 1 ноември съдиите ще избират кого да пратят в КС Президентът трябва да назначи двама конституционни съдии, а парламентът - един
Почина българска рок легенда Почина българска рок легенда Ще го помним като неделима част от всичко което постигнахме о преживяхме заедно през годините Сватбеното проклятие на Георги Илиев Сватбеното проклятие на Георги Илиев Букетът обаче се счупва и се разпада в ръцете ѝ, което е поредният зловещ знак, който вещае нещастие за двойката. Не е на себе си от яд и болка Не е на себе си от яд и болка Наложи се да отмени турнето си в САЩ Тя е световноизвестна, има милиони, но я обвиниха в злоупотреби с пари за благотворителност Тя е световноизвестна, има милиони, но я обвиниха в злоупотреби с пари за благотворителност За деянията си звездата получи получи 5-годишна забрана да управлява организацията ѝ 48 години по-късно: Жена получи отговор за кандидатстване за работа 48 години по-късно: Жена получи отговор за кандидатстване за работа Оказало се, че писмото е било изгубено зад пощенско чекмедже през всички тези години Майка й почина Майка й почина Сиси Хюстън си отиде на 91 години Помага на ЦСКА за две бомби Помага на ЦСКА за две бомби Стенли вече работи по привличането на още едно известно име, оставило трайна следа на Острова Лъже, че има мъж Лъже, че има мъж Венета Райкова си прави реклама на новата книга Ето защо днес ви боли глава Ето защо днес ви боли глава Удари ни силна магнитна буря Смърт в семейството на Уитни Хюстън Смърт в семейството на Уитни Хюстън Почина майка й
Доналд Тръмп Доналд Тръмп Мигрантите внасят лоши гени в САЩ Виц на деня Виц на деня Ремонтират лудницата. Един пациент вика на майстора:
- Майсторе, държиш ли здраво четката?
- Държа я, държа я!
- Щото ще взема стълбата!
Виц на деня Виц на деня В болницата в Перник.
- Господине, Вие имате повече счупвания отколкото изгаряния!
- Е па, оти ме гасия с лопатите...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Редбул с боб - лоша комбинация! Едното дава крила, другото тяга!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори