×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не можем да се справим с тези у нас, а се задава нова мигрантска вълна


Не можем да се справим с тези у нас, а се задава нова мигрантска вълна
Диаграмата е от Държавната агенция за бежанците и е за м.август 2024 г. Децата са толкова деца, колкото беше дете мъжът, шофирал автобуса, който уби двамата бургаски полицаи
05 Октомври 2024, Събота, 20:00 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Конфликтът излезе извън рамките на оста Израел/Хамас/Хизбула и последствията са трудно предвидими в по-широк политически план

 

В контекста на събитията от войната между Израел и терористичните групировки Хамас и Хизбула, все по-често стои и въпросът какви са рисковете пред нашата страна. Макар и не в пряка близост до сблъсъците, за България сериозният въпрос е свързан с потоците бежанци и мигранти, които винаги тръгват към Европа след подобни конфликти.

Ако отворим статистиките, изнесени от Държавната агенция за бежанците, няма как да не ни направят впечатление няколко неща. Първото е, че преобладават мъжете (на графиката долу извадката е за м.август, но останалите не правят изключение). Те са огромен процент. И макар всички, които широко са разтворили обятията си, размахвайки плакати с „Refugees Welcome” да твърдят, че милиони деца и жени са бежанци, а всеки, който се противопоставя на неверния им наратив да бъде заклеймяван като расист и хомофоб, всъщност истинските жертви на всякакви военни конфликти – най-малките и беззащитни деца и лицата от женски пол, явно не напускат страните си. Дали не им позволяват или те не искат, е отделен въпрос, но истината е, че използвайки оправданието за войната, към Европа плъзват милиони мъже в разцвета на силите си. Тоест, не говорим за бежанци, а за мигранти.

Мъжете - истината за мъжете и децата, които се регистрират у нас

Представляват огромния процент от тези, на които е предоставен бежански или хуманитарен статут. Следващи са децата, но там трябва да подчертаем, че първо – доста е трудно да се установи дали възрастта отговаря на твърденията им - много често се представят за малолетни или непълнолетни, за да получат по-лесно право на убежище или пребиваване; второ – дори да се установи, отнема много време. Както се случи с шофьора на автобуса с мигранти, който прегази двамата полицаи в Бургас преди две години. И едва преди няколко седмици, комплексната съдебно-медицинска експертиза, потвърди, че е бил пълнолетен, когато е предизвикал трагедията, въпреки че той твърдеше обратното. Да повторим – две години, и то при положение, че се касае за убийство на служители на реда. Нали се сещате в обикновени ситуации колко време би отнело и как в действителност нямаме нито ресурсите, нито времето да прилагаме тази процедура спрямо всеки, представящ се за малолетен или непълнолетен. Още повече, ако предостави документ – най-често фалшив, че е на възрастта, която твърди.

Румен Радев свиква извънредно заседание заради конфликтите в Близкия изток

И трето, но не по маловажност – страните, от които идват въпросните, са с доста по- различни порядки и култура. Едно е дете на 14-16 от европейска страна, едно е 14-16 годишен мюсюлманин от страна във война или с продължителни военни действия през годините, където и на 8-9 годишните им се дава оръжие в ръцете, за да убиват друговерци и врагове.

Доказателство за това са и редицата престъпления, които извършват на наша територия. Един от най-бруталните случаи е регистриран през 2019г., когато двама афганистанци изнасилиха 15 годишно момиче. Мустафа Хан и Лахаб Юсуфзай са съответно на 16 и 17 години към онзи момент, по данни, предоставени от Държавната агенция за бежанците. Не по-малко притеснително е, че както вероятно малцина знаят или се замислят, че въпросните, както и всички като тях, пребиваващи у нас, са на свободен режим в общежитията за мигранти (часови диапазон 8:00 ч.-22:00 ч. през лятото и 8:00 ч. -20:00 ч. зимно време, който диапазон обаче въобще не се спазва), а пък конкретните двама даже са били подали документи и всеки момент се е очаквало да получат статут на бежанци.

Или пък в случая от тази година, в София, когато след разправия между няколко човека, 17-годишен с хуманитарен статут е намушкан от 19 годишен, също с такъв статут. И това са само два от стотиците инциденти, при които уж деца – по нашите критерии – извършват тежки престъпления или участват в такива.

Не по-малко сериозните тревоги – както и нас, така и в останалата част на Европа, касаят

Терористичните действия

Този риск за континента, в частност – за страната ни, съществува отдавна, като най- сериозно се усети и по време на войната в Сирия. По данни на Международния център за изследване на радикализацията, базиран в Лондон, между 2022 и 2023г. са се увеличили 4 пъти опитите за осъществяване на терористични атаки на територията на Европа, а покрай конфликти като сегашния нараства и опасността и от радикализация на прииждащите, както и на вече установените в европейски страни лица от Близкия Изток и Африка. А според експерти (Атанас Русев, директор на програма „Сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията), „най-уязвими към радикализация са младежите от имигрантските общности в Европа между 13 и 19 години”. Такива у нас си имаме в излишък...

Не е тайна, че терористичните групировки използват именно подобни ситуации, за да планират атентати в различни страни на нашия континент, като разчитат на милионния бежански поток, който тръгва към континента ни. Да обясняваме колко неподготвени сме, както и положението по границата ни с Турция, е излишно, всичко го знаем, най- наясно са управниците ни.

Прави впечатление, отново според данните от ДАБ, че и у нас продължават да пристигат лица от места, на които към момента няма военни действия. С всеки месец нарастват и молбите за закрила. Продължават да искат убежище и предимно сирийци, следвани от афганистанци, в които страни вече няма активни военни действия.

 

Не е трудно да си отговорим на въпроса какви са тези мъже, които вместо да възстановяват разрушените си страни, предпочитат да поемат към Европа. Едните са икономически мигранти, които търсят по-лесен начин на живот, предимно разчитайки на щедрите социални системи, върху които предпочитат да вегетират, а не да се впишат в начина ни на живот. И наглед парадоксално, вместо да са благодарни за сигурността и прехраната, която нашият континент им предоставя, те се радикализират. Поради същата причина жени/те им обикновено не стигат до Европа – те са излишни в цялото уравнение, макар различни НПО-та да продължават да ни карат да се чувстваме виновни за всички конфликти по света, за битите и убивани от ислямисти жени, за положението им в част от Азия и Африка.

Изправени сме пред сериозен риск

и без това постоянно увеличаващите се у нас мигранти да ни залеят, ако конфликтът не приключи скоро. И освен бройката, още по-сериозният проблем е вече споменатият свободен режим на въпросните, както и това, че никой не следи и не знае къде и как може да намери дори лица, свидетели или самите те извършили престъпление. За пример отново се връщаме към трагедията с полицаите отпреди две години в Бургас, като при започването на делото по същество, стана ясно, че в съдебната зала трябваше да бъдат и част от мигрантите в автобуса, които обаче оказа се, са... изчезнали. Буквално нито един от тях не се яви за разпит по време на заседанието - някои са напуснали лагера за бежанци в Харманли и са в неизвестност, други не са открити на адресите им, трети са напуснали страната ни. И нашите отговорни органи не могат да ги намеря. Разграден двор...

А че в близко бъдеще не се очаква разрешаване на конфликта, напротив – всичко говори за задълбочаването му, индикира и призивът на Израел от днес (05.10 – бел.авт.) към ливанските бежанци да не се връщат по домовете си, защото ударите по селища в Ливан ще продължат. И на този фон, стряскащо звучат данните, че палестинците в Близкия изток са близо седем милиона души, от които агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) казва, че в момента по различни начини подкрепя близо 6млн. души в региона, които живеят в 58 бежански лагера в Йордания, Сирия, Газа, Ливан и други. Излишно е въобще да напомняме какво ни очаква, ако дори само малък процент от тези милиони поеме към европейските страни, които – да не забравяме – вече имат доста по-стриктни изисквания за оставане на тяхна територия.

Така например, както наскоро стана ясно, немското правителство планира да стимулира трансферите на страните-първоприемци от ЕС, което включва и т.нар. миграционен пакт. Именно България е такава страна първоприемник... Подобни промени въвеждат и в Австрия. А ние все още не знаем и само гадаем какво точно е обещал и подписал бившият министър председател Николай Денков, макар едно поне да стана категорично ясно - длъжни сме да приемем върнатите ни мигранти.

Конфликтът вече излиза извън рамките на оста Израел – Хамас/Хизбула и както винаги при подобни случаи, последствията са трудно предвидими – както в по-широк геополитически план, така и конкретно за България.

Още от автора, четете ТУК


В категории: Животът


Има нов, но го крие
Има нов, но го крие 05/10/2024, Събота 20:21 1
Загърбиха ли враждата си
Загърбиха ли враждата си 05/10/2024, Събота 19:21 0
Изповяда се за дрогата
Изповяда се за дрогата 05/10/2024, Събота 19:00 0
8
Коментара по темата
8.
Рамбо
05.10.2024 22:32:04
0
2
Има лесно спрете да ги пускате , Европа стана Хан,кой от каде мине тук идва !!Дайте им пари да си стоят в техните си държави и да ги възстановяват след като САЩ И ТЕХНИТЕ ПРОКСИТА МИНАТ ОТ ТАМ!!!
7.
Веньо Венев
05.10.2024 21:36:01
0
1
вкарвайте още военни и луди хора, един ден като им спрат парите и нямат пари, ще на заколят и ще превземат държавата. А ние с нашия един танк в музея и невероятните патриотични ни политици, които никога не биха продали държавата си за каквото и да е, ще се спасим.
6.
*********
05.10.2024 20:59:10
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Фалш
05.10.2024 20:55:10
0
1
Защо ни тикате в учите гробаджии изплзващи държавни средства за партийна пропаганда. Не трябва ли Флегманци като съвестни доблестни граждани и журналисти да сезират съд и прокуратура, че герб използват държавни средства да се рекламират на този светъл празник, деня на учителя и гаврата със сОветски изстрибител рекламиран от "евроатланитка мУрунчев и сие.
Кражби, лъжи и измами. "Пишман евроатлантици и журналисти".
Поне пишете платен репортаж, защото са ви платили да сте там.
4.
.
05.10.2024 20:46:17
0
3
Ами, закъснявате!
Стягайте границите и ги затваряйте!
Никакви преминаващи и оставящи не ни трябват.
Който разваля домовете им, да си ги взема в държавата.
3.
...
05.10.2024 20:26:48
0
7
Е как да не можем? Нали са завардили два от входовете на Бургас и тероризират хората с тъпанарски проверки? То не е алкохол, то не са наркотици, то не са пожарогасители.... Тези които живеем извън Бургас ВСЕКИ ден биваме проверяваме! И като се окаже, че дори нямаме едно мизерно фишче... и им се скапва дена на търтеиите, които се правят на голямата работа!
2.
Офф
05.10.2024 20:17:57
1
12
Щом е застрашена националната ни сигурност- никакви либерални идеи не вървят! Никакво убежище-вън от страната и ако пак влезнат-затвор
1.
1
05.10.2024 20:16:51
6
5
Селяндурско заглавие, останалото не си заслужава да го погледнеш дори.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хванаха с дрога Марто Машата, който заплаши да забие нож в гърлото на 3-годишния си син Хванаха с дрога Марто Машата, който заплаши да забие нож в гърлото на 3-годишния си син През 2017 г. Мартин Жеков държа заключени в апартамента си близо 20 часа малкото си момченце и собствената си майка 6 причини, поради които мъжете напускат жена, дори тя да изглежда перфектна 6 причини, поради които мъжете напускат жена, дори тя да изглежда перфектна Мъжете често ценят своята независимост и когато усетят, че една връзка отнема свободата им, започват да мислят за изход 7 знака, че мъжът ви винаги ще бъде верен 7 знака, че мъжът ви винаги ще бъде верен Много хора гледат назад към минали връзки с приятни спомени, а някои дори поддържат приятелства с минала любов. Но мъдрите хора се пазят от прекалено много общуване с бивши Тези зодии са най-добрите бивши Тези зодии са най-добрите бивши Имате късмет, ако сте били във връзка с тях Рецепта за веган брауни с банан и тахан Рецепта за веган брауни с банан и тахан Здравословен сладкиш Колко често трябва да сменяме чаршафите и кога - матрака Колко често трябва да сменяме чаршафите и кога - матрака Експерти съветват да перем чаршафите си всяка седмица Има нов, но го крие Има нов, но го крие Малко след като се роди дъщеря й Симона се раздели с бащата на детето й – Даниел Милушев, заради изневяра от негова страна Не можем да се справим с тези у нас, а се задава нова мигрантска вълна Не можем да се справим с тези у нас, а се задава нова мигрантска вълна Конфликтът излезе извън рамките на оста Израел/Хамас/Хизбула и последствията са трудно предвидими в по-широк политически план   Откриха паметна плоча в Равнец - в чест на летците! Откриха паметна плоча в Равнец - в чест на летците! Днес се отбеляза и празникът на селото  Отбелязваме 50 години от това паметно събитие, което няма край Отбелязваме 50 години от това паметно събитие, което няма край Строежът му ту започва, ту спира и винаги е съпътстван от скандали
„Тойота“ прекратява спонсорството за прояви на ЛГБТ „Тойота“ прекратява спонсорството за прояви на ЛГБТ Това се случи след разкрития, че тя финансира кампании за смяна пола на децата Загърбиха ли враждата си Загърбиха ли враждата си За момента публично известната среща между тях е само една - през 2019 г Край на кастрациите! Ще има ваксина Край на кастрациите! Ще има ваксина яма упойка, нито хирургическа процедура, само обикновена инжекция Стоян Копривленски готви нов подвиг в Япония, вече е световна звезда! Стоян Копривленски готви нов подвиг в Япония, вече е световна звезда! Победата е 4-а поредна за Стоян Копривленски в Япония под банера на K-1 Изповяда се за дрогата Изповяда се за дрогата Според хитмейкъра по това време той се е чувствал сякаш умира Разведе се заради турски милионер Разведе се заради турски милионер Турският богаташ е на 35 години и е един от най-заможните в Истанбул И Гърция не може да се справи с българската мафия И Гърция не може да се справи с българската мафия Журналистическо разследване разкрива, че тези престъпни организации проникват в местния бизнес, включително в нощни клубове и туристически предприятия, като често използват фалшиви самоличности Раздели се с богатото си гадже Раздели се с богатото си гадже За раздялата на Бети с бизнесмена Борислав Борисов започна да се шушука още в началото на септември Напуска бТВ заради хейта Напуска бТВ заради хейта Зейнеб Маджурова се превърна в най-мразената от новоизлюпените звезди в ефира Някога бе най-красивата българка, днес живее в крайна бедност, но не се унижява и моли за пари Някога бе най-красивата българка, днес живее в крайна бедност, но не се унижява и моли за пари Първата Мис България не иска да се моли за държавна пенсия 
Румен Радев, президент Румен Радев, президент Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток, но рискът от терористични атаки се повишава Виц на деня Виц на деня - Мамо, тука мирише на парфюма на тати! - възкликна малкият Иванчо, докато с майка му минаваха покрай кръчмата... Виц на деня Виц на деня - Докторе, с разстройство мога ли да пия ракия?
- Аз с вода я пия, ама щом така ти харесва...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Гостите разбраха намека, че е време да си ходят, едва когато станах да отвържа кучето.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори